Volledig Nederlandse top vijf in Koksijde, Alvarado kroont zich tot winnares Veldrijden

Volledig Nederlandse top vijf in Koksijde, Alvarado kroont zich tot winnares

Door Ward Hilhorst 24 november 2019 | 14:22


In Koksijde is de Wereldbekercross in Koksijde een prooi geworden voor Ceyln del Carmen Alvarado. De eerste vijf vrouwen die over de finish kwamen waren allemaal afkomstig uit Nederland. Na een spannende strijd was het uiteindelijk toch de renster van Corendon-Circus die het sterkste was van allemaal.

Inge van der Heijden en Ellen Van Loy wonnen de start. Van beide dames zijn we dat redelijk gewend. Toch was het Lucinda Brand die vrij snel over nam en het tempo opschroefde. Het was direct duidelijk dat dit een zware cross zou gaan worden. De Muur van Koksijde lag vol met mul zand, en in de eerste ronde fietste niemand hier naar boven. Brand, Annemarie Worst, Alvarado, Van der Heijden en Van Loy vormden de kop van de wedstrijd.

Vijf Nederlandse dames slaan groot gat met de rest

Het parcours was een verschrikking voor de dames, wat de cross extra heroïsch maakte. Alvarado nam na vijf minuten de kop. Zo zette zij de andere favorieten, met Worst voorop, onder druk. De eerste finishpassage was een Nederlands feestje. Alvarado, Worst, Brand en Van der Heijden kregen gezelschap van Yara Kastelijn, en met zijn vijven sloegen zij een gat op de favorieten van over de grens.

In de tweede van de vijf rondes deden de vijf dames nog niet veel voor elkaar onder, al deelde Alvarado wat speldenprikken uit. Sanne Cant leidde de achtervolging op de Nederlandse kopgroep. Daar vooraan werd ongenadig hard doorgereden, dus veel leverde het de Wereldkampioene nog niet op. Alvarado en Kastelijn namen in de derde ronde een gat, terwijl Worst het in vijfde positie het moeilijkst had.

Brand, Alvarado en Van der Heijden nemen voorsprong

Kastelijn leek erg sterk, maar had het nadeel dat ze in de zandstroken iets langer moest blijven lopen dan haar concurrentes. Het was een enorm spannende strijd. Brand was bergop het sterkst, Alvarado daalde het snelst. Van der Heijden was op haar beurt enorm sterk in de vlakke zandstroken. Worst en Kastelijn moesten daardoor een gaatje laten. 

Er bleven in de laatste ronde stuivertjes uitgewisseld worden. Brand hield de kop, maar daarachter wisselden posities twee tot en met vijf eigenlijk constant. Een paar minuten voor het einde waren Brand, Alvarado en Kastelijn de enige overgebleven kanshebsters. Met precies drie kwartier op de klok nam Alvarado de kop over op een wat breder stuk. Zij gaf die koppositie niet meer uit handen en won daardoor de cross. (Foto: Screenshot Sporza)

Uitslag Wereldbeker Koksijde Vrouwen

1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Lucinda Brand +0.06
3. Yara Kastelijn +0.08
4. Inge van der Heijden +0.21
5. Annemarie Worst +0.24
6. Laura Verdonschot +1.00
7. Sanne Cant +1.24
8. Alice Maria Arzuffi +1.25
9. Eva Lechner +1.47
10. Shirin van Anrooij +1.48


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws