Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar! IDL-producties
IDL-producties

Pooltips Giro d'Italia 2021 | In de Leiderstrui

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Puzzel de puzzel. Dat is wat menig wielerliefhebber doet richting de grote rondes, zo ook weer voorafgaand aan de Giro d'Italia-editie van 2021. In de Leiderstrui komt traditioneel met enkele tipjes, want iedereen weet: één pion kan je team maken of breken aan het eind.

Egan Bernal: klik. Simon Yates: klik. Remco Evenepoel: klik. Peter Sagan: klik. Caleb Ewan: klik. Zo zal het bij de gemiddelde pooltjesspeler gaan, tot het moment komt: 'Shit, ik kan niet iedereen nemen.' Dan kom je dus bij het punt dat er naar de dark horses gekeken moet worden. Mannen die op voorhand misschien niet bekend zijn bij iedereen, maar in de luwte de nodige punten kunnen scoren en dus uiteindelijk het verschil maken. Onderstaand tien van de namen die dit jaar mogelijk tot die categorie kunnen gaan horen!

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Nederlanders in de Giro

Gianni Moscon - INEOS Grenadiers

Een Gianni Moscon in topvorm is als een pizza op vakantie in Italië: die kun je niet aan je voorbij laten gaan! Moscon verdween in 2019 en 2020 een beetje van de radar, na zijn spetterende entree in het profpeloton de jaren daarvoor. Dit voorjaar zagen we al een schim van zijn onuitputtelijke klasse in de Omloop Het Nieuwsblad, waar hij op de Muur het hele peloton aan gort reed. Daags nadien brak de Italiaan zijn pols in Kuurne-Brussel-Kuurne, waardoor de rest van het voorjaar aan hem voorbij ging.

De blik van de nog altijd pas 27-jarige Moscon ging vanaf dat moment op de Giro. De Tour of the Alps gebruikte hij als test voor zijn vormpeil, waar hij meteen twee ritten op zijn naam schreef. In de Giro zal hem er alles aan gelegen zijn om op dat momentum voort te borduren.

Want vergis u niet: Moscon is een zeer polyvalente renner. Hij kan oerend hard tijdrijden, zo bewees hij al met een zesde plek op het WK in 2017 (waar ene Tom D. won). Ook de zwaardere Giro-ritten voor vluchters en/of punchers zijn aan hem besteed, daar hij op jonge leeftijd al met de besten meedeed in wedstrijden als het WK in Innsbruck (vijfde in 2018) en Yorkshire (vierde in 2019) en de Ronde van Lombardije (derde 2017). Gaat het toptalent Moscon dan eindelijk volledig tot ontbolstering komen deze Giro?

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Jefferson Alexander Cepeda - Androni Giocattoli 

Aha, een tropische verrassing! Helemaal uit San Fransisco kan Jefferson Alexander Cepeda zomaar eens dé ontdekking van deze Giro worden. 'Huh, San Fransisco?', hoor ik bijna de hersenen kraken. Jazeker, want deze 22-jarige Ecuadoraan komt uit het bergdorpje El Playón de San Fransisco, op een steenworp afstand van de grens met Colombia.

Cepeda is met zijn 1.64 meter dan wel drie centimeter kleiner dan de gemiddelde Nederlandse vrouw, zijn prestaties zijn van een hoger niveau. In de meest recente Tour of the Alps eindigde hij op een zeer knappe vierde plek, tussen de Giro-favorieten Aleksandr Vlasov en Hugh Carthy in en nog voor andere outsiders als Pavel Sivakov en Romain Bardet.

Wat Cepeda over drie weken in zijn mars heeft moet nog blijken, al reed hij vorig jaar al de Giro. Toen rolde er een anonieme 78e eindnotering uit, maar dit jaar trekt hij met meer adelbrieven naar startplaats Turijn. Mentor Gianni Savio, die met zijn ploeg Androni Giocattoli last minute een uitnodiging kreeg, rekent alvast op Cepeda en stuurt de ervaren Argentijn Eduardo Sevúlpeda (recent derde in de Ronde van Turkije) met de jongeling mee als mentor. Cepeda zelf wil voor 'ritzeges gaan en zo lang mogelijk meedoen om de witte trui'.

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Juan Sebastián Molano - UAE-Team Emirates

We blijven even in Zuid-Amerika. Waar de ogen van veel Colombianen voornamelijk op Egan Bernal gericht zullen zijn de komende weken, zijn er ook twee sprinters die in de eerste plaats voor dagsucces kunnen zorgen namens het inmiddels wielergekke land: Fernando Gaviria en zijn lead-out Juan Sebastián Molano van UAE-Team Emirates.

In pooltjesland is het altijd zoeken naar de sprinters voor een prikkie die even vijf/zes keer top tien komen rijden, zoals Filippo Fiorelli van Bardiani vorig jaar deed. Voor dit jaar hoeft u niet op Fiorelli te rekenen: hij liet op Instagram weten dat hij aan het afvallen is, niet zal mikken op de massasprints en hoopt op een kans vanuit een vroege vlucht. Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen betere klimmersbenen nodig.

Maar Molano heeft toch Gaviria voor zich? Op papier ja, maar in de praktijk staat er een groot vraagteken boven het hoofd van de bebaarde spurter. Gaviria brak zijn pols in de E3 Saxo Bank Classic en koerste sindsdien niet meer, terwijl het ook daarvoor al niet wilde vlotten voor Gaviria. Met name bergop moest de Colombiaan na zijn twee coronabesmettingen vaak snel loslaten. Vandaar dat een gokje als Molano, die ook nog eens rap is na een lastige dag, dit jaar zomaar eens goed kan uitpakken.

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Nick Schultz - Team BikeExchange

Then, all the way from Brisbane, Australia, Nick Schultz. Een man die bergop zijn mannetje staat, iemand die een cruciale rol bergop moet gaan vertolken voor Simon Yates, maar ook zelf zijn slagje kan slaan. Schultz is namelijk zeer snel in een aankomst met een klein groepje.

Of hij de vrijheid krijgt bij zijn ploeg, valt nog te bezien. Toch heeft Schultz zijn plek in deze lijst de afgelopen weken/maanden dubbel en dwars verdiend. Op Italiaanse bodem presteerde de 26-jarige Aussie tot nu toe allerbest: in de Wielerweek van Coppi e Bartali eindigde hij driemaal als derde in de daguitslag en beklom hij het podium in het eindklassement, terwijl hij in de Tour of the Alps bergen met werk verzette voor Yates.

Schultz is een laatbloeier die vanuit SEG Cycling en Caja Rural uiteindelijk de heilige graal van de Australische wielersport, Team BikeExchange, bereikte en zal er alles aan gelegen zijn om het vertrouwen van zijn ploeg terug te betalen. Linksom (met een ritzege) of rechtsom (door te werken voor kopman Yates).

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Alberto Bettiol - EF Education-NIPPO

De Toscaanse tovenaar van EF Education-NIPPO! Alberto Bettiol, winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 2019, gaat pas beginnen aan zijn tweede Giro. Mocht u zich afvragen waar Bettiol dit voorjaar te vinden was toen mannen als Asgreen, Van der Poel en Van Aert over 'zijn' Paterberg beukten... daar gaf hij zelf in een interview met Tutto Bici antwoord op. Hij had last van een 'chronische darmontsteking' en liep achter de feiten aan.

Bettiol heeft zich op de Teide tot in de puntjes voorbereid op de komende Giro d'Italia. Houd op de eerste dag maar gelijk rekening met de Italiaan, want op een goede dag kan hij uitstekend overweg tegen de klok. Met name in tijdritten rondom de tien kilometer bewees hij de afgelopen twee jaar meermaals zijn klasse, in Tirreno-Adriatico (tweede en zesde) en de Ster van Bessèges (eerste en zevende).

Als Toscaan is Bettiol ook iemand die weet wat het is om over de grindstroken van Strade Bianche (rit elf naar Montalcino) te rijden. Zelf stipt hij de rit daarna aan, de twaalfde naar Bagni di Romagna. Deze voert over zijn trainingswegen. 'Ik ken de beklimmingen in die rit, het is mijn streek.'

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Geoffrey Bouchard - AG2R-Citroën Team

De volgende in de rij is Geoffrey Bouchard van AG2R Citroën. Een 29-jarige rasklimmer, die ondanks zijn leeftijd pas aan zijn derde profseizoen bezig is. Voorlopig loopt het crescendo in zijn loopbaan, die hij in 2019 begon met het winnen van de bergtrui in de Vuelta.

Dit voorjaar toonde Bouchard dat hij bergop ook met de besten kan wedijveren. In de UAE Tour reed hij zowel op de Jebel Jais als Jebel Hafeet top tien, terwijl hij ook op de zware aankomsten in Tirreno-Adriatico en de Tour of the Alps verrassend lang meeging.

Bouchard probeert dan ook een klassement te rijden in de komende Giro, schrik niet als hij de man is die steady telkens tussen plek acht en veertien eindigt in de zware bergritten. Mocht dat niet lukken, is het ook nog iemand die via de vlucht op de bergtrui en ritzeges kan azen. Dan zal hij wel moeten afrekenen met zijn soortgenoten Rudy Molard (Groupama-FDJ, gaat naar eigen zeggen voor ritzeges met een schuin oog naar het klassement) en Nicolas Edet (Cofidis).

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Patrick Bevin - Israel Start-Up Nation

Het kan sprinten, tijdrijden, bergop fietsen en het begint met een P: Patrick Bevin, goedzo! De Nieuw-Zeelander van Israel Start-Up Nation verkeert de afgelopen weken in bloedvorm. In de Ronde van het Baskenland resulteerde dit in enkele verdere ereplaatsen, terwijl die lijn in de meest recente Ronde van Romandië werd doorgetrokken met twee podiumplaatsen.

Met het naderende slechte weer in het Franse deel van Zwitserland besloot Bevin uit voorzorg uit te stappen in die koers, wat alles zegt over zijn ambities in de komende Giro. Dat begint met de tijdrit op dag één, waar hij als gevaarlijke outsider gezien mag worden.

Later in de Giro zal hij zijn focus meer richten op de lastigere aankomsten en de lange vluchten, terwijl hij verder zijn werk zal moeten opknappen voor Dan Martin en Davide Cimolai. Op de laatste dag volgt dan het toetje van dertig kilometer tijdrijden voor de Kiwi.

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Quinten Hermans - Intermarché-Wanty-Gobert

Wat een weelde voor België veldritland: met Quinten Hermans, Gianni Vermeersch en Tim Merlier doen er maar liefst drie mannen mee die afgelopen winter nog wekelijks in de cross te aanschouwen waren. Merlier is natuurlijk al één van de topspurters aan de start, maar voor de iets zwaardere ritten geloven wij in Hermans (en Vermeersch).

Hermans toonde in de Ronde van het Baskenland, zijn eerste wegkoers van dit jaar, direct dat hij uit het goede hout gesneden is. In de Waalse klassiekers zette hij dat voort, met top twintig-noteringen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

Voor de Giro geloven ze ook bij zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert in zijn kansen. Ploegleider Valerio Piva: 'Ik ben ervan overtuigd dat hij de capaciteiten heeft om een rit te winnen. Hij is explosief en kan zo het verschil maken bergop. Hij kan het afmaken wanneer hij met een groepje voorop raakt en krijgt dus een vrije rol.' Hermans zelf gaf aan dat hij de elfde etappe, over de grindwegen, in ieder geval heeft aangestipt en voor de rest zijn dagen uitzoekt.

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Tobias Foss - Jumbo-Visma

Egan Bernal: Tour de l'Avenir-winnaar 2017, grote ronde-winnaar Tour 2019. Tadej Pogacar: Tour de l'Avenir-winnaar 2018, grote ronde-winnaar Tour 2020. Tobias Foss: Tour de l'Avenir-winnaar 2020, .....

Geintje, Foss vergelijken met de twee meest recente Tourwinnaars gaat misschien wat te ver, maar dat de Noor wat in zijn mars heeft bestaat geen twijfel over. Voor deze Giro van Jumbo-Visma wordt er vooral gesproken over de klassementsambities van George Bennett, maar wij zijn stiekem heel benieuwd wat de beresterke Noor kan brengen de komende weken.

Foss heeft alvast één voordeel: hij rijdt verschroeiend hard op een tijdritfiets. Dit resulteerde in de eerste tijdrit van de Giro van vorig jaar al in een vijfde plek, terwijl hij dit jaar in de ouverture van de Ronde van het Baskenland een vierde plaats liet noteren, tussen alle wereldtoppers. Bergop is Foss vooral een diesel, maar laat dat in deze Giro met een loodzware week nou net een kwaliteit zijn.

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Matteo Fabbro - BORA-hansgrohe

Een pooltips-lijstje voor de Giro maken zonder Italiaanse klimmer, is natuurlijk een no go. Onze pijlen richten we dit jaar op Matteo Fabbro, want iemand als Giulio Ciccone of Davide Formolo is naar onze mening te voor de hand liggend. Fabbro is the new kid on the block, met prestaties waar menig liefhebber natuurlijk al weet van had.

Zo nestelde de kleine man uit Udine zich in de Tirreno-Adriatico plots tussen de wereldtop. Op een loodzwaar parcours in de koers tussen de twee zeeën zagen we Fabbro als vijfde eindigde, achter de creme de la creme van de sport. Tadej Pogacar, Wout van Aert, Mikel Landa en Egan Bernal zaten voor hem, toppers als Simon Yates, João Almeida en Tim Wellens erachter.

Fabbro, op wiens BORA-hansgrohe-ploeggenoot Felix Großschartner ook gelet moet worden, nam na die Tirreno een break. In de Tour of the Alps toonde hij zijn goede benen weer, voornamelijk in een aanvallende rol. Of hij die in de Giro op zich mag nemen, is door de aanwezigheid van Emanuel Buchmann nog niet helemaal duidelijk. Wat wel klip en klaar is, is dat Fabbro in de gaten gehouden moet worden.

Pooltips Giro d'Italia 2021 | De potentiële kippen met de gouden eieren dit jaar!

Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws