IJzersterke Kopecky soleert op magistrale wijze naar wereldtitel, Vollering moet het doen met zilver Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

IJzersterke Kopecky soleert op magistrale wijze naar wereldtitel, Vollering moet het doen met zilver

IJzersterke Kopecky soleert op magistrale wijze naar wereldtitel, Vollering moet het doen met zilver

Lotte Kopecky heeft op fenomenale wijze de wereldtitel voor elite vrouwen naar zich toegetrokken. De Belgische renster maakte haar topfavorietenstatus daarmee meer dan waar. Kopecky toonde zich de gehele dag actief en wist uiteindelijk met een allesbeslissende move het definitieve gat te slaan. Ze soleerde glansrijk naar de overwinning. Demi Vollering en Cecilie Uttrup Ludwig vervolledigden het podium. Blanka Kata Vas mag zich de wereldkampioene bij de beloften noemen.

Op zondag 6 augustus legden de mannen ruim 270 kilometer in en rondom Glasgow af, de vrouwen dienden er precies één week later ruim 150 af te werken. De vrouwen zouden zes rondjes op het veertien kilometer lange stadscircuit in Glasgow koersen, wat betekende dat zij - in tegenstelling tot de heren - niet van start gingen in hoofdstad Edinburgh. Het damespeloton, dat kort voor de start werd 'onthoofd' wegens het forfait geven van tijdritkampioene Chloe Dygert (Verenigde Staten) en schaduwfavoriete Kasia Niewiadoma (Polen) vertrok vanuit Balloch, aan de oevers van Loch Lomond. Na een relatief korte aanloop via Crow Road zouden de dienstdoende rensters al vrij snel aankomen in Glasgow, waar dus het lokale stadscircuit te wachten stond. Spektakel leek gegarandeerd, daar de Schotse weergoden slechtgezind waren en een spekglad parcours verwacht werd.

Elitegroepje met onder anderen Bredewold en Cant is eerste gevaarlijke groep van de dag

Direct nadat de dames losgelaten werden uit de 'neutralisatiekooi' werd er slag om slinger gedemarreerd. Niemand wist echter een gaatje te slaan, waardoor het lange tijd uitkijken was naar de allesbeslissende move om in de vlucht van de dag te geraken. Het tempo werd al bijzonder vroeg in de wedstrijd de hoogte ingegooid, wat resulteerde in het lossen van diverse rensters. Na lang wachten was het uiteindelijk een verkapt elitegroepje dat een gat wist te slaan. Een zevental, met daarin onder anderen Vas (Hongarije), Mischa Bredewold (Nederland) en Sanne Cant (België) reed in een mum van tijd al een minuut voor het peloton uit.

Verslag loopt verder onder tweet.

We waren nog niet aangekomen op het lokale lusje in de grootste stad van Schotland of het peloton was al zo goed als gehalveerd. Daar was het torenhoge tempo op Crow Road (5 kilometer aan gemiddeld 5 procent) deels debet aan. Het kostte onder meer Marianne Vos en Shirin van Anrooij de kop. Bij het leidende zevental reed geen Duitse of Italiaanse deelneemsters, dus waren het die landen die de kopgroep weer bij de lurven probeerden te vatten. Ondanks een goede samenwerking voorin, moest de tijdelijke tête de la course er toch aan geloven. Op 110 kilometer van de meet was de hergroepering een feit, al reden Vos en co nog wel op ruime achterstand.

DNF Wiebes, Kopecky toont zich aanvallend; Van Vleuten pechvogel van de dag

Wat volgde was een soort patstelling. Het tempo stokte ietwat vooraan en er werd veel naar elkaar gekeken, wat de terugkeer-kansen van dames als Van Anrooij weer deed stijgen. Met nog circa 100 kilometer voor de boeg was die aansluiting dan ook officieel een feit. Daarna was het vooral wachten op een nieuwe aanval wat de klok sloeg. Het was de Zwitserse Marlen Reusser die de knuppel als eerste in het hoenderhok durfde te gooien. Het zorgde andermaal voor een flinke schifting in het peloton, dat sowieso doorlopend aan het uitdunnen was. Intussen konden we ook de opgave van Lorena Wiebes noteren. De Utrechtse gaf voorafgaand aan de wedstrijd al aan dat ze drie dagen ziek op bed had gelegen en daar bleek dus niets aan gelogen. Kopecky probeerde het ook op 80 kilometer van de meet al, maar alle schaduwfavorieten zaten direct op haar wiel.

Op 73 kilometer van de finish was het Elise Chabbey die ervandoor ging. De Zwitserse kreeg niemand met zich mee, waardoor ze automatisch aan een solo-onderneming was begonnen. En die solo-onderneming, die bleek van lange duur. De 30-jarige renster van Canyon//SRAM Racing kreeg een soort vrijgeleide en zag haar voorsprong binnen no-time oplopen tot meer dan een minuut. Achter Chabbey gebeurde er maar genoeg. Zo ontpopte titelverdediger Van Vleuten zich tot pechvogel van de dag. De routinier reed namelijk maar liefst twee keer lek in korte tijd en was aangewezen op de achtervolging. In de elitegroep, die dus achtervolgde op Chabbey, ging het aanvallen gewoon onverminderd hard door.

Verslag loopt verder onder tweet.

Kopecky wil niet op sprint wachten, ook Van Vleuten verricht veel kopwerk

Toen Kopecky nog maar eens flink aan de boom schudde, leek dat er even te veel aan voor Vollering. Van de rensters die wél het wiel van de Vlaamse konden houden wilde echter niemand samenwerken met de veelvraat, waardoor Vollering en co alsnog de aansluiting konden maken. Ook Van Vleuten, die meer dan een minuut moest zien goed te maken, wist haar wagonnetje weer aan te haken in de favorietengroep. Het was echter nog altijd Chabbey die op kop reed. Haar voorsprong bedroeg op 37 kilometer van het einde nog altijd 1.15 minuut.

Justine Ghekiere diende als meesterknecht van Kopecky en vervulde die rol dan ook glansrijk. Elke aanval vanuit de elitegroep richting Chabbey wist ze vakkundig in de kiem te smoren. Zo wisten tegenaanvallen van Elisa Balsamo, Riejanne Markus en Elena Cecchini gepareerd door de 27-jarige vrouw uit Izegem. Chabbey leek onderwijl af te stevenen op een heuse solo-overwinning wanneer er niet gekoerst zou worden, waardoor Van Vleuten zelfs al verplicht werd om het nodige kopwerk te verrichten. Het gat werd kleiner, maar niet volledig dichtgereden. Het zorgde er voor dat Kopecky haar aanvalsdriften niet in bedwang kon houden en het meermaals probeerde. De baankoningin wist Vollering, Reusser, Van Vleuten en de rest van het selecte groepje echter niet te lossen. Ook 'meesterknecht' Van Vleuten probeerde het zo nu en dan via de aanval, maar dat bleek tevergeefs.

Chabbey blijkt een lastige prooi om te vangen, Kopecky en Vollering demarreren om de beurt

Op twintig kilometer van de finish kregen de wereldtoppers Chabbey dan eindelijk in zicht. Het doorlopende aanvallen werd er echter niet minder om. Dan weer Kopecky, dan weer Vollering, dan weer Van Vleuten. Het koersverloop kon in ieder geval vergeleken worden met een thriller van het kaliber Hitchcock. Door het gepoker in de elitegroep was Chabbey op vijftien kilometer nog altijd niet gegrepen, tot stevig ongenoegen van Kopecky. De Belgische maakte misbaar richting haar groepsgenoten, wat de spanning voor de televisiekijker louter deed stijgen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Op de voorlaatste keer Montrose Street, die eigenlijk als scherprechter in het parcours gold, was het Vollering die een allesbeslissende aanval leek te plaatsen. Ook die poging werd - hoe kon het ook anders - afgeslagen. Zowel Kopecky als Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken) sprong ogenschijnlijk gemakkelijk op het wiel van de Zuid-Hollandse. Chabbey was in de slotronde dan ein-de-lijk als een vogel voor de kat, maar haar optreden mag op z'n zachtst gezegd als imponerend gekenschetst worden.

Actieve Vollering moet tóch passen, Kopecky soleert op magistrale wijze naar WK-titel; Vollering wint sprintje om plek twee

Wonderbaarlijk genoeg kwam het WK van Van Vleuten op een treurige manier ten einde. De pechvogel van de dag reed in de slotronde voor een derde keer lek, waarmee ze haar laatste wereldkampioenschap in mineur afsloot. Kathrin Schweinberger was de volgende die het probeerde. De Oostenrijkse kreeg Elizabeth Deignan met zich mee, terwijl de rest leek te wachten. Het waren vervolgens Reusser en Kopecky, ploegmaatjes bij SD Worx, die saampjes richting de kop van de wedstrijd reden. Vollering moest passen, maar gaf zich niet zomaar gewonnen. Kopecky en Reusser wisten de aansluiting wél te maken en dus hadden we vier koplopers. Vollering was desalniettemin dusdanig strijdvaardig dat ze tóch bij het kwartet met Kopecky kwam. De kopvrouw van 'Oranje' bracht Uttrup Ludwig en Chabbey ook weer in stelling.

Wat ging er dan nog gebeuren in de ultieme slotfase? Veel, want een handvol seconden na de hergroepering ging Kopecky nog maar eens aan. Deze aanval leek dan wél de juiste, want Kopecky nam de koers volledig in handen. Vollering zat stikkapot en leek dan toch echt uitgesloten voor de WK-zege. Enkel Uttrup Ludwig kon Kopecky volgen. De Scandinavische werkte zelfs bijzonder goed samen met de topfavoriete, maar een nieuwe aanval van de Vlaamse was te veel voor de goedlachse Deense. Kopecky, die zich een paar dagen eerder op de baan had gekroond tot wereldkampioene Afvalkoers en Puntenkoers, wist op magistrale wijze naar de regenboogtrui te soleren. Vollering en Uttrup Ludwig vervolledigden in de achtergrond het podium. De overwinning van Kopecky betekende de eerste Belgische wereldtitel bij de vrouwen in vijftig (!) jaar tijd. Wat een koers! Vas, een andere SD Worx-renster, mocht zich de wereldkampioene bij de beloften noemen.

Uitslag WK wielrennen elite vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het liveblog van het WK wielrennen voor elite vrouwen terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws