Van der Poel daagt zichzelf succesvol uit met weergaloze inhaalrace; Van Aert vijfde Veldrijden

Van der Poel daagt zichzelf succesvol uit met weergaloze inhaalrace; Van Aert vijfde

Door Bram van der Ploeg 27 december 2019 | 16:01


Mathieu van der Poel heeft op weergaloze wijze de cross in Loenhout gewonnen. De Nederlander ging in de eerste ronde al onderuit en moest helemaal achteraan naar voren rijden. Dat lukte wonderwel ook nog. Eli iserbyt werd tweede, Wout van Aert werd knap vijfde.

Rustig aan beginnen? De sprint naar het veld was alvast indrukwekkend van Van Aert. De man van Jumbo-Visma dook als eerste het veld in, stoof de eerste brug op en zag Van der Poel naast hem voorover duikelen. De Nederlander verloor de macht over het stuur en moest lang wachten voordat hij zijn fiets weer kon oprapen.

Van der Poel begint aan waanzinnige inhaalrace

Van der Poel moest beginnen aan een grote inhaalrace, met meer dan veertig seconden achterstand en bovendien in de modder tussen de mindere goden. Op kop zag Iserbyt zijn kans schoon, mede omdat ook Tim Merlier tegen de grond ging. Omdat Toon Aerts door een ribblessure niet eens was gestart, zag Iserbyt zo al zijn rivalen op afstand. Corné van Kessel kon na één ronde als enige bijbenen, Van Aert kwam daar nog knap door als nummer drie.

Iserbyt en Van Kessel bleven samen door knallen, terwijl Van der Poel groepje na groepje oppikte. Hij moest de grootste prestatie van dit cross-seizoen leveren en sloot na twee van acht rondes aan bij een grote groep met ook Van Aert. Hun achterstand naar de kop was daar een half minuutje. Van der Poel was duidelijk bezig aan een missie. Hij slalomde door het veld, nam soms zelfs hele andere lijnen, ook in de wetenschap dat Iserbyt en Van Kessel bleven geven.

Iserbyt en Van Kessel voelen Van der Poel komen

Achter de twee koplopers reed Merlier een hele tijd in zijn eentje, met vlak achter hem Laurens Sweeck en Thijs Aerts. Toen die drie bij het ingaan van ronde vier echter bij elkaar kwamen, was Van der Poel er al bij. De wereldkampioen ging nog steeds tekeer en reed zo ook Merlier en consorten snel uit de wielen. Van Kessel nam vooraan vaak het initiatief, maar maakte samen met Iserbyt steeds vaker een foutje in de modder. Van der Poel ging de laatste vier rondes in met vijftien seconden achterstand.

Iserbyt had Van der Poel bij doorkomst op de meet ook gezien en nam daarom afstand van Van Kessel. En de Nederlander kreeg logischerwijs snel Van der Poel in zijn nek. Alleen Iserbyt reed nu nog voor de veelwinnaar, met minder dan tien seconden voor de kleine Belg naar Van der Poel. Ook die voorsprong was in één oogwenk echter als sneeuw voor de zon verdwenen; Van der Poel was terug vooraan.

Van der Poel trekt door voor grootse zege

Van der Poel haalde even een paar keer adem in het wiel van Iserbyt, maar besloot in de modder toch snel weer om gas te geven. Alsof er niets was gebeurd, en alsof hij niet het hele veld had ingehaald en vijftig seconden had dicht gereden, bleef hij rijden. Iserbyt hing zijn elastiek aan, Van Kessel kwam met nog twee rondes te gaan al op twintig seconden door. 

In de absolute slotfase hield Van der Poel het tempo constant hoog, maar het elastiek van Iserbyt brak nooit helemaal. De twee koplopers gingen dan ook samen de laatste ronde in. Toen Van der Poel op de brug een laatste keer omkeek, was het (ondanks een kleine crash in de hekken) gedaan en zag Iserbyt hem definitief niet meer terug. Iserbyt kon zich met plek twee en de verstevigde leiding in het DVV-klassement goed troosten. Van Aert werd waanzinnig knap vijfde. (foto: Proshots)

Uitslag DVV Trofee cross Loenhout 2019 mannen

1. Mathieu van der Poel
2. Eli Iserbyt +0.09
3. Corné van Kessel +0.52
4. Tim Merlier +1.13
5. Wout van Aert +1.14
6. Tom Meeusen +1.16
7. Michael Vanthourenhout +1.19
8. Wietse Bosmans +1.22
9. Jim Aernouts +1.39
10. Lars van der Haar +1.41


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws