Favorieten etappe 7 Giro d'Italia | Wie houdt Démare van hattrick af? IDL-producties

Favorieten etappe 7 Giro d'Italia | Wie houdt Démare van hattrick af?

Door Wilbert van der Velde 09 oktober 2020 | 08:06


Het heeft even geduurd, maar vrijdag is het zover: een vlakke etappe in de Giro d’Italia. Voor de sprinters dus goed nieuws, want de zevende etappe is één van de zeldzame kansen om nog te sprinten in deze Giro. In de Leiderstrui zet de favorieten voor u op een rij.

Hoewel de zevende etappe de eerste vlakke etappe is, althans naar Italiaanse begrippen, was er in de vierde etappe al een massasprint met bijna alle sprintkanonnen. Toen ontbrak van de topsprinters alleen Fernando Gaviria, die vanwege het harde koersen van BORA-hansgrohe, op een lange klim, eerder in die etappe moest lossen. Zo’n scenario is vrijdag niet mogelijk. Zonder ziekte en valpartijen zullen alle sprinters in de straten van Brindisi erbij zijn. Verder is de kans dat een ontsnapping van dappere mannen het tot de streep houdt nagenoeg uitgesloten, want daarvoor zijn de sprinters tot nu toe ronduit te weinig aan bod gekomen.

Houdt Gaviria Démare van nieuwe zege af?

Het is dus voor de sprinters en de eerste naam die dan naar voren komt, is Arnaud Démare. De Franse kampioen is de afgelopen maanden sterk op dreef met al twaalf zeges, waaronder de vierde en zesde etappe van deze Giro, vooral zijn sprintzege van donderdag was met overmacht. Met de conditie en sprintsnelheid zit het dus goed bij Démare en bovendien beschikt hij met zeven man in dienst over de beste ondersteuning van alle aanwezige sprinters.

Fernando Gaviria zal zich echter niet zomaar neerleggen bij een zege van Démare. De Colombiaan is op papier minstens even snel als de Fransman en zal na het missen van de sprint op dag vier volop gebrand zijn om voor de overwinning te strijden. Zijn lead-outs Juan Sebastián Molano en Maximiliano Richeze zullen er alles aan doen om hem in perfecte positie af te leveren.

Viviani aast op revanche, Sagan wil punten scoren

Elia Viviani stond tot dit seizoen op hetzelfde niveau als Démare en Gaviria, maar is door zijn mindere prestaties van de laatste maanden wat in de rangorde van sprinters gedaald. De Italiaan zei voorafgaand aan de Giro uit te zijn op revanche. Wil hij die woorden waarmaken, dan moet hij vrijdag zijn sprintbenen van weleer uit het slop halen.

Peter Sagan is met twee podiumplekken al sterk op dreef, maar zal graag weer eens het gevoel van een overwinning willen ervaren. Normaal komt de huidige drager van de paarse puntentrui tegen de pure sprinters tekort, maar met een goede positionering en timing is hij allesbehalve kansloos. Hij zal vanwege de belangrijke punten aan de streep alvast alle registers opentrekken. Wil Michael Matthews nog mee doen om de paarse trui, dan zal hij zich ook in het sprintgeweld moeten mengen. De Australiër beschikt doorgaans wel over de snelheid om ook bij vlakke aankomsten een rol te spelen. Zijn tweede plek in de zesde etappe zal hem alvast wat meer vertrouwen geven, na een slechte sprint in de vierde rit. 

Sprint Ballerini of Hodeg?

Davide Ballerini liet in de vierde etappe zien dat hij na een lastig koersverloop mee kan doen voor de winst, kan hij het ook in een vlakke etappe? Zijn etappewinst eerder in de Ronde van Polen, waar hij Pascal Ackermann klopte, doet vermoeden van wel. Het is echter de vraag of Ballerini gaat sprinten, want Deceuninck-Quick-Step heeft met Álvaro Hodeg een mogelijk nog snellere man in de gelederen. Ballerini gaf voor de Giro aan in de vlakke etappes voor Hodeg te werken. Houdt hij zijn woord of zijn de plannen binnen de ploeg ondertussen veranderd? 

Tenslotte zijn er nog de échte outsiders, voor wie de overwinning normaal gesproken buiten bereik ligt. Davide Cimolai en Rudy Barbier zijn de rappe mannen van Israel Start-Up Nation. De twee zijn vergelijkbaar qua snelheid en zullen dus onderling moeten uitmaken voor wie er gereden gaat worden. Andrea Vendrame beschikt niet over de sprintersdijen om te winnen in vlakke etappes, maar staat na afloop wel vaak in de top-10. Namens Lotto Soudal zal de 22-jarige Stefano Oldani zich proberen te mengen, dinsdag kwam hij al tot een zesde plek. (Foto: Sirotti)

Lees hier onze uitgebreide voorbeschouwing op etappe 7


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws