Sweeck wint solo in Middelkerke en pakt zo ook Superprestige-klassement Veldrijden

Sweeck wint solo in Middelkerke en pakt zo ook Superprestige-klassement

Door Ward Hilhorst 15 februari 2020 | 16:03


De aanval is de beste verdediging, moet Laurens Sweeck hebben gedacht. Om zijn eindzege in het Superprestige-klassement veilig te stellen heeft hij ook de laatste manche op zijn naam geschreven met een puike solo.

Lars van der Haar, op de derde plaats de beste Nederlander in het Superprestige-klassement, dook als eerste het veld in. Sweeck, die vijf punten op hem voor stond, zat direct op zijn wiel. Eli Iserbyt, die met één punt achterstand op Sweeck startte, zat er ook alert bij. Belangrijk detail is dat Sweeck er bij een gelijkspel tussen de Belgen met de klassementswinst vandoor zou gaan.

Quinten Hermans smeet zich er tussen, terwijl Van der Haar als leider de eerste ronde in draaide. Diether Sweeck nam zijn broer op sleeptouw en bracht hem terug vooraan. Van der Haar hield de druk er intussen goed op, en Toon Aerts en Tom Pidcock hadden moeite om het tempo bij te houden.

Sterke Van der Haar mengt zich in de strijd

Hermans wilde even de benen testen en plaatste een aanval in een zandstrook. Van der Haar hoefde geen gaatje te laten, en ook Iserbyt, Laurens Sweeck en Aerts zaten er vlot bij. Even later was ook Pidcock vooraan te vinden, na een korte achtervolging.

Pidcock was vrij snel daarna al paraat om een steek uit te delen. Door een slippertje waarbij hij vervelend op zijn frame terecht kwam met zijn edele delen, nam Van der Haar de kop weer over, terwijl Michael Vanthourenhout zich ook bij de kopgroep voegde.

Sweeck kiest voor aanval als beste verdediging

Net toen het er op leek dat Van der Haar hier een kans zou maken om toch nog mee te doen om het klassement, plaatste Sweeck een stevige aanval. In zijn mooie driekleur ging hij er vandoor. Hij fietste binnen de kortste keren een mooi gat bij elkaar en bij ingang van de vijfde van negen ronden had hij al zestien seconden verzameld.

In de achtervolgende groep gaf Aerts er een klap op om het gat weer wat te verkleinen, met Van der Haar in zijn wiel. Ook Iserbyt en Vanthourenhout konden met veel pijn en moeite in het spoor blijven. Toen Aerts doorhad dat het hem niet ging lukken probeerde hij Van der Haar een gat te geven, maar Iserbyt en Vanthourenhout trapten er niet in.

Sweeck pakt superprestige door nette solo

Door dat gekonkel wist Sweeck alleen nog maar verder uit te lopen. Op drie kwart van de koers had hij 25 seconden gegrepen, genoeg om even te genieten van al zijn supporters aan de kant. Achter hem deelden de vier mannen om beurten speldenprikken uit. Bij een van die prikken van Iserbyt moesten Van der Haar en Vanthourenhout Iserbyt en Aerts laten gaan.

Het was voor de ereplaatsen, want Sweeck was gevlogen. In de slotronde was het vooral spannend wat er daar achter zou gebeuren. Aerts gaf gas en kreeg na drie pogingen eindelijk wat ruimte van Iserbyt. Zo snelde hij naar de tweede plek, voor zijn landgenoot. (foto: Proshots)

Uitslag Superprestige Middelkerke Mannen

1. Laurens Sweeck
2. Toon Aerts
3. Eli Iserbyt
4. Lars van der Haar
5. Michael Vanthourenhout
6. Tom Pidcock
7. Quinten Hermans
8. Tom Meeusen
9. Niels Vandeputte
10. Joris Nieuwenhuis


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws