Is Romain Bardet de reddende engel waar Team Sunweb naar op zoek is? IDL-producties

Is Romain Bardet de reddende engel waar Team Sunweb naar op zoek is?

Door Jannick van der Hooft 23 juni 2020 | 22:04


Team Sunweb staat al jarenlang bekend als een ploeg die zich niet gek laat maken. Het opleiden van jonge renners zit in het DNA van het team en daarmee werden in de loop der jaren al verschillende successen geboekt. De geruchten rond een mogelijke komst van Romain Bardet mogen daarom ook opvallend genoemd worden. In de Leiderstrui dook hierin: is híj dan de reddende engel waar de ploeg naar op zoek is?

Eind vorig jaar maakte deze website een reportage over 'het jongste team uit de WorldTour'. Met zes neo-profs en slechts een paar oude rotten binnen de gelederen, werd er geconcludeerd dat het een interessant jaar zou gaan worden voor de ploeg: er moest namelijk afgerekend worden met de kritieken van het afgelopen wielerjaar 2019. Er klonken verwijten dat het team niet met vedettes om zou kunnen gaan en dat het te vaak vast hield aan een vooropgezet plan. Het vertrek van Tom Dumoulin naar concurrent Jumbo-Visma zwengelde dat soort geluiden alleen maar meer aan.

Coronacrisis de zoveelste klap voor Team Sunweb

Hoe de ploeg daarmee wil afrekenen? Door op een duurzame manier talenten te kweken, waar mogelijk vanuit hun eigen opleidingstraject. Dat wil zeggen dat er weinig druk wordt uitgeoefend op de jonge renners en er weinig hiërarchie heerst onder de renners. Presteren moest daarbij volgens ploegleider Marc Reef niet uit het oog verloren worden: 'Dat willen we óók.' Die laatste belofte heeft Team Sunweb een half jaar na de presentatie door de coronacrisis amper  kunnen waarmaken.

Met een beperkt aantal momenten om te presteren, moet alles dit najaar al op zijn plekje vallen. De vraag is of dat kan met zo'n jonge ploeg, zeker nu de geruchtencarrousel rond het team al volledig lijkt los te barsten: Sam Oomen en Wilco Kelderman lijken de ploeg te verlaten, zodat er mogelijk budget vrijkomt voor het binnenhengelen van een andere grote klassementsrenner. Romain Bardet wordt veelvuldig in verband gebracht met een overstap naar het team.

De voordelen van 'snelle optie' Bardet

De geruchten mogen opvallend genoemd worden. Oomen paste met zijn ontwikkeling binnen de visie voor de lange termijn, die ploegleider Reef ons voorschotelde. Bardet zou bij een eventuele overgang naar de Duitse ploeg dertig jaar zijn. Met het opkomende klassementtalent in de wereld, zal het voor hem een kwestie zijn van direct moeten presteren. Mocht de Fransman de overstap maken, zal dat voornamelijk met het oog op snelle prestaties zijn.

Lees verder onder de foto.

Romain Bardet

Als we de renners van de ploeg mogen geloven, wordt er onderling veel gepraat met elkaar. Op die manier helpt men elkaar om van een ander te leren. De leeftijd van een renner speelt daarbij geen rol. Chad Haga vertelde zelf nieuwe energie te vinden door de aanwezigheid van de jonge renners. Een veranderde omgeving kan dat voor Bardet idem dito zijn. De Sunweb-talenten kunnen zich dan weer aan hem en zijn ervaring optrekken zonder daarbij weinig druk te ervaren.

Komst Bardet kan ploegbalans verstoren

Bardet verdient volgens L'Équipe momenteel 1,7 miljoen per jaar op bij AG2R La Mondiale, meer in ieder geval dan Kelderman. In het scenario dat zijn salaris gelijk blijft, zal dit dus mogelijk gaan ten koste van andere renners binnen de ploeg. Een andere mogelijkheid is dat Bardet als uithangbord van het Franse wielrennen wat sponsoren met zich meebrengt, waar ook andere renners weer van kunnen profiteren.

Met de overstap van Dumoulin raakte Sunweb de grootste naam binnen de selectie kwijt, waarna er weinig hiërarchie binnen de selectie leek te heersen. Een mogelijke komst van Bardet kan dat weer volledig doen veranderen. De AG2R-kopman is het bij zijn huidige equipe gewend om als enige uitgespeeld te worden. Daarnaast heeft geen enkele renner binnen de huidige selectie een vergelijkbaar palmares als hij. De salarisverschillen en ervaring als kopman kunnen ervoor zorgen dat de huidige structuur verstoord wordt.

Ploegleiding Sunweb staat voor lastige opgave

Vanuit het oogpunt van presteren is het totaal te begrijpen dat Team Sunweb interesse zou tonen in Bardet. De ploeg is aan het zoeken naar prestaties en met de Fransman heeft het team een sterke troef in handen die daarvoor kan zorgen, wellicht meer dan Kelderman en Oomen dat zouden kunnen. Prestaties van een renner van het kaliber Bardet kunnen de gehele ploeg, ook de jonge jongens, een enorme boost geven om zelf weinig druk te ervaren.

De ploegleiding moet echter wel beseffen dat de aanwezigheid van Bardet waarschijnlijk niet te vergelijken gaat zijn met de manier waarop er dit jaar binnen het team geleefd werd. Het salarisverschil tussen hem en andere renners zal ongetwijfeld verschillen opleveren in hiërarchie. Het gaat interessant worden om te kijken hoe ze daarmee omgaan, gezien de kritieken van 2019. De vraag is alleen of het een noodoplossing voor de korte termijn is of een weloverwogen beslissing met het oog op de talentontwikkeling. (Foto: Sirotti, 2019)

Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws