Kragh Andersen soleert op fantastische wijze naar derde Sunweb-zege Tour de France

Kragh Andersen soleert op fantastische wijze naar derde Sunweb-zege

Door Tom van der Salm 18 september 2020 | 17:19


Søren Kragh Andersen heeft de opvallend betwiste negentiende rit van de Tour de France gewonnen. Sprinters als Sam Bennett en Peter Sagan kozen tegen hun natuur in niet voor een spurt, maar voor de aanval. De hongerige cheeta's werden in de slotfase echter afgehouden door een Deense buffel, de prooi die de jagers af wist te houden. 

Voorafgaand aan de rit keek iedereen naar BORA-hansgrohe, metSagan die nog niet was uitgeschakeld voor het groen. Het werd echter de dag van Rémi Cavagna. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step ging er na een snelle openingsfase alleen vandoor en werd lange tijd niet meer teruggezien. Hoewel onder meer Dylan van Baarle het in een achtervolgende groep nog wel probeerde, bleef alleen Cavagna uit de greep van het hard rijdende peloton.

BORA deed namelijk wel degelijk wat het had beloofd. Het nam de controle, met Emanuel Buchmann als opvallende man op kop van het peloton. Cavagna kreeg een maximale voorsprong van drie minuten, maar dat gat liep in de kilometers die volgden langzaam terug. BORA achtervolgde met twee man en ook Team Sunweb zette een renner bij, waardoor het een ongelijke strijd werd. Cavagna reed de eerste twee uur aan dik 47 kilometer per uur gemiddeld, maar hij moest lijdzaam toezien dat hij op zestig kilometer van het einde slechts een dikke minuut voorsprong overhield.

Opvallende tegenaanval Rolland, Rowe en Cosnefroy

Het gebrek aan gebeurtenissen zorgde ervoor dat de kijker gerust een flinke middagdut kon doen, of de stoep kon bladblazen. Alhoewel: het gros zal gewoon doorgegaan zijn met kijken, want in de Tour kan het elk moment gebeuren. Dat moeten ook Pierre Rolland, Benoit Cosnefroy en Luke Rowe gedacht hebben. Met zijn drieën trokken ze op vijftig kilometer van de meet in de contra-attack. Voor de dagwinst, superstrijdlust of wat? God mag het weten, de redacteur van dienst doet het in ieder geval niet. Alhoewel het altijd fijn blijft om Attaque du Pierre Rolland te horen op de Franse radio, een cultuitspraak die zijn eigen leven is gaan leiden. 

De twee Fransen en de Brit raapten wel een deel van de punten van de tussensprint weg, waardoor het almaar moeilijker zou worden voor Sagan om zijn Škoda-tricot te bemachtigen. Maar, de tussensprint zorgde wel voor een andere interessante ontwikkeling. De tussensprint-mannen van Deceuninck-Quick-Step trokken door, met Peter Sagan en Matteo Trentin in hun spoor. Sunweb zag het gevaar en neutraliseerde het speldenprikje snel genoeg. 

Interessante ontwikkelingen

Het duurde niet lang voordat nieuwe renners probeerden de oversteek naar voren te maken. Terwijl Pavel Sivakov andermaal tegen de grond ging in de achtergrond, versnelde Greg van Avermaet met onder meer Nils Politt en Tim Declercq in de voorwacht van het peloton. Even later sloten ook Valentin Madouas, Søren Kragh Andersen en Jasper Stuyven aan, wat voor een interessante situatie zorgde. Deze groep rolde de groep Rowe/Rolland op, maar ook het peloton schoot wakker. De volledige hergroepering volgde niet veel later.

Michal Kwiatkowski weigerde zich neer te leggen bij een simpele massasprint, de ritwinnaar van vrijdag was de volgende die aanzette. Kragh Andersen, Declercq en Alessandro de Marchi slopen mee, maar in het peloton was er ook nog genoeg roering. Bennett en Sagan trokken zowaar in de aanval, met onder meer Trentin en Van Avermaet! Uiteindelijk smolt al dit gespuis samen en ontstond er een kopgroep met twaalf namen, die binnen no time een voorprong van anderhalve minuut te pakken hadden.

Uitstekende kopgroep van twaalf strijdt om de zege

Dit dozijn aan kleppers mocht voor de zege gaan strijden nadat het peloton al gauw de goedkeuring gaf. Bryan Coquard, Hugo Hofstetter en Edvald Boasson Hagen sputterden nog wat tegen, maar moesten afgeven toen ze het zinloze van hun poging inzagen. Vooraan plaatste Trentin als eerste een demarrage, maar werd gecounterd door Bennett en Sagan. Toen de snelle mannen moesten ademhalen door hun inspanning, versnelde Kragh Andersen. 

Dat de Deen een oogje heeft voor het juiste moment, bleek eerder al met zijn ritzege in Lyon. En ook ditmaal zat het met de timing van de Sunweb-renner wel snor. Binnen mum van tijd fietste hij een degelijke voorsprong bij elkaar en sloeg het besef bij de achtervolgers in dat ze voor de tweede plaats moesten gaan. Luka Mezgec won dat sprintje, voor Stuyven. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 19 Tour de France 2020

1. Søren Kragh Andersen
2. Luka Mezgec + 0.53
3. Jasper Stuyven ''
4. Greg Van Avermaet ''
5. Oliver Naesen ''
6. Nikias Arndt ''
7. Luke Rowe + 0.59
8. Sam Bennett + 1.02
9. Peter Sagan ''
10. Matteo Trentin ''

Klassement na etappe 19 Tour de France 2020

1. Primoz Roglic
2. Tadej Pogacar +0.57
3. Miguel Ángel López +1.27
4. Richie Porte +3.06
5. Mikel Landa +3.28
6. Enric Mas +4.19
7. Adam Yates +5.55
8. Rigoberto Urán +6.05
9. Tom Dumoulin +7.24
10. Alejandro Valverde +12.12

Lees hier ons liveblog van etappe 19 in de Tour de France terug!

(foto: Sirotti)

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

UITSLAG

1. Kragh Andersen
2. Luka Mezgec
3. Jasper Stuyven
4. Greg Van Avermaet
5. Oliver Naesen

0 km

De strijd om de eer dan: Mezgec sprint naar plek twee, Stuyven wordt derde.

FINISH

Søren Kragh Andersen steekt de handen in de lucht, voor de tweede keer deze Tour. Hij bezorgt Team Sunweb de derde overwinning in deze ronde. Hij reed iedereen naar huis, chapeau!

1 km

LAATSTE KILOMETER!

2 km

TIIIMMEEE, schreeuwt Kragh Andersen, die kennelijk niet weet dat hij een minuut voorsprong heeft inmiddels. Rustig an, jongen, genieten!

3 km

Laatste drie kilometer, Kragh Andersen heeft een grimas op zijn gezicht van de inspanning, maar met een beetje fantasie kun je er al een glimlach in zien. Twee (!) ritzeges in de Tour de France, dan ben je eentje hoor.

4 km

Kragh Andersen dendert in de dalende stroken richting de finish. Hij heeft 50 seconden speling, dus hij hoeft niet eens meer risico's te nemen. Hij gaat op voor zijn tweede in deze Tour!

6 km

We zouden het haast vergeten, maar Boasson Hagen, Coqaurd en Hofstetter zitten inderdaad in de chasse patate. Ze zitten op drie minuten van de kop, het peloton op 4.28.

7 km

Terwijl er in het peloton rustig grapjes worden verteld, baalt men bij de achtervolgers dat Kragh Andersen ze er opnieuw in heeft laten stinken. Bauer nu voor Mezgec op kop, maar het is veel te laat.

9 km

Hollen en stilstaan, zoals we dat altijd zien in een achtervolgende groep in een diepe finale. De sprinters met een knecht bij zich, willen kennelijk niet de achtervolging leiden. Kragh Andersen heeft 43 seconden! Dat is een lichtjaar...

10 km

36 seconden! Kragh Andersen gaat het gewoon weer flikken voor Sunweb, voor zijn tweede etappezege. De achtervolgende groep is wel weer in gang getrokken, maar dat gaat veel te laat zijn. 

11 km

Daar gaat Stuyven, die wil winnen. Kragh Andersen gaat als een komeet, dus de Belg gaat ervoor. 28 seconden wordt al gemeld, dat lijkt toch gelopen. 

14 km

Oi, oi, oi... Het valt helemaal stil bij de achtervolgers. Kragh Andersen heeft een enorme kloof geslagen. Gaan alle sprinters zich de kaas van het brood laten eten?

15 km

Perfecte timing van Kragh Andersen, vlak nadat de sprinters elkaar even hadden getest. Even geen organisatie bij de achtervolgers en dus pakt de Deen van Sunweb rap dertien seconden. 

16 km

Nieuwe aanval, nu van Kragh Andersen. Niet meteen een reactie bij de groep erachter. Deceuninck-Quick-Step gaat achtervolgen.

17 km

Aanval Trentin! Sagan, met Bennett in zijn wiel geplakt, reageren...

18 km

Het peloton geeft op, De Gendts signaal is duidelijk. 2.53 minuten voor het peloton, de kopgroep is gevlogen.

20 km

Boasson Hagen, Hofstetter en Coquard rijden in een chasse patate. De kopgroep gaat niet meer stilvallen, de drie op 1.42 minuten...

20 km

In het peloton rijdt Lotto Soudal op kop, verder 0,0 steun. We zien Van Aert in het klassementstreintje van Jumbo-Visma. Ook Cees Bol vindt het prima, met Arndt en Kragh Andersen vooraan mee. 

21 km

De sprinters hebben allemaal een mannetje mee, die hier kunnen werken. Bauer en Devenyns voor Mezgec en Bennett, maar ook Van Avermaet draait mee voor ploegmaat Trentin. 

22 km

Drie achtervolgers worden gemeld op anderhalve minuut. Hofstetter, Boasson Hagen en Coquard willen de oversteek nog maken, het peloton al op 2.30 minuten...

Véél sprinters vooraan

Bijna alle andere rappe mannen zijn mee. Sagan en Bennett om het groen, maar ook Trentin, Mezgec en Arndt zijn rap. 

Van Aert en Ewan

De belangrijkste slachtoffers van deze late uitval: Van Aert en Ewan. De Belg van Jumbo-Visma zal het waarschijnlijk weinig schelen, Ewan zet zijn ploeg Lotto Soudal op kop.

Verschil: 2.24 minuten. Dit is over.

25 km

Veel koppeltjes vooraan, met al die sprinters erbij. Het draait goed rond en het peloton geeft al 1.36 minuten toe. 

Kopgroep komt weg

De namen nu: Greg Van Avermaet en Matteo Trentin (CCC), Jack Bauer en Luka Mezgec (Mitchelton), Søren Kragh Andersen en Nikias Arndt (Sunweb), Oliver Naesen (AG2R), Jasper Stuyven (Trek), Luke Rowe (INEOS), Sam Bennett en Dries Devenyns (DQS) en Peter Sagan (BORA).

Wat. Een. Groep!

28 km

Oe la la, wie gaat dit nog dichtrijden? 44 seconden geeft het peloton al. Gaan deze zeven koplopers het uitmaken?

30 km

Wéér aanvallen geblazen, mét Bennett en Sagan dit keer! Mezgec, Devenyns, Naesen en Van Avermaet ook mee. 

Het begin van de aanvallen

Het begon allemaal met Van Avermaet en Perichon...

Caleb Ewan

Caleb Ewan wordt in moeilijkheden gemeld. Het zal niet voor hem zijn vandaag. 

33 km

BORA houdt alles kort, het peloton weer bijeen. Het is aanval na aanval in de afgelopen tien kilometer. De wegen lopen op en af, heerlijk!

34 km

Kwiatkowski zet aan! Hij krijgt meteen mannetjes van drie sprintersploegen mee. 

35 km

Daar is het peloton alweer... Gruppo Compatto. 

Kopgroep van veertien!

De namen: Benoît Cosnefroy (AG2R), Tim Declercq, Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Greg Van Avermaet (CCC Team), Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Omar Fraile (Astana Pro Team), Nils Politt (Israel Start-Up Nation), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie), Søren Kragh Andersen en Casper Pedersen (Team Sunweb), Luke Rowe (INEOS) en Pierre Rolland (B&B).

38 km

De achtervolgers sluiten aan bij de kopgroep! We hebben opeens veertien (!) koplopers. 

41 km

Rigoberto Urán lag erbij, bij de crash van Sivakov. Hij wordt door zijn ploegmaats teruggebracht in het peloton. 

43 km

Een lekkere groep achtervolgers heeft de jacht ingezet op de vier leiders! De Clercq, Van Avermaet, Périchon, Politt en Burgaudeau in die groep.

CRASH Pavel Sivakov

AIII.... Hij blijft maar vallen deze Tour... 

47 km

Cavagna heeft gezien dat Cosnefroy, Rolland en Rowe op komst zijn en houdt de benen even stil. Ze hebben straks met z'n vieren een dikke halve minuut. 

TUSSENSPRINT

Cavagna is als eerste over de meet, de drie achtervolgers komen daarna. Bennett pakt in het peloton 11 punten, 10 voor Sagan.

49 km

Nog een kilometer tot de tussensprint en in deze opzet zijn de eerste vier plekken al weg. We zien BORA ook niet meer op kop in het peloton. Geeft Sagan het op?

50 km

Luke Rowe sluit aan bij Cosnefroy en Rolland! Lekker dit, een beetje koers. De drie achtervolgers pakken meteen 39 seconden. 

51 km

Het zijn Cosnefroy, die bijna niet te herkennen is zonder bollentrui, en Rolland die er samen vandoor gaan. Het peloton laat begaan. 

51 km

Aanval in het peloton! Een man van AG2R en één van B&B gaat er vandoor. 

51 km

We gaan ons voorbereiden op de tussensprint! 1.21 minuten voor Cavagna dus Bennett en Sagan gaan strijden om plek twee. 

57 km

BORA en Sunweb hebben de tong al een hele tijd niet meer op het stuur hangen. Cavagna zit op 1.08 makkelijk binnen bereik en dus wordt er rustig rond gepeddeld. De tussensprint lijkt Cavagna nog wel te gaan halen. 

60 km

Nog elf kilometer te gaan en dan zijn we bij de tussensprint. Het zal weer wat leven in de brouwerij brengen. Als Bennett er opnieuw de volle buit pakt achter Cavagna, kan hem de groene trui toch haast niet mee ontgaan?

63 km

Een lekker begin van de koers, maar we zitten nu toch al een kilometer of tachtig naar een eenzame leider te kijken en een peloton dat precies weet hoe groot het de voorsprong moet laten zijn. BORA en Sunweb lijken te krijgen wat ze willen en dat is een sprint. Cavagna rijdt er 1.20 minuten voor.

69 km

We zijn snel binnen vandaag. Cavagna heeft de eerste twee uur afgelegd aan een gemiddelde van 47.1 kilometer per uur. Koekoek!

74 km

1.19 minuten nog voor Cavagna... 

Bergpunt Côte de Château-Chalon

Cavagna is als eerste boven op de Côte de Château-Chalon en pakt zo het enige bergpunt van de dag. Op 1.58 minuten volgt het peloton. 

85 km

Cavagna levert nu toch wel flink van zijn voorsprong in. 1.48 minuten staan er nog op de klok. 

Côte de Château-Chalon

Cavagna is bezig aan de Côte de Château-Chalon, van vierde categorie. Het is de enige klim van de dag, van 4,3 kilometer klimmen aan 4,7% gemiddeld. 

87 km

Even de namen noemen die in het peloton het werk doen: voor BORA zijn dat Emanuel Buchmann en Daniel Oss, voor Sunweb draait Nicolas Roche zijn beurtjes. Dat zijn geen verkeerde namen in de derde week. 

91 km

Orders of niet, Cavagna peddelt verder. BORA blijft buffelen met twee man, Sunweb houdt één mannetje op kop. Peter Sagan en Cees Bol willen winnen vandaag. Maar dan moeten ze wel Cavagna terughalen, die er 2.07 voor rijdt. 

95 km

Minder dan 100 kilometer voor de wielen voor de dappere Cavagna. Hij heeft 2.36 minuten op het peloton, zijn solo duurt inmiddels al zeker 65 kilometer.

UPDATE Pöstlberger

Goed nieuws omtrend Pöstlberger, die door een bij was gestoken en een allergische reactie had. 

112 km

Status quo in de Tour: Cavagna behoudt dik twee minuten voorsprong op het peloton. 

UITSLAG

Anna van der Breggen is de nieuwe leidster in de Giro Rosa. Ze werd in de achtste etappe wel net geklopt door Longo Borghini. 

120 km

Het is echt ongelofelijk wat Cavagna hier aan het doen is. Twee man van BORA en een mannetje van Sunweb rijden met z'n drieën echt door, maar de Fransman van Deceuninck behoudt zijn voorsprong van 2.48 minuten. 

125 km

Na 41 kilometer koers hebben we dus één leider: Rémi Cavagna. De tempobeul van Deceuninck-Quick-Step heeft bijna drie minuten te pakken op het peloton, waar BORA al een hele tijd flink doorrijdt. 

126 km

De achtervolgers houden het één voor één voor gezien, Cavagna gaat simpelweg te hard. Barthe was de eerste die rechtop gaat zitten en nu worden ook Van Baarle, Soupe en Walscheid ingerekend. 

UITSLAG

Ulissi wint in Luxemburg!

132 km

34 kilometer achter de rug en Cavagna peddelt rustig voort in z'n eentje. De vier achtervolgers Van Baarle, Barthe, Soupe en Walscheid op dit twee minuten. Het peloton geeft bijna drie minuten toe. 

138 km

Met of zonder Martin, de achtervolgende groep van vier is er nog lang niet hoor. Cavagna rijdt er nog 1.44 minuten voor. En ook het peloton rijdt nog op een lint, door toedoen van BORA.

140 km

Kijk aan, Martin laat de achtervolgende groep gaan, bewust. Van Baarle steekt een handje op als bedankje. Het peloton zal de vluchters nu toch wel meer ruimte geven?

142 km

Vijf achtervolgers, maar Cavagna rijdt alleen maar verder bij ze weg. 1.38 op de achtervolgers, 2.25 op het peloton... Wauw.

147 km

Cavagna beukt als een bezetene door. Hij heeft al 1.55 minuten op het peloton. De vijf achtervolgers rijden op een minuut. 

149 km

De situatie: 

Cavagna

+0.57

G. Martin, Van Baarle, Barthe, Soupe, Walscheid

+1.36

Peloton

150 km

Allerlei renners vanuit het peloton in het tegenoffensief. Opvallendste naam: Guillaume Martin, de nummer 12 uit het klassement. 

ABANDON Pöstlberger

Oh no! Een minuut na deze melding is het einde Tour voor Pöstlberger... Een steek van een bij, wie verzint het...

Lukas Pöstlberger

Oei! Pöstlberger gestoken in de mond door een bij... Hij moet langs de medische wagen.

155 km

Van Baarle in de baan! Cavagna voorop, de Nederlander op een halve minuut. Het peloton op 51 seconden.

157 km

Cavagna rijdt nog altijd alleen voor de rest uit!

DNS Jonathan Castroviejo

Gogl is niet de enige die vandaag niet is opgestapt. Jonathan Castroviejo van INEOS is ook naar huis, om zich voor te bereiden op het restant van het seizoen. 

161 km

Spek naar de bek voor Rémi Cavagna, die met zijn turbodijen gas geeft. Hij krijgt alleen nog niemand mee. 

164 km

Meteen volle bak koers vooraan. Max Walscheid wordt genoemd en we zien ook Michal Kwiatkowski weer vooraan. Het peloton volgt gestaag. 

166 km

Daar gaan we! Na de korte neutrale zone is het peloton onderweg!

Gogle geeft op, vlak voor Parijs

We gaan van start met 148 renners vandaag! Michael Gogl van NTT, gisteren nog in de vroege vlucht, stapt niet meer op. 

Gaat BORA-hansgrohe weer gas geven?

Een boeiende aankondiging vanuit het BORA-kamp. Gaat de ploeg de koers hardmaken, om zo Bennett te lossen voor het groen? 

Klassementen Tour de France

De stand van zaken na achttien etappes!

Voorbeschouwing etappe 19 Tour de France

Dit staat de renners vandaag te wachten, een dag voor de tijdrit naar La Planche des Belles Filles... Wie durft, of gaan we gewoon sprinten?

Goedemiddag!

Goedemiddag en welkom bij de liveblog voor de negentiende etappe in de Tour de France!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws