Ten Dam grapt over de vorm van Thomas Dekker en denkt Unbound te kunnen winnen: 'Al wordt top breder' Gravel
Gravel

Ten Dam grapt over de vorm van Thomas Dekker en denkt Unbound te kunnen winnen: 'Al wordt top breder'

Ten Dam grapt over de vorm van Thomas Dekker en denkt Unbound te kunnen winnen: 'Al wordt top breder'

Terwijl de wielerwereld tussen de Giro en de Tour even op adem kan komen, gaat zaterdag 1 juni aan de andere kant van de oceaan hét evenement van de gravelscene beginnen: Unbound. Vanuit Nederlands perspectief doen er behoorlijk wat bekende namen mee, zoals Laurens ten Dam en Thomas Dekker. Hoe kijken zij vooruit naar de race op zaterdag? Ze bespraken het in de podcast Live Slow Ride Fast.

Ten Dam schakelde in bij zij maat Stefan Bolt en vertelde volop in de voorbereidingen te zitten. 'Vandaag heb ik even een rustdagje, even de gevangenis uit', zei hij gekscherend. 'Gisteren had ik een duurtraining van zes uur, het was 35 graden, we collapsten bijna. We hebben zone vier naar huis gesleept', doelde hij op de vorm van Thomas Dekker. 'Hij zat al zo lang in mijn wiel, ikzelf wilde per se het rondje even snel terugfietsen, maar hij wilde niet op die snelheid terugrijden. We waren achttien minuten trager dan vorig jaar.'

Ten Dam heeft vertrouwen, maar ziet top gravelwereld snel verbreden: 'Weet dat ik het zou kunnen'

Niet alleen de hitte speelt de mannen parten in de voorbereidingen naar de ruim 300 kilometer lange wedstrijd. Ook de wind en hagel zijn aanwezig. 'Ik las van alles over tornado's en op een gegeven moment kregen we een melding op onze telefoon: een tornado-alarm, met hagelstenen zo groot als golfballen. Die tornado trok vlak langs ons. Je zag in het landschap waar deze was langsgetrokken: alles was daar weg in een strook van honderd meter.'

Ten Dam ziet dat de startlijst van Unbound per jaar sterker en sterker wordt. Veel oud-wegrenners doen mee en bijvoorbeeld wereldkampioen Matej Mohoric. 'De top wordt steeds breder. Waar we twee jaar geleden nog met vijf man over waren na 150 kilometer, kunnen dat er nu zomaar vijftien zijn.' De 43-jarige Nederlander besprak ook zijn topfavorieten. 'Er kan zomaar een oud-prof winnen, er is eigenlijk geen pijl op te trekken. Ikzelf ben twee keer vierde en een keer tweede geweest. Ik weet dat ik het zou kunnen. Maar ik heb nog niet veel resultaten gereden dit jaar. Het hangt ook van de pech af. Ik zie Ian Boswell ook wel echt als een favoriet.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news