Pidcock vliegt naar olympisch mountainbikegoud, Van der Poel geeft op na crash Mountainbiken
Mountainbiken

Pidcock vliegt naar olympisch mountainbikegoud, Van der Poel geeft op na crash

Pidcock vliegt naar olympisch mountainbikegoud, Van der Poel geeft op na crash

Tom Pidcock heeft op imponerende wijze het goud gepakt bij het mountainbiken voor mannen. De Brit reed in de derde ronde weg van zijn laatste overgebleven concurrent Mathias Flückiger. Mathieu van der Poel zag zijn olympische droom in duigen vallen na een valpartij in de eerste ronde.

Met Van der Poel op de tweede startrij stonden de aanwezige bikers klaar voor hun race. De Nederlander kwam meteen goed weg, terwijl landgenoot Milan Vader zelfs de beste start van allemaal had. Met Victor Koretzky zijn spoor bepaalde de Zeeuw het tempo in de eerste ronde. Tom Pidcock rukte vanaf startrij vier ook al knap op.

De Braziliaan Avancini vond het tempo van Vader niet hard genoeg, de Zuid-Amerikaan legde er duchtig de pees op. Van der Poel zag het vanaf plek zes allemaal wel aan, hij keek de kat uit de boom. Schijnbaar, want de race ontvouwde zich even later niet in de richting van VDP.

Aan het eind van de eerste ronde maakte Van der Poel een stuurfout tijdens een drop, waardoor hij hard in aanraking kwam met de grond. De oranje man bleef even beduusd zitten, maar vervolgde uiteindelijk zijn weg met een van pijn verwrongen gezicht. Door dit euvel verloor Van der Poel één minuut op de concurrentie, wat catastrofaal was voor zijn gouden droom. Vanaf plek 35 moest hij heropbouwen, een schier onmogelijke opgave.

De Zwitsers komen, Van der Poel in de achtervolging

De Zwitserse topfavorieten Flückiger en Schurter grepen het foutje van hun grote concurrent aan om het tempo de lucht in te gooien, met de Nieuw-Zeelander Anton Cooper in hun spoor. Vader moest zijn hoge startsnelheid bekopen en kon niet mee, terwijl Van der Poel op zo’n minuut van de koplopers bleef hangen.

Pidcock mengde zich vooraan tussen het Zwitserse geweld, maar ook hij liet in de derde van de zes rondes een gaatje. Dat was echter zand in de ogen strooien, want even later denderde hij op en over Schurter en Flückiger heen. De Zwitsers bleken echter taaier dan verwacht, en hetzelfde mag gezegd worden van de verrassende Kiwi Cooper.

De jonge Brit bleef op de deur bonken, wat uiteindelijk de doodsteek betekende voor Schurter en Cooper. Enkel Flückiger bleef nog enigszins in de buurt van de ontketende Pidcock. Van der Poel verloor ondertussen ook wel wat pluimen qua tijd, maar passeerde wel steeds meer mannen op weg naar de top tien.

Pidcock vliegt, Flückiger verweert

Pidcock nam zienderogen afstand en reed seconde voor seconde weg bij Flückiger, die zich kranig weerde maar de Brit steeds kleiner zag worden. Aan het gezicht van Pidcock was ondertussen weinig af te zien. Geen greintje pijn, terwijl Flückiger overmatig met zijn gezicht begon te schudden.

Wie wel afzag, was Van der Poel. In de zesde ronde zag hij het nutteloze van zijn onderneming in. Ondanks een sterke inhaalrace verdween Van der Poel met pijn aan zijn rug uit de wedstrijd. De op positie drie rijdende Ondrej Cink kreeg ondertussen te kampen met een klapband, weg medaille voor de Tsjech.

Voorin koerste Pidcock soeverein door, al gaf Flückiger niet af. De Zwitser moest zichzelf echter tevreden stellen met zilver, daar Pidcock stug bleef doorduwen en op impressionante wijze naar goud croste. Achter de twee toppers reed de Spanjaard David Vallero Serrano verrassend naar brons.

Uitslag Olympische Spelen 2020 mountainbike mannen

Lees de mountainbikewedstrijd bij de Olympische Spelen terug in onze liveblog

Kom je binnen via de app? Klik dan hier voor de laatste updates!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws