Thibau Nys vloert Iserbyt in de sprint na zinderende slotronde in Beringen Veldrijden
Veldrijden

Thibau Nys vloert Iserbyt in de sprint na zinderende slotronde in Beringen

Thibau Nys vloert Iserbyt in de sprint na zinderende slotronde in Beringen

Thibau Nys heeft zondag na een spannende en hectische wedstrijd de Exact Cross in Beringen gewonnen. In de sprint verschalkte hij Eli Iserbyt. Michael Vanthourenhout eindigde als derde.

De Belgische crossers konden in Beringen alvast proeven aan het parcours voor de nationale titelstrijd in 2026. Wegens dat kampioenschap voerde de organisatie veranderingen door aan het parcours. De cross op het terrein van een voormalige mijn was de voorbije edities spek naar de bek van de klimmers onder de crossers. Om het parcours toegankelijker te maken voor andere type crossers, deelde de organisatie de lange klim op in twee delen. Het parcours was zodoende explosiever, al was één van de twee beklimmingen nog altijd vrij lang.

Iserbyt vecht zich terug na slechte start

Nys draaide namens Baloise Trek Lions als eerste het veld in, gevolgd door Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en Laurens Sweeck (Crelan-Corendon). Ploegmaat van Nys en Nederlands kampioen van der Haar nam richting de lastige schuine kant de leiding. De topfavoriet, Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), had zijn start gemist en bevond zich rond de vijftiende positie.

Intussen stampte Van der Haar hard door en reed hij weg bij de rest. Aan het eind van de eerste ronde had hij bijna tien seconden op de achtervolgende groep, die voornamelijk uit Belgen bestond. Naast Van der Haar deden ook Ryan Kamp en Pim Ronhaar als Nederlanders mee in de top vijftien.

In de tweede ronde zag Van der Haar zijn voorsprong snel teruglopen. De revelatie van vorig seizoen Gerben Kuypers - dit jaar in dienst van de crossploeg van Intermarché-Circus-Wanty- reed het gat naar de Nederlander vlot dicht. Ondanks wat kleine gaatjes bestond de eerste groep uit zo'n vijftien renners.

Iserbyt maakte op de lange klim een fraaie inhaalslag naar de vijfde positie. De posities vooraan wisselden vaak in het eerste deel van de cross. In ronde drie was het de beurt aan Sweeck om er een klap op te geven. Net als Van der Haar pakte hij een gaatje, maar de Belg werd bijgehaald door Ronhaar, die in zijn zog een man of tien meenam.

Iserbyt kan opnieuw achtervolgen, Vandebosch neemt vier man mee in zijn val

In de vierde ronde ging het onder meer mis voor Iserbyt. De Belg kwam ongelukkig ten val en verloor veel van de posities, die hij eerder had terugveroverd. Vervolgens schoof Toon Vandebosch onderuit op de schuine kant. Het zorgde voor een domino-effect. Vier crossers nam Vandebosch mee in zijn val, onder anderen zijn kopman Sweeck, Van der Haar en Ronhaar.

Tekst gaat verder onder het flimpje.

Na alle chaos kwamen Witse Meeusen en Kamp als eersten door na vier ronden. Nys en Europees kampioen Vanthourenhout volgden op vijf seconden van het kopduo en sloten even later vooraan aan. Van der Haar had relatief weinig hinder ondervonden bij de val van Sweeck en volgde samen met Lander Loockx op kleine achterstand van het viertal. Halverwege de cross wisten ook zij terug te keren aan de kop.

En zelfs Iserbyt keerde na alle tegenslag terug vooraan. Of Nys het wist of niet, op het moment dat zijn landgenoot terugkeerde, trok hij hard door op de lange klim. Kamp zat knap in het wiel, maar ging vervolgens in de afdaling hard onderuit. Vanthourenhout zorgde er echter voor dat Pauwels Sauzen-Bingoal vooraan vertegenwoordigd bleef.

Toch bleven ook zij niet vooruit; vier renners, waaronder Van der Haar en Iserbyt sloten aan. Na alle inspanningen en valpartijen was de frisheid vooraan wel verdwenen. Zowel Pauwels Sauzen-Bingoal als Baloise Trek Lions hadden een koppeltje vooraan. De mannen van Pauwels Sauzen speelden dat als eerste uit. Iserbyt begon de schuine kant op kop en Vanthourenhout liet het gat vallen. Nys liet het echter niet gebeuren en bracht de rest op de klim weer terug.

Met zijn zessen begonnen ze aan de slotronde, met Kuypers en Kamp die hen in de nek hijgden. Van der Haar begon als eerste aan de laatste passage van de lange klim, maar Iserbyt knalde er vlot overheen. Nys zat op het wiel en op de top demarreerde hij zelf. Nys had een kleine voorsprong op Iserbyt en Vanthourenhout. Iserbyt kwam echter weer terug en ging eroverheen. Hij begon de sprint als eerste, maar werd overvleugeld door Nys, die de eerste cross van het seizoen op Vlaamse bodem won. Ook was het zijn eerste profzege in het veldrijden.

Uitslag Exact Cross Beringen mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws