In de Leiderstrui-klassement: welke renners voerden het vaakst het peloton aan? IDL-producties

In de Leiderstrui-klassement: welke renners voerden het vaakst het peloton aan?

Door Jannick van der Hooft 30 december 2019 | 08:27


Geen sport waarin een truitje zo belangrijk is in het wielrennen. Geel, roze, rood of zelfs in alle kleuren van de regenboog: iedere renner begeert het veroveren van zo’n truitje. Maar welke coureur reed in 2019 nou het vaakst ‘in de leiderstrui’? In de Leiderstrui zocht het uit.

Voor onderstaand klassement zijn bijna alle wedstrijden met een status van 2.1 of hoger meegenomen. Alleen de wedstrijden van de Hammer Series zijn niet meegenomen, omdat deze wedstrijden geen gebruik maken van leiderstruien. Een dag ‘in de leiderstrui’ telt in het klassement alleen als hij deze in koers draagt. Een renner die op de laatste dag van een etappekoers de trui verovert krijgt om die reden geen dag bijgeschreven in het klassement.

Bij een gelijke stand tussen twee renners zal er gekeken worden naar het aantal dagen op een bepaald niveau. WorldTour-wedstrijden wegen daarbij zwaarder dan 2.HC- en 2.1-koersen. Mocht dit geen verschillen opleveren, zullen de renners dezelfde eindnotering in ons klassement toegewezen krijgen.

In de Leiderstrui-klassement 2019

1.      Primoz Roglic 26
2.      Julian Alaphilippe 17
3.      Adam Yates 9
4.      Robinson Chalapud 9
5.      Christophe Laporte 9
6.      Richard Carapaz 8
7.      Pascal Ackermann 8
8.      Sam Bennett 7
9.      Dylan Groenewegen 7
10.    Mathieu van der Poel 7

In het IDL-klassement torent één renner met kop en schouder boven de rest uit. Met een voorsprong van elf dagen op de nummer twee mag Primoz Roglic zichzelf overduidelijk ‘Koning In de Leiderstrui’ noemen. Des te indrukwekkender is het wanneer je de wedstrijden bekijkt waarin hij zijn truien droeg: alle 26 waren op het hoogste niveau van de wielrennerij, waarvan vijf in de Giro d’Italia en elf in de Vuelta a Espana.

Op gepaste afstand staat Julian Alaphilippe. Hij behaalde het grootste deel van zijn dagen in de leiderstrui tijdens zijn fenomenale Tour de France. Veel wielervolgers zullen nog wel herinneren hoe hij de harten van het Franse volk stal door elf dagen in de gele trui rond te rijden. Het podium wordt gecompleteerd door Adam Yates. Met negen dagen aan de leiding is hij de ‘best of the rest’.

De meeste namen in de top tien zien we veelvuldig in actie gedurende seizoen, maar één naam ontspringt die dans. Met negen dagen in de leiderstrui is Robinson Chalapud de vreemde eend in de bijt. Toch behaalde hij die allemaal op HC-niveau, in de Tour of Qinghai Lake. In de vierde etappe kwam hij aan de leiding, waarna hij die positie tot het einde van de koers succesvol wist te verdedigen.

In de Leiderstrui-klassement WorldTour 2019

Mochten we alleen kijken naar de dagen in de leiderstrui op WorldTour-niveau, dan krijgen we een iets ander klassement te zien. Roglic, Alaphilippe en Yates blijven de lijst aanvoeren, maar daarna zien we wat renners wegvallen. Dat biedt ruimte voor Sam Bennett en Richard Carapaz om op te schuiven.

1.      Primoz Roglic 26
2.      Julian Alaphilippe 14
3.      Adam Yates 8
4.      Sam Bennett 7
5.      Richard Carapaz 7
6.      Miguel Ángel López 6
7.      Valerio Conti 6
8.      Pascal Ackermann 6
9.      Patrick Bevin 4
10.   Maximilian Schachmann 4
11.   Tejay Van Garderen 4

Miguel Ángel López droeg zes dagen de leiderstrui, maar dat is niet het opvallende aan zijn bijdrage. Wat wél opvallend is, is dat hij de enige renner is die dezelfde trui drie keer veroverde in één jaar. Tijdens de afgelopen editie van de Vuelta wist hij vriend en vijand te verrassen door met Astana de ploegentijdrit te winnen, waarna hij hem kwijtraakte aan Nicolas Roche. Na diens wegvallen werd López wederom in de rode trui gehesen, maar moest die trui een dag later al afstaan aan Dylan Teuns. Het behalen van de leiding was een groot doel voor de Belg, maar na één trotse etappe was dat sprookje alweer gedaan voor hem. López mocht er vervolgens ook nog één keer van genieten.

In de Leiderstrui-klassement Nederlanders

En hoe deden onze landgenoten het? In het eerste overzicht zagen we de namen van Dylan Groenewegen en Mathieu van der Poel al langskomen. Zij bezetten daarom vanzelfsprekend ook de eerste twee plekken in het klassement van de Nederlanders. Groenewegen verzamelde zijn truien in Parijs-Nice, de Vierdaagse van Duinkerke en in de Tour of Britain. In die laatste koers was Van der Poel ook op dreef met drie dagen in de leiderstrui.

1.      Dylan Groenewegen 7
2.      Mathieu van der Poel 7
3.      Mike Teunissen 6
4.      Ivar Slik 4
5.      Jesper Asselman 2
6.      Cees Bol 2
7.      Jos van Emden 2
8.      Fabio Jakobsen 1
9.      Jan-Willem van Schip 1
10.   Alex Molenaar 1
11.   Dylan van Baarle 1
12.   Raymond Kreder 1
13.   Jeroen Meijers 1

Laporte en Bonifazio zorgen voor andere opmerkelijke mijlpaal

Laporte zagen we al terug in de top tien van het IDL-klassement, maar hij heeft nog een andere mooie prestatie neergezet afgelopen seizoen. Samen met Nicolo Bonifazio waren zij de enige twee die renners die erin slaagden om in een koers van begin tot eind in de leiderstrui te rijden. Laporte deed dit in eigen land, in de Tour Poitou-Charentes, terwijl Bonifazio het ver van huis deed. In het begin van het seizoen was de Italiaan ongenaakbaar in de Tropicale Amissa Bongo in Gabon.

Ook waren er twee koersen waarin alleen Nederlanders de leiderstrui om de schouders hadden. In de Vierdaagse van Duinkerke slaagde de tandem Groenewegen-Teunissen hierin. In september deden Ivar Slik en Alex Molenaar dit trucje nog een keer na in de Turul Romaniei. (foto: Sirotti) 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws