Gespot op Strava: KOM's, 190 km solo en 'Empty the tank' voor Van Vleuten IDL-producties

Gespot op Strava: KOM's, 190 km solo en 'Empty the tank' voor Van Vleuten

Door Bram van der Ploeg 19 januari 2020 | 08:04


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Een blik op het trainingskamp van Annemiek van Vleuten, met de mannen van Mitchelton-Scott.

Lees ook: Van Vleuten enige die Bernal volgt: 'Nooit een vrouw gezien die dat kan'

Het was het tweede jaar op rij dat Van Vleuten besloot om met haar mannelijke collega's op pad te gaan. Zelf vond ze het in gesprek met Het Nieuwsblad de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het natuurlijk niet. Soms hing ze in Italië even aan de trekhaak of stapte ze even in de volgwagen, maar bovenal beukte ze dag na dag door. Ze stelt bovendien dat we niet zo enthousiast moeten doen over haar ruim 6.000 trainingskilometers in de afgelopen twee maanden; negentig procent ervan zou gaan om duurtrainingen.

Duizelingwekkend veel kilometer- en hoogtemeters voor Van Vleuten

In totaal stonden er negen serieuze trainingsdagen op het programma, onder de streep goed voor 1.845,85 kilometer en 34.774 hoogtemeters. Dat alleen al is het vermelden waard, want als we één koffieritje halverwege het trainingskamp buiten beschouwing laten, trapte Van Vleuten zo in negen serieuze trainingsdagen gemiddeld 202,1 kilometer en 3.836,4 hoogtemeters per dag weg. Dat is bizar, als je bedenkt dat Van Vleuten in wedstrijdverband de 200 kilometer-grens nooit slecht.

Maar ja, wie op een WK honderd kilometer solo kan rijden, moet die inhoud ergens opdoen. Ze zal er blij mee zijn geweest, want al op de eerste dag kon ze aan de bak. Door 2,5 uur vliegvertraging viel de eerste trainingsdag 'met de boys' in het water. Van Vleuten liet zich echter niet kennen en reed doodleuk 190 (!) kilometer solo. We hebben de KOM's tijdens die rit even geteld; sommige overall en sommige alleen in het vrouwenklassement. Van Vleuten reed er 31...


Dag 1 van Van Vleuten; solo in Italië. De lijst met KOM's werd te lang, maar het idee is duidelijk...

Van Vleuten 'leegt de tank' met indrukwekkende gegevens

De negentig procent duurtrainingen zullen wel buiten het trainingskamp in Italië gerekend zijn, want sinds Van Vleuten op dag twee aansloot bij de mannen, ging het ongenadig hard, hoog én ver. De langste dag was op dag zes, met 235,13 kilometer op de teller. In dik acht uur tijd werden die dag bovendien 5.839 hoogtemeters overwonnen. Slechts één dag werd er minder dan 6,5 uur gefietst, de langste dag duurde 8 uur, 9 minuten en 47 seconden. Je zou er spontaan zadelpijn van krijgen.

Wat ook opvalt zijn de titels bij de ritten van Vleuten. Twee keer spreekt ze over 'Empty the tank', uiteraard een leuke kwinkslag naar Chris Froome, die ooit in de winterperiode een grote ronde nabootste door op één dag 272 kilometer te rijden aan 45 kilometer per uur. Daar komt Van Vleuten niet aan, maar met zoveel hoogtemeters is het een prestatie op zich dat ze dagelijks tegen de 30 in het uur gemiddeld haalde. Het hardst ging het op de laatste dag met 239,35 kilometer en 3.245 hoogtemeters aan 31,2 kilometer per uur gemiddeld.


Another day at the office; de laatste dag van het trainingskamp.

Gingen de mannen harder dan Van Vleuten?

Om dit alles in het juiste perspectief te plaatsen, hebben we nog even gekeken of Van Vleuten misschien ergens is afgehaakt, door haar cijfers naast die van Strava-gebruikers en ploegmaats Jack Haig en Rob Stannard te leggen. We kunnen op basis daarvan alleen maar concluderen dat ze haar karretje een week lang heeft kunnen aanhaken. Op dag vier reed ze de Etna twee keer in haar eigen tempo en op dag zes lag haar gemiddelde snelheid een kilometer per uur lager. Voor de rest reden de mannen gemiddeld nergens harder. Het vrouwenpeloton is gewaarschuwd voor 2020. 

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws