Fenomenale Vermeersch kroont zich tot eerste wereldkampioen Gravel, Van der Poel derde Gravel
Gravel

Fenomenale Vermeersch kroont zich tot eerste wereldkampioen Gravel, Van der Poel derde

Fenomenale Vermeersch kroont zich tot eerste wereldkampioen Gravel, Van der Poel derde

Gianni Vermeersch heeft het eerste WK Gravel bij de mannen gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck reed op zo'n honderd kilometer van de finish weg met Daniel Oss, waarna hij de Italiaan in de laatste tien kilometer loste. Hij is daarmee de eerste wereldkampioen Gravel. Het brons ging naar Mathieu van der Poel.

Het eerste WK gravel voor mannen vond plaats in de Italiaanse regio Veneto. De deelnemers wachtte een parcours van 194 kilometer. Ongeveer 75 procent daarvan bestond uit onverharde wegen. Enkel de eerste twintig kilometer kende noemenswaardig hoogteverschil.

Van der Poel mee in kopgroep vol wegrenners

Het WK liep voor de Nederlander Jasper Ockeloen uit op een deceptie. Hij werd meegenomen in de val van een Spanjaard, waarna de fiets van Ockeloen dermate beschadigd was dat hij zijn weg niet kon vervolgen. Na anderhalve kilometer zat zijn WK erop.

Op de klimmetjes in de openingsfase waren het gelijk al de wegrenners die zich toonden. Op het eerste klimmetje kwam Magnus Cort Nielsen, op de weg rijdend voor EF Education-EasyPost, als eerste boven. Op het tweede klimmetje stal Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan) de show. De Colombiaanse klimmer sloeg een gat en ging solo aan de leiding.

López kreeg versterking van een groep met niemand minder dan Van der Poel. Zoals we van hem gewend zijn, wil hij vroeg koers maken. In de groep zaten ook andere wegrenners, zoals Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet en Davide Ballerini. De groep kreeg van het peloton vanzelfsprekend weinig ruimte. De voorsprong schommelde voor een tijdje tussen de twintig en dertig seconden, waarna het peloton Van der Poel en co weer tot de orde riep.

Oss en Vermeersch pakken grote voorsprong

De volgende aanvalspoging kwam van Oss en Vermeersch. Relatief makkelijk reden de twee naar een enorme voorsprong van 5.30 minuten. In het peloton was weinig samenwerking, mede omdat sterk vertegenwoordigde landen zoals Italië en België niet hoefden te rijden. Ook het feit dat er geen communicatie via de oortjes was, speelde in het voordeel van de twee koplopers.

Met nog zestig kilometer te rijden moest er een antwoord uit de achtervolgende groep te komen. Dat leek er even te komen. Het tempo ging de lucht in en trosjes renners moesten lossen. Ook de voorsprong van Vermeersch en Oss daalde snel met een minuut.

Het bleef echter bij die minuut, want de achtervolgende groep viel weer stil. De Italianen en Belgen lachten in hun vuistje, daar de andere landen niet tot een goede samenwerking kwamen. Zodoende liep het tijdsverschil niet meer terug, maar bleef het stabiel rond 4.30 minuten.

Van der Poel zet jacht op koplopers in

Bij de tweede finishpassage besloot Van der Poel dan maar om aan te vallen. Op de lichtjes hellende strook naar de finish trok hij de achtervolgende groep uit elkaar, waardoor een groep van zes renners ontstond. Die groep bestond naast Van der Poel uit zijn landgenoot Mathijs Loman, de Italianen Davide Ballerini en Alessandro De Marchi en twee Denen, waarvan één Magnus Cort was.

De versnelling van Van der Poel zorgde ervoor dat de voorsprong van Vermeersch en Oss snel terugliep naar drie minuten. Het was bij de achtervolgers echter vooral hollen en stilstaan. Zo viel het tempo bij de groep-Van der Poel weer stil toen een groepje geloste renners weer terugkwam.

Van der Poel demarreerde zodoende opnieuw. Dit keer kreeg hij De Marchi en Van Avermaet mee. Het was met landgenoten van de twee koplopers geen geweldige situatie voor de Nederlander. Met slechts tien kilometer te gaan was er ook weinig tijd om de kloof van inmiddels twee minuten te dichten.

Van der Poel blijft druk zetten, maar Vermeersch beukt naar wereldtitel

Wederom keerden er wat renners terug bij Van der Poel. De renners reden intussen echter op een singletrack, waardoor Van der Poel de leiding in de groep kon behouden en de druk op zijn concurrenten kon opvoeren. De opmars van Van der Poel kwam echter te laat voor de wereldtitel.

Vermeersch had inmiddels Oss losgereden vooraan en was op weg naar de overwinning. De coureur van Alpecin-Deceuninck reed de laatste vijf kilometer foutloos uit en ging zodoende de boeken in als de eerste wereldkampioen Gravel. Oss eindigde als tweede, Van der Poel versloeg Van Avermaet in de sprint om de derde plek.

Uitslag WK Gravel mannen 2022

1. Gianni Vermeersch
2. Daniel Oss + 0.43
3. Mathieu van der Poel + 1.29
4. Greg Van Avermaet ''
5. Yevgeniy Federov + 1.39
6. Magnus Cort Nielsen ''
7. Aessandro De Marchi + 1.41
8. Zdenek Stybar + 1.46
9. Davide Ballerini + 1.53
10. Andreas Stokbro Nielsen + 2.43

Lees het WK Gravel mannen terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws