Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

De paarse trui, ook wel la maglia ciclamino, is de trui die in de Giro d'Italia wordt uitgereikt aan de winnaar van het puntenklassement. Afgelopen jaar ging Arnaud Démare er met die eer vandoor, maar de Fransman is dit jaar afwezig. Wie zijn opvolger wordt? Dat zoekt In de Leiderstrui voor je uit in dit artikel.

Het puntenklassement maakte pas in 1966 haar intrede in de Ronde van Italië. Vanaf die tijd wonnen veel verschillende grootheden de trui die daarbij behoorde (soms paars, maar ook een lange tijd rood). Francesco Moser en Giuseppe Saronni zijn tezamen de recordhouders als het gaat om het aantal eindzeges van het puntenklassement. De enige Nederlander die hierin slaagde, was Johan van der Velde. Hij won drie keer dit nevenklassement.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Giro d'Italia pooltips
Nederlanders in de Giro

Puntentelling paarse trui Giro d'Italia

Voordat we naar de favorieten voor de puntentrui gaan, kijken we eerst hoe de punten verzameld kunnen worden in de Giro d'Italia. Dat kan op twee manieren: door voorin te finishen aan het eind van een etappe, maar ook door bij specifieke 'tussensprints' als eerste over de lijn te komen. Deze liggen in alle etappes, met uitzondering van de tijdritten gepland, en zijn dus een interessante toevoeging aan het wedstrijdverloop.

Hoeveel punten er vervolgens verdiend kunnen worden, hangt af van het type etappe. In de vlakke etappes zijn de meeste punten te verdienen, waardoor de sprinters voor deze trui in het voordeel zijn. Echter, waar zij afhaken in heuvel- en bergritten, kunnen anderen een belangrijke inhaalslag maken. In onderstaand overzicht kun je terugvinden hoeveel punten je per etappe kunt pakken.

Vlakke ritten (etappe 2, 5, 7, 10, 13 en 18)
Finish: 50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2 en 1 punt

Heuvelritten (etappe 3, 4, 6, 8, 11, 12 en 15)
Finish: 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 10, 6, 3, 2 en 1 punt

Bergritten (etappe 9, 14, 16, 17, 19 en 20)
Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: 8, 4 en 1 punt

Tijdritten (etappe 1 en 21)
Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt
Tussensprint: Niet van toepassing

Laatste winnaars paarse trui

2020 Arnaud Démare
2019 Pascal Ackermann
2018 Elia Viviani
2017 Fernando Gaviria
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Giacomo Nizzolo
2014 Nacer Bouhanni
2013 Mark Cavendish
2012 Joaquim Rodríguez
2011 Alberto Contador

10. Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Het mag een verrassing heten dat Dylan Groenewegen het heeft gemaakt tot deze voorbeschouwing. Tot een week geleden was het namelijk helemaal niet bekend dat de Nederlander zijn rentree zou maken in de Giro d'Italia. Door een blessure van Chris Harper werd de sprinter op het allerlaatste moment door Jumbo-Visma toegevoegd aan de selectie. Het zal zijn eerste wedstrijd zijn sinds zijn schorsing, waardoor het maar gissen is hoe het met zijn vorm staat. Ook weet de buitenwereld niet hoe hij zich mentaal heeft weten te herpakken na alles wat er gebeurd is rond zijn persoon. Waarom we hem dan tóch noemen? Puur op basis van zijn sprintresultaten uit het verleden. Een frisse Groenewegen blijft uiteraard een van de snelste mannen van het peloton.

Jumbo-Visma heeft niet bekendgemaakt met welke ambities Groenewegen aan de start staat in Italië. Dat de ploeg hem opstelt, getuigt echter wel van behoorlijk wat vertrouwen. Eerst werd hem een rustigere opbouw gegund, maar nu komt hij direct terecht in een van de grootste wielerwedstrijden die er bestaat. Groenewegen heeft echter de mogelijkheid om zichzelf nog een klein beetje uit de luwte te houden: hij kan namelijk ook zomaar werken voor David Dekker. Wat de verhoudingen tussen deze twee zijn, is evenmin bekend.

9. Diego Ulissi (UAE Team Emirates)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Met acht ritzeges in de Giro d'Italia is Diego Ulissi altijd een man om in de gaten te houden. De Italiaan is geen sprinter, maar rap aankomen op een heuveltje is wél aan hem besteed. Ulissi kan dus behoorlijk wat punten bij elkaar sprokkelen tijdens de etappes waar de sprinters afhaken, wat hem een geduchte kandidaat maakt voor dit klassement. Je zou het hem gunnen, zeker na wat hij eerder dit jaar meemaakte. Hij moest namelijk tijdelijk stoppen met wielrennen door hartproblemen. Onderzoek wees uit dat hij zijn rentree kon maken, maar daardoor heeft hij zijn volledige kunnen nog niet getoond dit jaar. Ondanks voorzichtige gunstige voortekenen in de Ronde van Romandië, blijven er wat vraagtekens staan rond zijn vorm.

Een groot nadeel voor Ulissi in de strijd om de puntentrui is dat hij in de vlakke etappes vrijwel geen punten bij elkaar zal pakken. Bij UAE Team Emirates zal in de sprintritten namelijk niet zijn kaart, maar die van Fernando Gaviria getrokken worden. Om de andere kanshebbers binnen deze lijst te kloppen, zal Ulissi dus op een andere manier te werk moeten gaan om punten te verzamelen. Mogelijk in de tussensprints?

8. Simon Yates (Team BikeExchange)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Ook Simon Yates is een naam die je niet direct op zou schrijven voor de puntentrui, maar de Brit kan gaandeweg deze Giro stiekem een boel punten op zijn naam schrijven. Van alle klassementsrenners heeft Yates namelijk misschien wel het beste eindschot, wat hem in de heuvel- en bergritten een ware puntenmagneet kan maken. Gezien het moordende parcours van deze Giro kan Yates zomaar boven komen drijven in dit klassement.

Dat hij in vorm is, bewees Yates al in de Tour of the Alps. Bij Team BikeExchange zal alles dan ook in het teken van hem staan. Het probleem is echter: de puntentrui zal geen doel an sich zijn. Deze helft van de tweeling heeft zichzelf de Giro-eindzege als hoofddoel gesteld, waardoor een puntentrui niet meer is dan een paarse bijvangst.

7. Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Het is nog niet het jaar van Andrea Vendrame. De Italiaan van AG2R Citroën Team wist in 2021 nog weinig potten te breken. Hoger dan een vierde plek in een etappe van Tirreno-Adriatico kwam Vendrame nog niet, al was dat wel in een sterk bezet sprintveld. Wat nog niet is, kan nog komen: dat moet Vendrame dan maar in zijn achterhoofd houden. Bij de bekendmaking van zijn contractverlenging afgelopen jaar was hij in ieder geval duidelijk over zijn ambities tijdens de Giro: een rit winnen. Hij zal er maling aan hebben of dat nu vanuit de sprint, in een heuvelachtige etappe of vanuit de vlucht is. Het spreekt in zijn voordeel dat hij in alle scenario's kan winnen.

AG2R komt niet met één grote uitgesproken kopman naar de Giro d'Italia, waardoor Vendrame van de nodige vrijheid kan genieten om op jacht te gaan naar die ritzege. In de sprints zal de Italiaan in ieder geval van geen enkele ploeggenoot iets te vrezen hebben, maar in de heuvelritten kan dat anders zijn. De ploeg zou daar namelijk ook kunnen beslissen om te gaan voor Clément Champoussin of Tony Gallopin, die beiden ook wel een heuveltje aankunnen.

6. Elia Viviani (Cofidis)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Elia Viviani leek het bijna verleerd te zijn: winnen. Totaal onopvallend was hij laatst echter tóch nog een keer aan het feest. Zijn zege in de Cholet-Pays de la Loire werd alleen wat overschaduwd door het incident met Nacer Bouhanni en Jake Stewart. Zonder te veel af te dwalen: hij kan het dus nog wél. Maar kan hij dat ook wanneer er meer internationale toppers aan de start staan? The winning mood heeft hij in ieder geval, mede door een valpartij en de nasleep daarvan, niet door kunnen trekken. Het maakt hem een onzekere factor voor de sprints die gaan komen.

Viviani is hét grote uithangbord van de Franse ploeg Cofidis en dus krijgt hij de nodige ondersteuning met zich mee. In zijn trein zal plek zijn voor Simone Consonni (die zelf in lastigere ritten ook een sprintje kan rijden) en Fabio Sabatini. Of Viviani de Giro uitrijdt is dan weer niet zeker. Dat hangt waarschijnlijk af van de vraag of hij de Tour de France ook wil doen. Wil hij daar zijn ploeg vertegenwoordigen, zal hij wat krachten moeten sparen.

5. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

De tweede man van UAE Team Emirates die wij kansen toedichten voor de paarse trui is Fernando Gaviria. In potentie een van de beste sprinters van het peloton, maar na een hoop pech kwamen die kwaliteiten al een tijdje niet meer écht naar voren. Zijn afgelopen seizoen werd geteisterd door Covid-19, maar wist hij wonder boven wonder toch nog enkele etappes te winnen. In de Giro kwam hij er vervolgens totaal niet aan te pas, waardoor óók rond hem wat vraagtekens staan. Die twijfel heeft hij nog niet weg kunnen namen in de andere wedstrijden dit seizoen, maar zijn vertrouwen blijft groot. Hij heeft dan ook de paarse trui als doel gesteld.

UAE Team Emirates hinkt deze Giro op wat meerdere gedachtes. Aan de ene kant hopen zij vurig op ritsucces (met onder meer dus Gaviria), maar aan de andere kant staat ook het klassement van Davide Formolo op het spel. Dat betekent dat Gaviria geen volledige trein tot zijn beschikking zal hebben, al lijken zijn voornaamste aantrekkers gewoon van de partij te zijn. Of dat voor een niet in vorm zijnde sprinter voldoende is, zal zich moeten uitwijzen.

4. Tim Merlier (Alpecin-Fenix)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

De Belgen hebben flink wat om naar uit te kijken deze Giro. Niet alleen zal er veel hoop gevestigd zijn op Remco Evenepoel, ook in de sprints hebben de zuiderburen een man om in de gaten te houden: Tim Merlier. Zeges in onder meer Le Samyn, de GP Monseré en Bredene-Koksijde zorgen ervoor dat de spurtbom van Alpecin-Fenix met een hoop vertrouwen naar Italië zal afreizen. Op topsnelheid zullen er weinigen sneller zijn dan Merlier, maar van hem is onbekend hoe hij straks de bergen verteert. Het wordt namelijk pas de eerste keer dat de Belg van start gaat in een grote ronde.

Voor veel van zijn teamgenoten wordt het eveneens de eerste keer dat zij hun rugnummers in een rittenkoers van drie weken mogen opspelden. Merlier krijgt onder meer de beschikking over Dries De Bondt, Gianni Vermeersch en Alexander Krieger, maar één belangrijke naam in zijn trein ontbreekt: Jonas Rickaert. Hij baarde eerder dit seizoen al meermaals opzien als superlead-out, maar start niet in de Giro. Merlier zal het vertrouwen dus vooral in een van de andere mannen moeten hebben.

3. Caleb Ewan (Lotto Soudal)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Huh, Caleb Ewan is toch de beste sprinter in dit startveld? Ja, dat klopt, maar tóch dichten we hem niet de meeste kans toe voor de puntentrui. Door het schrappen van de Tour Down Under van de kalender ligt het zegetotaal van de kleine Australiër wat lager dan in andere jaren, maar toch kwam Ewan dit seizoen al een aantal keer sterk van de dag. Zo wist hij in Milaan-Sanremo nog met de besten mee te klimmen en vervolgens de sprint van het groepje te winnen. Helaas voor hem was Jasper Stuyven daarvoor al ontsnapt, waardoor de winst er niet in zat. Wat we willen zeggen: met de vorm van Ewan zit het wel snor.

Heeft het dan te maken met de ondersteuning voor hem in Italië? Nee, ook niet. Met Roger Kluge en Jasper De Buyst krijgt twee zeer ervaren mannen mee als wagonnetjes in zijn trein. De reden waarom er nog twee heren boven hem staan, heeft te maken met de waarschijnlijkheid dat Ewan vroegtijdig kan afstappen in de Giro. In het verleden bereidde hij zich namelijk al vaker op deze manier voor op de Tour de France. Een paar keer winnen, jezelf niet overhoop rijden in de bergen en vervolgens met een goed gevoel naar Frankrijk: dat lijkt het meest interessante recept. Zeker nu er ook niet afgesloten wordt met een sprintrit in de Giro.

2. Giacomo Nizzolo (Qhubeka ASSOS)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Je zou het haast vergeten, maar Giacomo Nizzolo wist al twee keer de puntentrui in de Giro d'Italia te winnen. Dat gebeurde in de jaren dat de Italiaan nog niet eens écht te boek stond als topsprinter. Winnen deed hij toen zelden, maar door zijn constante presteren (en nodige klimvermogen) kwam hij dus tot twee keer toe bovendrijven. Sinds afgelopen jaar lijkt hij een stap extra in zijn ontwikkeling te hebben gezet, want plots wist hij in meerdere WorldTour-rittenkoersen te winnen en vervolgens óók nog Europees kampioen op de weg te worden. Genoeg reden dus om een sterke Nizzolo te verwachten.

Bij Qhubeka ASSOS is men zich bewust van de kwaliteiten van hun sprinter. Niet voor niets spelen ze hem uit als absolute kopman. Hoewel het team ook een aantal mannen voor het gebergte meeneemt, heeft Nizzolo de beschikking over enkele hardrijdkanonnen als werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en tempobeul Lukasz Wisniowski. Tel daar de boomlange Max Walscheid nog bij op en je hebt een meer dan aardig team op het vlakke.

1. Peter Sagan (BORA-hansgrohe)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia | Welke snelle man weet Démare op te volgen?

Maar uiteindelijk kan er maar één de uitgesproken favoriet zijn. Waar je puntentrui zegt, zeg je namelijk Peter Sagan. Je zou bijna denken dat ze het begrip speciaal voor hem hebben uitgevonden. Het mocht dan ook een verrassing zijn dat de Slowaak vorig jaar twee keer naast de puntentrui greep. Eerst stuitte hij in de Tour op een ontketende Sam Bennett en in de Giro bleek Arnaud Démare de kwelgeest. Deze twee zijn niet van de partij in Italië en dus lijkt Peter de Grote een meer dan behoorlijke kans op La Maglia Ciclamino te hebben. Ook omdat hij na zijn Covidbesmetting alweer bewees te kunnen winnen.

Het grote voordeel van Sagan is dat hij amper een treintje nodig heeft om te kunnen winnen. De meervoudig wereldkampioen is een meester in het schuiven door het peloton, waardoor hij tijdens de eindafrekening vaak nog voldoende energie heeft om er een goede sprint uit te persen. Daarnaast overleeft Sagan zware etappes waar andere sprinters dat niet kunnen, waardoor hij in flink wat meer ritten in de punten kan rijden. Als hij niet plots superveel werk op moet knappen voor klimkopman Emanuel Buchmann, lijkt het een kwestie van tijd tot we het paars om de schouders van Sagan zien.

Poll: wie is jouw favoriet voor de paarse trui?

Poll

Wie zie jij de paarse trui winnen?

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Voorbeschouwing mountainbiken Olympische Spelen | Vrouwen dinsdag op pad op de MTB

Als de stofwolken van de wegwedstrijden bij het wielrennen zijn opgetrokken, verleggen we als wielerfans de focus naar de mou...

Starttijden tijdrit Olympische Spelen (mannen) | Hoe laat moeten Dumoulin en co?

Gelijk na de olympische tijdrit van de vrouwen mogen de mannen van start en daar staan de grote namen aan de start. Wie volgt...

[Update] Leknessund verwerpt vertrekwens: 'Blijf komende jaren bij DSM'

(8 juli 2021) Bij Team DSM loopt het naar verluidt niet goed tussen renners en ploegleiding. Meerdere media melden dat er spr...

Wielrennen op de Olympische Spelen | Roglic op verkenning in aanloop naar tijdrit

Vrijdag 23 juli gingen in Tokio, met een jaar vertraging, dan toch eindelijk de Olympische Spelen van start. Op dit evenement...

Programma, uitslagen en medaillespiegel wielrennen Olympische Spelen Tokio 2020

De Spelen zijn in volle gang! De gemiddelde wieler- en sportfan was pas net bekomen van de Tour de France, maar kreeg meteen...

Favorieten tijdrit Olympische Spelen (mannen) | Missie-Dumoulin, maar genoeg kapers op de kust

Na de gouden solotocht van Richard Carapaz op zaterdag gaat een deel van het peloton woensdag op voor deel twee van de olympi...

[Update] Van der Breggen ongedeerd na incident: 'Bewakers sprongen voor de fiets'

(27 juli 2021) Anna van der Breggen is bij een training op het circuit Fuji Speedway door Japanse officials van haar fiets ge...

Voorbeschouwing wegwielrennen Olympische Spelen | Wel goud voor NL in de tijdritten?

From Paris to Tokyo! De aandacht van de wielerliefhebber kan na een prachtige Tour de France op de Olympische Spelen gericht...

Starttijden olympische tijdrit (vrouwen) | Wekker zetten voor Van der Breggen en Van Vleuten

Anne van der Breggen en Annemiek van Vleuten krijgen in de olympische tijdrit een nieuwe kans op goud. Rond vijf uur 's ochte...

Nabeschouwing: 'Ik vind de val vooral de eigen fout van Van der Poel'

Legendarische koersen, mooie en minder mooie momenten, spraakmakende incidenten en opmerkelijk nieuws. Wekelijks gebeurt er g...

Lees meer

Net binnen

LIVE Olympische Spelen tijdrijden vrouwen | We bouwen de spanning alvast wat op!

Het is tijd voor de olympische tijdritten! Nog één keer mogen de Nederlandse dames en heer alles gaan geven in Tokio. Zijn An...

Wielrennen op TV 28 juli 2021 | Vroeg uit de veren voor de vrouwen- én mannentijdrit!

Yes, we gaan racen tegen de klok! Nadat we op maandag en dinsdag enigszins konden uitslapen, moet de wekker woensdag toch ech...

Starttijden olympische tijdrit (vrouwen) | Wekker zetten voor Van der Breggen en Van Vleuten

Anne van der Breggen en Annemiek van Vleuten krijgen in de olympische tijdrit een nieuwe kans op goud. Rond vijf uur 's ochte...

Starttijden tijdrit Olympische Spelen (mannen) | Hoe laat moeten Dumoulin en co?

Gelijk na de olympische tijdrit van de vrouwen mogen de mannen van start en daar staan de grote namen aan de start. Wie volgt...

Clement verwacht geen winst Dumoulin in tijdrit: 'Medaille zou een grote verrassing zijn'

Als we Stef Clement mogen geloven, staan we aan de vooravond van de 'spannendste olympische tijdrit ooit.' Volgens de ex-cour...

Lees meer