Vos geeft eerste wereldbekercross weinig glans; Brand wint cross in Namen Veldrijden

Vos geeft eerste wereldbekercross weinig glans; Brand wint cross in Namen

Door Gerrit van Loon 22 december 2019 | 14:19


Marianne Vos kwam er in Namen, op haar eerste wereldbekercross van dit seizoen, niet aan te pas. De zevenvoudig wereldkampioene eindigde op de negende plaats ver achter winnares Lucinda Brand. Ceylin del Carmen Alvarado werd tweede, Annemarie Worst derde. Dat betekende een volledig Nederlands podium.

Vos (CCC) die samen met onder andere Worst, Brand en Puck Pieterse geselecteerd was door bondscoach Gerben de Knegt, eindigde net in de top 10 op 3 minuten afstand van Brand. Ze had er zin in. ‘Namen heeft altijd een harde en mooie baan. Laten we kijken wat het brengt’, liet ze vooraf op haar sociale media weten. Het parcours, de zesde veldrit uit de wereldbekercyclus, was wel wat veranderd ten opzichte van vorig jaar. Er was een kasseienstrook toegevoegd, die omhoog leidde. Dat pakte wedstrijdtechnisch anders uit.

Vos kon niet snel in de aanval, omdat ze van achteren moest starten. Andere vrouwen, zoals Ceylin del Carmen Alvarado gingen voor. Het beginoffensief was voor Worst, Alvarado (die na een klein foutje als eerste viel), Anna Kay en Brand. Op het glibberige parcours moesten de dames hun stuur goed vast houden. Het was balanceren in het kwadraat op modderstromen. De vertwijfeling tussen blijven zitten of toch gaan lopen. Acrobatiek op het zadel. Veldrijden werd kunst.

Yara Kastelijn viel na het verkeerde spoor te pakken, leed pijn en verloor veel plaatsen. Foutjes werden afgestraft. Worst zag na een foutje de anderen weer dichterbij komen. Kay ging er voorbij. Evie Richards koerste ook goed vooraan. Drie Nederlandse vrouwen maakten de koers. Brand en Alvarado lagen op voorsprong. Worst er kort achter. De meer ervaren Brand nam de leiding terwijl op de achtergrond, na Alvarado en Worst, ook de Britse Evie Richards opdoemde.  

Worst ging bijna onderuit en verloor tijd in de achtervolging op Brand, die ook steeds meer (bijna een halve minuut) afstand op landgenoot Alvarado nam. Met nog een ronde te rijden kwam haar zege, ondanks een foutje, niet meer in gevaar. Ze stoempte zich robuust naar de finish. Haar derde overwinning. (foto: Proshots).

Uitslag Namen vrouwen 2019

1. Lucinda Brand 
2. Ceylin del Carmen Alvarado +0.16
3. Annemarie Worst +1.21
4. Evie Richards +1.34
5. Katerina Nash +1.45
6. Clara Honsinger +1.48
7. Katherine Compton +2.45
8. Rebecca Fahringer +2.49
9. Marianne Vos +3.00
10. Maghalie Rochette +3.07


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws