Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite mannen | Maakt Van Aert een eind aan zijn 'zilveren reeks'? Gravel
Gravel

Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite mannen | Maakt Van Aert een eind aan zijn 'zilveren reeks'?

Voorbeschouwing WK gravel 2023 - elite mannen | Maakt Van Aert een eind aan zijn 'zilveren reeks'?

Eén dag na het WK gravel voor vrouwen is het de beurt aan de mannen. Verschillende wereldtoppers, actief in uiteenlopende takken van de wielersport, geven acte de présence in Veneto. In de Leiderstrui blikt maar wat graag vooruit op hetgeen er komen gaat in de Venetiaanse contreien!

Het WK gravel is pas één keer eerder georganiseerd. In 2022 vond het grindfestijn eveneens plaats in Veneto, dat zich dus voor de tweede opeenvolgende keer gastregio van het evenement mag noemen. Vorig jaar was het Gianni Vermeersch die Daniel Oss vanuit de kopgroep versloeg en zich in het regenboogtricot mocht hijsen. Op gepaste achterstand finishte Mathieu van der Poel als derde. Laatstgenoemde is er dit jaar niet bij, al staat er nog genoeg schoon volk aan het vertrek in Zuid-Europa!

Praktische informatie WK gravel 2023 - elite mannen

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

WK gravel 2023: parcours, weer en tijden

Het parcours voor de mannen verschilt eigenlijk niet heel veel van dat van de vrouwen. De dames leggen op zaterdag ongeveer 140 kilometer doorheen de proseccostreek af, de heren een dag later zo'n 170. Dat verschil van dertig moet dus wel ergens in zitten...

De openingsfase is bij de mannen identiek aan die van de vrouwen. Het startsein wordt gegeven nabij een van de bekendste meren van Treviso, zijnde Lago Le Bandie. Er wordt eerst een vijf kilometer lang lusje om het water gereden. Daarna volgt direct een grindstrook van maar liefst 21 kilometer. Niet veel later doemt ook de eerste échte col van de dag op. Na 31 kilometer gravellen staat namelijk de Collato-bestijging (2,4 kilometer aan gemiddeld 4,8 procent) op het menu. Eenmaal boven op de Colltato-col, zet het peloton koers richting Pieve di Soligo. Aldaar wordt de aankomstlijn al voor een eerste keer gepasseerd.

Als de heren voor het eerst voorbij de finish zijn gekomen, staat hen nog twee ronden te wachten. Er wordt aangevangen met de 'noordoostelijke lus', die iets meer dan zestig kilometer lang is. Deze omloop bevat vier beklimmingen, eentje meer dan het uitgestippelde lusje voor de vrouwen. Er wordt begonnen met een 'asfaltbeklimming' naar Arfanta (3,7 kilometer aan gemiddeld 4,3 procent). Al snel volgt een enorm venijnig muurtje: de Nogarolo-muur (700 meter aan gemiddeld 11,6 procent). Ook de Formeniga-bestijging (1,2 kilometer aan gemiddeld 6,2 procent) mag als kuitenbijter bestempeld worden, niet lang erna opgevolgd door de Ca' del Poggio-muur (1.2 kilometer aan gemiddeld 12,2 procent). Kortom, het is een van de zwaarste fases uit het gehele parcours.

Wanneer de renners vervolgens voor een tweede keer de finish lijn passeren, beginnen ze aan de laatste 'lokale' omloop. In die 'finalelus' bevinden zich eveneens verscheidende lastige beklimmingen. Dat zijn achtereenvolgens de San Vigilio-muur (300 meter aan gemiddeld 15,6 procent), de beklimmingen van Le Serre (3.4 kilometer aan gemiddeld 7 procent), Le Tenade (900 meter aan gemiddeld 3,9 procent) en ten slotte Collagù (3,9 kilometer aan gemiddeld 5,1 procent). De top van die laatste klim ligt op 6 kilometer van de aankomst. Wat betreft de verdeling grind en asfalt: het is ongeveer 40-60, in het voordeel van de verharde ondergrond.

wkgravel

Weer
Het maakt niet uit welke weersite of meteoroloog je raadpleegt: ze geven het weer in de regio Veneto allemaal een 9 of 10. En dat is best logisch, want het kwik loopt naar verwachting op tot zo'n 28 graden Celcius, terwijl er geen vuiltje aan de lucht hangt!

Tijden
Start: 10.30 uur
Finish: rond 15.30

Favorieten WK gravel 2023 - elite mannen

Wie o wie kroont zich in Zuid-Europa tot wereldkampioen gravel en mag zich de opvolger van Gianni Vermeersch noemen? Of volgt de 30-jarige Vlaming zichzelf op als wereldkampioen? Het is geen gekke gedachte, want de veelzijdige coureur gaf op het EK gravel nog blijk van een goede vorm. De Alpecin-Deceuninck-troef finishte in eigen land immers als vierde. Het podium bestond toen uit achtereenvolgens Jasper Stuyven, Tim Merlier en Paul Voss. Merlier is er in het noordoosten van de laars niet bij.

Omtrent de deelname van Stuyven heersen veel twijfels, daar hij namens Lidl-Trek normaal gesproken op de rol staat voor Parijs-Tours. Na zijn EK-zege liet de Leuvenaar echter doorschemeren dat hij stiekem wel heel graag zou meedoen aan het WK gravel. Voorlopig staat de chocolatier nog niet op de startlijst, maar dat zou zomaar eens kunnen veranderen. Voss is er sowieso wél bij en is iemand om rekening mee te houden, temeer omdat hij bij alle UCI Gravel World Series-manches in de top tien eindigde.

De te kloppen man lijkt echter Wout van Aert. De Belgische klasbak van Jumbo-Visma heeft de voorbije weken meermaals laten optekenen dat hij een grote fan is van de gravelsport. De man van Herentals heeft dan ook bijzonder veel zin in de tweede editie van het WK, waar hij een parcours naar zijn hart voorgeschoteld krijgt. In de Gran Piemonte, zijn laatste wegwedstrijd van het seizoen, kon hij op de belangrijkste klim van de dag echter niet mee met de rest van de favorieten, waardoor we toch wat (kleine) vraagtekens achter zijn naam zetten.

Over wegrenners gesproken: er doen er vrij veel mee bij de elite heren, zo ook Matej Mohoric. De Sloveense waaghals heeft weinig gravelervaring, maar lijkt niet het type renner dat zich daar al te druk om maakt. Bovendien is hij helemaal in zijn nopjes als het zo nu en dan eens flink omhooggaat, dus schrijven we hem zeer zeker op als serieuze kanshebber. Met zijn vormpeil zit het ook wel snor, aangezien hij onlangs nog een rit wist te winnen in de CRO Race. Ook Florian Vermeersch is in goeden doen en moet dus zeker in ogenschouw genomen worden.

matej mohoric 2
Weet Mohoric topfavoriet Van Aert te kloppen?

Toen Gianni Vermeersch vorig jaar wereldkampioen werd, moest Daniel Oss genoegen nemen met het zilver. Dat de ervaren Italiaan en kameraad van Peter Sagan - die er dit keer dan weer niet bij is - een stevig potje kan grindvreten, is dus duidelijk. Op het EK kreeg de boomlange rockster nog te kampen met pech, dus zal hij in eigen land en voor eigen publiek nog meer gebrand zijn op de zege. Een andere rot in het wielervak, Alejandro Valverde, heeft dit jaar al veel mooie dingen laten zien op zijn crossfiets. 'Il Imbatido' blaakt bovendien van het zelfvertrouwen. 'Ik weet dat het niet gemakkelijk wordt tegen een aantal van de beste renners ter wereld, maar ik kan één ding met zekerheid zeggen: zelfs voor hen wordt het niet eenvoudig om mij te verslaan', blikte hij een paar dagen voor het WK alvast vooruit.

Keegan Swenson is de absolute ster van Unbound. De 29-jarige man uit de Verenigde Staten is heer en meester als het gaat om 330 kilometer door de Amerikaanse vlakten koersen, maar moet het in Italië doen met 'slechts' 170 kilometer. Weet hij dit varkentje ook te wassen? Als het gaat om specialisten, zijn we verplicht om ook Cameron Mason te vermelden. Ook noemen we graag Quinten Hermans, die als wegwielrennen c.q. veldrijder zijn hart kan ophalen.

Met mannen als Thijs Zonneveld, Laurens ten Dam, Jan Bakelants, Ivar Slik, Jasper Ockeloen en Alessandro De Marchi staan er genoeg interessante figuren aan de start. We dichten hen echter niet dusdanig veel kans toe dat zij in de lijst met favorieten terechtkomen, al weet je het natuurlijk maar nooit!

Favorieten WK gravel 2023 elite mannen, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Wout van Aert (België)
Outsiders: Matej Mohoric (Slovenië), Alejandro Valverde (Spanje) en Keegan Swenson (Verenigde Staten)
Longshots: Paul Voss (Duitsland), Florian Vermeersch, Gianni Vermeersch, Quinten Hermans (België), Cameron Mason (Groot-Brittannië) en Daniel Oss (Italië)

TV-informatie WK gravel 2023 - elite mannen

Het is voorlopig nog niet helemaal duidelijk of - en zo ja, hoe laat - het WK gravel voor elite mannen live op televisie te zien is. Wat wél zeker is, is dat de koers te volgen is via een livestream op het YouTube-kanaal van de UCI. Daar is het grindfestijn van start tot finish live te aanschouwen!

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws