Gespot op Strava: Van Aert verruilt e-bike en rollers langzaam weer voor fiets IDL-producties

Gespot op Strava: Van Aert verruilt e-bike en rollers langzaam weer voor fiets

Door Bram van der Ploeg 25 oktober 2019 | 08:05


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Het herstel van Wout van Aert.

Het lijkt alweer eeuwen geleden, maar op 19 juli veranderde het leven van Van Aert door een crash in de Tour de France. De Belg reed in een bocht tegen een hek aan en liep daarbij een vreselijke wond op aan zijn bovenbeen. Nadat de Franse artsen er een potje van maakten, werd de schade hersteld, alvorens Van Aert weken thuis op de bank moest zitten. Inmiddels zit hij weer op de fiets, in de hoop dat hij nog ergens een veldrit kan meepakken deze winter. Hij moet echter van ver komen.

Van Aert al blij met ritje op de e-bike

Hoeveel impact de crash van Van Aert had op zijn fysieke gesteldheid werd al snel duidelijk in interviews. Hij had spier verloren, maar uiteraard vlogen ook de conditie en kracht achteruit. We waren daarom blij verrast dat er op 8 september een teken van leven kwam op Strava. Van Aert stapte een kwartier op de fiets voor 7,49 kilometer. De e-bike deed keurig zijn werk. Via social media zagen we in de weken erna steeds meer activiteit; in het zwembad, in de sportschool en niet veel later op de fiets.

Op 30 september ging Van Aert er voor het eerst weer buiten op uit, zonder motorondersteuning. 2,5 maand na zijn enorme crash peddelde hij rustig door de Belgische omgeving. En we zagen snel vooruitgang. Ritjes van dertig kilometer begonnen met 25 kilometer per uur gemiddeld, maar werden al snel met een gemiddelde van tegen de 30 kilometer per uur afgewerkt. Ieder ritje werd begeleid met een blije emoticon, iedere meter voelde als een overwinning.

'Slow but sure' en testen op de nieuwe veldritfiets

De gemiddelde toerfietser is dik tevreden als hij na 54 kilometer een gemiddelde van 29,7 kilometer per uur kan overleggen. Van Aert was begin oktober al in de fase dat hij dergelijke ritjes begeleidde met teksten als 'Slow but sure'. Het kan een topsporter niet hard genoeg gaan, helemaal als de krachten langzaam terugkeren. Het testen van een nieuwe fiets kan daarom zeker voor de welkome afleiding zorgen. De Bianchi Zolder moet Van Aert in het veld aan resultaten gaan helpen, dus testte hij zijn fiets alvast uit in een rit van 19 kilometer. Met 32,2 kilometer per uur zat het tempo er alweer aardig in.

Dat gemiddelde ging sinds de test ook niet meer onder de 30 en dus kijken we uit naar de volgende fase van het herstel. En de arbeid wordt langzaam opgevoerd. 80,49 kilometer afgelopen zondag, dat begint er alweer op te lijken. 31,1 kilometer per uur zorgde wel voor een uitgebluste Van Aert. Er is zodoende nog een heel lange weg te gaan, maar de eerste klap is een daalder waard. We kunnen niet wachten op meer positieve signalen vanuit België!

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws