Vollering (derde) en Wiebes (vijfde) doen net niet mee voor winst: Niewiadoma soleert naar zege op WK gravel Gravel
Gravel

Vollering (derde) en Wiebes (vijfde) doen net niet mee voor winst: Niewiadoma soleert naar zege op WK gravel

Vollering (derde) en Wiebes (vijfde) doen net niet mee voor winst: Niewiadoma soleert naar zege op WK gravel

Kasia Niewiadoma heeft het WK gravel bij de vrouwen gewonnen. De Poolse renster van Canyon//SRAM reed de hele koers attent mee in de voorste gelederen en kon in volle finale haar beslissende demarrage plaatsen. Na een solo van ongeveer twintig kilometer, kon ze juichend over de streep komen. Demi Vollering eindigde als derde. Lorena Wiebes werd vijfde.

Zo'n 110 rensters begonnen bij Lago Le Bandie, een van de bekendste meren van Treviso, aan het WK gravel. Het bleek al snel dat deze dames niet rustig konden inkomen. Al na een paar kilometer volgde namelijk een ellenlange grindstrook van maar liefst 21 kilometer lang. De échte grindspecialisten konden daar dus al flink aan de boom schudden.

Peloton wordt al snel uitgedund, veel Nederlandse rensters mee

Niet veel later doemde ook de eerste échte col van de dag op. Na 31 kilometer gravellen stond namelijk de Collato-bestijging (2,4 kilometer aan gemiddeld 4,8 procent) op het menu. Eenmaal boven op de Colltato-col, zette het peloton koers richting Pieve di Soligo. Aldaar wordt de aankomstlijn al voor een eerste keer gepasseerd. Daar werd duidelijk dat het peloton inderdaad al helemaal uit elkaar was geslagen. De Italiaanse vrouwen deden veel kopbeurten in het begin van de koers en van de circa 110 starters, waren nog zo'n 23 over in de frontlinie.

Vrijwel alle favorieten zaten daarbij. Wiebes, Vollering, Soraya Paladin, Emma Norsgaard, Niewiadoma en Tiffany Cromwell zaten er allemaal. Eigenlijk was Tessa Neefjes de grootste afwezige. Hierna volgden twee andere rondes. Eerst deden de dames de kleinste lus aan, die nog altijd 45 kilometer lang was. Daar lagen een aantal venijnige muurtjes op de rensters te wachten (twee hellingen aan ruim 10 procent gemiddeld).

Kastelijn zit goed mee in elitegroep, ook Vollering en Wiebes mee

Na die omloop was de kopgroep dan ook nog verder uitgedund, zo blijkt uit de tijdsaanduiding. Nog maar negen rensters zaten bij elkaar. Kersvers Europees kampioene Wiebes zat daar nog goed bij. Ook Vollering en Yara Kastelijn zaten er namens Nederland nog bij.

Vreemd genoeg werd de kopgroep in de volgende lus steeds iets groter. Bij de doorkomst in Monsigno, ruim dertig kilometer van de aankomst, gaf de tijdsaanduiding aan dat er maar liefst vijftien rensters bij elkaar zaten. De groep was dus weer een stuk groter geworden. Het bleek in ieder geval stilte voor de storm. In de finale werd de koers nog helemaal uit elkaar gereden.

Niewiadoma plaatst beslissende aanval, Nederlandse dames komen tekort

Met nog twintig kilometer te rijden gooide Niewiadoma de knuppel in het hoenderhok. De Poolse renster trok hard door en scheurde de kopgroep helemaal uit elkaar. Met nog elf kilometer te gaan had zij haar voorsprong opgebouwd naar maar liefst veertig seconden. Enkel Silvia Persico, Vollering en Yara Kastelijn zaten nog bij elkaar. Wiebes? Die reed daar in haar eentje nog een halve minuut achter. Haar rol leek uitgespeeld.

In de laatste tien kilometer konden de achtervolgers de ontketende Niewiadoma niet meer terugpakken. De Poolse van Canyon//SRAM zette een wereldprestatie neer en knalde op 28-jarige leeftijd naar de regenboogtrui toe. Met een voorsprong van 32 seconden kwam ze over de streep. Het podium werd vervolledigd door Persico en Vollering. Kastelijn en Wiebes werden vierde en vijfde.

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws