Neff wint WorldCup in Mont-Sainte-Anne bij de vrouwen, Terpstra zevende Mountainbiken
Mountainbiken

Neff wint WorldCup in Mont-Sainte-Anne bij de vrouwen, Terpstra zevende

Neff wint WorldCup in Mont-Sainte-Anne bij de vrouwen, Terpstra zevende

Jolanda Neff heeft de WorldCup cross-country in Mont-Sainte-Anne op haar naam geschreven. De Zwitserse was een klasse apart en domineerde bijna de hele wedstrijd. Een knappe prestatie was er ook van Mona Mitterwallner, de twintigjarige Oostenrijkse pakte een sterke tweede plek na een inhaalwedstrijd.

De vrouwen schoten uit de startblokken in een, voorlopig, zonnig Mont-Sainte-Anne. Neff pakte meteen de kopstart, terwijl een valpartij de kansen van thuisrijdster Emily Batty minimaliseerden. Ook de Nederlandse Anne Terpstra zat goed gepositioneerd. Eerst reden de dames twee korte rondjes bij de start, deze zorgden voor weinig grote gaten in de groep. Wel pakte Rebecca McConnell een klein gat voordat de rensters bij de grote ronde kwamen.

McConnell knalt uit de startblokken

De Australische had een goed ritme te pakken in de eerste grote ronde, maar kon niet voorkomen dat een groepje met onder anderen Terpstra terug kwam aansluiten. De Nederlandse maakte echter een slippertje op een van de steilste, meest technische stukken, waarna de groep opnieuw moest vechten om terug te keren bij de eenzame leider. In die groep zaten, naast Terpstra, Allessandra Keller, Haley Batten, Neff en Martina Berta.

Neff dichtte het gat met bravoure en snelde op een zware klim voorbij McConnell. De Australische schoof toen langzaam verder naar achter in de groep. Batten en Keller volgden het voorbeeld van Neff, maar op het steilste stuk knalde de Zwitserse weg van hen. De renster die vroeg aan de leiding ging en zo sterk leek, zakte hierna heel snel terug. In een mum van tijd reed McConnell meer dan een minuut achter Neff. Voorin zou ze niet meer terugkomen.

Keiharde regen en valpartij Keller tekenen tweede deel 

Achter Neff hielden Keller, Batten en Terpstra het tempo hoog, maar een valpartij van Keller verstoorde de achtervolging. Ze was duidelijk wat gebutst, want ze verloor snel tijd en kwam achter Martina Berta te zitten op de vijfde plaats. Tegelijkertijd begon het onwijs hard te regenen, wat het parcours glibberig maakte. Olympisch Kampioene Neff bleef haar voorsprong verder uitbreiden en richting het einde van de wedstrijd had ze een comfortabele voorsprong opgebouwd van ruim een minuut.

Maar met het steeds moeilijker berijdbare parcours, maken zelfs de beste rensters foutjes. Neff kwam bijna ten val op een zeer gladde hindernis, waar een minuut later ook Terpstra en Batten met moeite overeind wisten te blijven. Door het foutje van de koploopster miste ze bijna de volgende bocht en kon ze ternauwernood een boom ontwijken. Ze bleef overeind en haar voorsprong was nog altijd riant.

Terpstra verliest plots megaveel tijd, Mitterwallner komt sterk opzetten

In de voorlaatste ronde begon Terpstra er een beetje doorheen te zakken. Ze kon de sterk rijdende Batten niet langer volgen en werd ook ingehaald door de jonge Mitterwallner. De twintigjarige Oostenrijkse was bezig met een indrukwekkende inhaalrace en had een virtuele podiumplek bemachtigd. De Nederlandse zakte terug tot plek acht in één ronde en moest in de laatste ronde alle zeilen bijzetten om niet nog meer te verliezen.

Maar niets stond Neff nog in de weg om de zege te pakken, de Zwitserse kon zonder problemen de winst pakken in Canada. De strijd voor plek twee was echter volle bak gaande, want Mitterwallner maakte op indrukwekkende wijze nog twintig seconden goed op Batten. Een slippertje bergop maakte haar doel moeilijk te bereiken, maar ze sloot toch weer aan bij de Amerikaanse Batten. In een spectaculaire eindsprint kwam Mitterwallner nét voor Batten over de streep.

Uitslag WorldCup cross-country Mont-Sainte-Anne vrouwen

1- Jolanda Neff
2- Mona Mitterwallner +0.56
3- Haley Batten +0.56
4- Martine Berta +2.04
5- Alessandra Keller +2.09
6- Lena Gerault +2.59
7- Anne Terpstra +3.24
8- Kate Courtney +3.29
9- Janika Lõiv +3.31
10- Caroline Bohé +3.51


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws