Afgelasting Superprestige Merksplas: Wie zijn de winnaars en verliezers? IDL-producties

Afgelasting Superprestige Merksplas: Wie zijn de winnaars en verliezers?

Door Wilbert van der Velde 09 februari 2020 | 19:20


Het niet doorgaan van de Superprestigecross in Merksplas vanwege storm Ciara ontneemt bepaalde crossers de mogelijkheid om hun zo welverdiende UCI-punten van vorig jaar te verdedigen. Andere crossers halen er daarentegen voordeel uit. In de Leiderstrui zet de gevolgen van de afgelasting voor het Superprestige-klassement en de UCI Wereldranglijst veldrijden op een rijtje.

Het Superprestige-klassement belooft met zes mannen die binnen de negen punten van elkaar staan nog nog heel spannend te worden. Laurens Sweeck leidt met een punt voorsprong op Eli Iserbyt de dans. De andere mogelijke kanshebbers zijn Lars van der Haar (3), Quinten Hermans (4), Corné van Kessel (5) en Toon Aerts (6). Elke overwinning in de Superprestige levert vijftien punten op en daar gaat telkens een punt af tot uiteraard de vijftiende plek. In theorie zou Aerts bij een overwinning en een zesde plaats van Sweeck het klassement nog kunnen winnen. De afgelasting van de cross in Merksplas verandert dus weinig aan de mogelijke uitkomst van het klassement. Het betekent alleen dat de druk voor de crossers nóg hoger zal zijn omdat het in één cross zal moeten gebeuren. 

Met zulke kleine verschillen is de kans op een gelijke eindstand ook groot en bij die uitkomst gaan de nodige factoren een rol spelen. Als eerste wordt gekeken naar wie de meeste Superprestige-manches heeft verreden, daarna naar wie de meeste overwinningen heeft behaald in de serie en mocht dat nog geen doorslag geven, dan is de uitslag in de laatste cross van Middelkerke doorslaggevend. 

Bij de vrouwen gelden vanzelfsprekend dezelfde regels als bij de mannen, maar de spanning is daar ver te zoeken. Wat puntenaantal betreft zou leidster Ceylin del Carmen Alvarado alleen nog door Yara Kastelijn bedreigd kunnen worden. Kastelijn was echter vanwege enkele breukjes blij met het niet doorgaan van de cross in Merksplas en het ligt dan niet in de lijn der verwachting dat ze volgende week in Middelkerke Alvarado het vuur aan de schenen kan leggen. Van andere uitdagers zijn geen sprake, want Annemarie Worst volgt op zestien punten, een achterstand die niet meer overbrugd kan worden. (Foto: ProShots)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Hopsommers
10 Feb 2020 om 00:11

Het gedeelte over de UCI-ranking is niet goed uitgewerkt. Vorig seizoen was Hoogstraten een C1 cross, terwijl Merksplas een C2 cross is. Slechts de beste 6 C1 resultaten en de beste 8 C2 resultaten tellen mee voor de UCI-ranking. De aanname dat Worst punten verliest klopt niet! Worst werd vorig seizoen 2e (60 punten). Worst heeft reeds 3 andere C1 2e plaatsen die niet meetellen voor haar UCI-ranking. Ze verliest dus geen punten. De beste renners/renster hebben al zes 1e plaatsen op C1 niveau behaald. Het feit dat Merksplas dit jaar van C2 categorie zou voordelig zijn geweest voor deze renners/rensters. Zij rijden namelijk minder C2 crossen. De punten die ze hadden kunnen verdienen, zouden waarschijnlijk hebben meegeteld voor de UCI-ranking.

Reageer


Meer nieuws