[Update] Grootverdiener Sagan houdt dankzij Monaco 1,25 miljoen over Algemeen nieuws

[Update] Grootverdiener Sagan houdt dankzij Monaco 1,25 miljoen over

Door Bram van der Ploeg 29 mei 2020 | 14:52


(20 mei 2020) Peter Sagan verdient veruit het meeste geld aan salaris in het profpeloton, zo stelt L'Equipe op dinsdag in een lijstje in de krant. De Slowaak van BORA-hansgrohe strijkt per jaar vijf miljoen euro op. Team INEOS staat met vijf renners in de top-tien, Tom Dumoulin komt op plek vijftien.

De Franse sportkrant heeft een top-negentien opgemaakt. Na Sagan is Chris Froome met een salaris van 4,5 miljoen euro de nummer twee. Zijn ploegmaats Geraint Thomas en Egan Bernal mogen met 3,5 miljoen en 2,7 miljoen euro ook niet klagen. Opvallend: Fabio Aru completeert namens UAE Team Emirates de top-vijf met een salaris van 2,6 miljoen euro. Dat contract tekende hij in 2017, toen hij met de vijfde plek in de Tour de France zijn laatste grote resultaat reed.

INEOS vinden we ook terug op plek zes en negen. Michal Kwiatkowski zou 2,5 miljoen euro per jaar verdienen, Richard Carapaz deelt de negende plaats met Vincenzo Nibali met een salaris van 2,1 miljoen euro. Team Jumbo-Visma vinden we niet terug in de top-tien, maar Primoz Roglic (elfde) en Dumoulin (vijftiende) staan wel bij de beste twintig. De Sloveen en de Nederlander verdienen respectievelijk 2 miljoen en 1,8 miljoen euro per jaar, volgens L'Equipe dan.

Best verdienende wielrenners volgens L'Equipe

1. Peter Sagan 5 miljoen
2. Chris Froome 4,5
3. Geraint Thomas 3,5
4. Egan Bernal 2,7
5. Fabio Aru 2,6
6. Michael Kwiatkowski 2,5
7. Julian Alaphilippe 2,3
8. Alejandro Valverde 2,2
9. Vincenzo Nibali 2,1
-  Richard Carapaz 2,1

11. Thibaut Pinot 2
-   Primoz Roglic 2
13. Nairo Quintana 1,9
-   Elia Viviani 1,9
15. Tom Dumoulin 1,8
-   Fernando Gaviria 1,8
17. Romain Bardet 1,7
18. Greg Van Avermaet 1,6
19. Miguel Angel Lopez 1,5

Update - 29 mei 2020 (14.41 uur): Sagan houdt geld over in Monaco

Peter Sagan krijgt niet alleen het meeste salaris uitbetaald in de wielersport, de Slowaak gaat ook nog eens heel slim om met zijn centen. Dat vertelt advocaat Daan Buylaert in Het Nieuwsblad. Sinds 2015 woont Sagan in Monaco en daar betaal je geen loonsbelasting. Je bruto inkomen krijg je dus netto op je rekening. Dat scheelt Sagan op een salaris van vijf miljoen euro al gauw 1,25 miljoen euro per jaar. 

Het is niet voor niets dat er inmiddels zo'n veertig renners uit het profpeloton in Monaco wonen. Ook omdat de stinkend rijke plaats dichtbij de Franse Alpen ligt, maar vooral omdat renners doorgaans niet rijk worden van prijzengeld uit races. 'Als Sagan meedoet aan de Tour, zal de Franse fiscus ook proberen om zijn graantje mee te pikken. Niet enkel zal Sagan dan Franse belastingen moeten betalen op het prijzengeld, maar men zal ook een gedeelte van zijn loon en van zijn commerciële inkomsten verbonden aan de Franse koersen trachten te innen', zo vertelt Buylaert.

Het is dus heel leuk om de Tour te rijden, maar de belastingsformulieren vliegen de renners om de oren. 'Zo heeft elk land zijn eigen regels en afspraken met andere landen, die geregeld worden in zogenaamde dubbelbelastingverdragen. Een heel kluwen dus, waarbij je als renner heel goed moet bijhouden hoeveel dagen je in elk land hebt doorgebracht. Eén dag te lang trainen of koersen in een land kan je tienduizenden euro’s kosten.' (foto: Sirotti, 2019)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Poelwinst
20 May 2020 om 09:35

Het gaat hier om bruto salarissen waarbij bijvoorbeeld start- en prijzengelden niet zijn meeberekend. Mathieu v.d. Poel staat ook bij de eerste 19 als zijn inkomsten in de winter worden meegeteld.

Reageer


Meer nieuws