Van der Poel moet het na val in voorfinale afleggen tegen Cancellara-telg Froidevaux in Serenissima Gravel Gravel
Gravel

Van der Poel moet het na val in voorfinale afleggen tegen Cancellara-telg Froidevaux in Serenissima Gravel

Van der Poel moet het na val in voorfinale afleggen tegen Cancellara-telg Froidevaux in Serenissima Gravel

Robin Froidevaux heeft na een veeleisende koers Serenissima Gravel 2022 weten te winnen, waarmee hij de tweede winnaar van die koers is na Alexey Lutsenko. De Zwitser reed in de finale weg van een groepje met onder meer Mathieu van der Poel, die op twintig kilometer van de finish ten val kwam en nog wel terug wist te keren. Wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch werd derde namens Alpecin-Deceuninck.

De laatste (onofficiële) wedstrijd van het wegseizoen van Van der Poel werd niet het WK, niet de Ronde van Lombardije, maar de Serenissima Gravel. Een niet-categoriseerde gravelkoers in de omgeving van Veneto, waar VDP vijf dagen geleden het brons pakte op het WK in die discipline. Zodoende stond hij samen met wereldkampioen Vermeersch als de te kloppen man aan de startlijn, omstreeks elf uur in de ochtend. Organisator Filippo Pozzato was er alvast blij mee, dus dat konden de mannen in hun zak steken

Lees verder onder de foto.

Van der Poel moet het na val in voorfinale afleggen tegen Cancellara-telg Froidevaux in Serenissima Gravel
Van der Poel wreef al in zijn handen bij de start, met naast hem Gianni Vermeersch. 

Het duurde even vooraleer we concrete informatie kregen vanuit Italië, maar na goed twee uur koers sijpelden de eerste berichten door: Van der Poel maakte er een harde wedstrijd van en was de aanstichter van een kopgroep van 26 renners. Daaruit ontsnapten Ludovic Robeet (Bingoal-Pauwels Sauces), Martin Urianstad (Uno-X), Geoffrey Soupe (TotalEnergies) en Riccardo Lucca (Work Service), maar ook deze poging werd door de Nederlander tenietgedaan.

Van der Poel leeft zich uit op Italiaanse gravelwegen, maar komt ten val

Met nog zo'n honderd kilometer voor de boeg ontstond er een nieuwe schifting: negentien coureurs, met daarbij Van der Poel, Vermeersch en Miguel Ángel López, reden weg in deze afvallingsrace. Renner voor renner moest eraf, grindstrook per grindstrook werd het groepje kleiner. En dat was grotendeels te danken aan één man die zich aan het uitleven was in het donkerblauw: MVDP.

Bij het betreden van de eerste van drie lokale rondes van elf kilometer zaten er nog zestien mannen in het spoor van de ster van deze wedstrijd, waaronder ploegmaat Vermeersch. Die had zich eerder in de koers nog laten ringeloren, maar kon uiteindelijk alsnog vooraan postvatten. Ondertussen was Matteo Zurlo, een Italiaan van continentaal niveau, er in de eerste lokale omloop vandoor gegaan. Hij kreeg wat ruimte, maar was al snel weer een vogel voor de kat.

Op twintig kilometer van de finish kwam Van der Poel ten val. De Nederlander kon zich vrij snel weer op zijn fiets zetten, maar moest in volle finale wel een gat van 25 seconden goedmaken op de vooruit rijdende mannen, waaronder ploeggenoot Vermeersch. Dat kostte de nodige moeite, maar hij haalde alles uit de kast om de aansluiting weer te vinden. Daar slaagde hij uiteindelijk in, net voor de finale volledig losbarstte. Daarin probeerde hij met Vermeersch om en om de concurrentie uit de tent te lokken.

In de laatste tien kilometer was het de Zwitser Froidevaux, bij de laatste passage van de meet nog in het wiel van Van der Poel, die een mooi gat bij elkaar fietste en met nog vier kilometer te gaan over 32 seconden voorsprong beschikte, onder het toeziend oog van zijn ploegbaas Fabian Cancellara. Emils Liepins werd even later tweede, voor Vermeersch.

Uitslag Serenissima Gravel 2022

1. Robin Froidevaux (Tudor)
2. Emils Liepins (Trek-Segafredo)
3. Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck)

Lees Serenissima Gravel 2022 terug in ons liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws