Gespot op Strava: Kilometervreter Van Aert van hongerklop naar flinke duurrit IDL-producties

Gespot op Strava: Kilometervreter Van Aert van hongerklop naar flinke duurrit

Door Bram van der Ploeg 08 december 2019 | 09:45


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Wederom een blik op de revalidatie van Wout van Aert.

Zijn we weer, want in een fietsloze periode is Strava momenteel toch vooral interessant vanwege Van Aert. De Belg krabbelt langzaam op na zijn val in de Tour van dit jaar en dat blijkt wel uit de cijfers. Een maand geleden keken we naar de eerste baby-stapjes op de fiets, in november wordt het serieuzer werk. Hij plande reeds zijn rentree in het veld op 27 december en won tussendoor ook nog de rechtszaak van zijn voormalige werkgever. Maar hoe ging het óp de fiets? Let's take a look:

Van Aert ware kilometervreter in november

Na de Tour de France zat Van Aert bijna twee maanden thuis, alvorens hij in oktober zijn eerste serieuze kilometers weg trapte. Hij zat in totaal bijna dertig uur op de fiets en werkte daarin 755,3 kilometer af. Hoe schattig zijn die cijfers als we kijken naar november. Van Aert zal zich ongetwijfeld weer een beetje wielrenner hebben gevoeld met 2.011,9 kilometer op de teller in de afgelopen maand. Hij zat in totaal 70 uur en 37 minuten op de fiets.

In oktober keken we nog blij naar een rit van 80 kilometer, waarvan hij helemaal kapot thuis kwam. Van Aert ramt inmiddels weer dik honderd kilometer weg op een goede dag. Bovendien dook hij voor het eerst het veld weer in. Het begon op 1 november met een eerste testrit op zijn Bianchi-crossfiets, maar inmiddels is hij weer serieus aan het werk. Op 24 november knalde Van Aert 83 kilometer lang op de mtb. Lekker man!

Van Aert: Van hongerklop naar langste duurrit

Toch gaat opbouwen met vallen en opstaan. Van Aert merkte op 28 oktober bijvoorbeeld dat hij er nog lang niet is. 'Goede herinnering aan mijn huidige niveau; een flinke hongerklopt na anderhalf uur aan 210 watt. Nog steeds een lange dag te gaan', stelt hij via Strava bij een rit van uiteindelijk 84,27 kilometer. Netjes, dat hij na de hongerklop gewoon verder reed aan uiteindelijk 32,7 kilometer per uur gemiddeld. 

Hoe zag een zogenaamde 'Sunday Funday' er op 3 november uit? 100,61 kilometer aan 33,1 kilometer per uur gemiddeld; dat begint er alweer een beetje op te lijken. Een goed teken dat Van Aert toen al 3:36:07 uur in het zadel zat en we bovendien enkele persoonlijke records in zijn file voorbij zagen komen. Kilometers vreten, dat lijkt de opdracht. Veel harder dan net boven de dertig per uur gaat het in de weken erna niet. De explosiviteit testte hij op 16 november op de crossfiets. Hij reed er pardoes een KOM rond Herentals uit de boeken.

Met recht trots op rit van 126 kilometer

Van Aert komt eraan, zo mogen we wel concluderen. Een dik uurtje knallen op 22 november ging al aan 34,7 kilometer per uur; iets meer power in de benen! En op 29 november noteren we 126,5 kilometer op de teller. 'De langste rit sinds 19 juli', stelt Van Aert, refererend aan de dag dat hij letterlijk uit de Tour viel. Dik vier uur beuken aan 31,2 gemiddeld zal drie maanden later gevoeld hebben als een overwinning.

De benen zijn nu overgeleverd aan de Spaanse zon. Het Nieuwsblad meldt woensdag dat Van Aert een week eerder dan gepland naar Girona vliegt, samen met zijn vrouw. Van 11 tot en met 19 december traint hij er met Team Jumbo-Visma, dus hij heeft nog een week om de benen op spanning te brengen. Wij houden het met interesse in de gaten! (foto's: Strava Van Aert)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws