17-jarige Nys is oppermachtig en verslaat Van der Poel in Slag om Balenberg Veldrijden

17-jarige Nys is oppermachtig en verslaat Van der Poel in Slag om Balenberg

Door Wilbert van der Velde 21 juni 2020 | 18:05


Thibau Nys heeft verrassend de Slag om Balenberg gewonnen. Hij won alle drie proeven en liet Mathieu van der Poel kansloos. Laurens Sweeck werd derde

Ter voorbereiding op het veldritseizoen rijden de veldrijders vaak wat wedstrijden op de weg. Door het coronavirus zit dat er voor hun echter nog niet in. Toch konden ze zich maandag achter gesloten deuren weer eens lekker uitleven in het veld, rondom de Balenberg in het Sven Nys Cycling Center. Nagenoeg alle toppers in het veldrijden stonden aan het vertrek, waaronder Van der Poel, Worst, Betsema en de wereldkampioen bij de junioren Thibau Nys. Wel ontbraken Ceylin del Carmen Alvarado (last van de knie) en Wout van Aert (training in het buitenland).

De strijd om de Balenberg bestond voor zowel de mannen als de vrouwen uit drie verschillende proeven: een technisch parcours, een zandbak en een korte tijdrit over het parcours van de GP Sven Nys. Het wedstrijdconcept was simpel: degene met de meeste punten wint. Bij de afsluitende tijdrit vielen dubbele punten te behalen. Hoewel de wedstrijd maandag al werd verreden, bleven de beelden en uitslagen voor het grote publiek geheim tot de uitzending van Sporza op zondag.

Nys maat te groot voor top van het veldrijden

Nys mocht als eerste en ging als een gek tekeer. Hij zette met 1.32 gelijk een sterke tijd neer. Laurens Sweeck deed het één seconde langzamer. Eli Iserbyt wist het ook niet te doen. Met een achterstand van zeven seconden op Nys stelde hij teleur. Ook Toon Aerts kon het niet bolwerken, zijn ketting ging eraf en hij speelde dus geen rol. Van der Poel kende ook problemen. Bij de start schoot hij uit zijn klikpedaal en die fout kostte hem de zege. Hij werd derde in de eerste proef.

Ook de zandbak was prooi voor de 17-jarige Nys. Hij kwam tot 28.96 meter. Niemand kwam maar ook in de buurt van de jonge Belg. Van der Poel zette 26.35 meter neer en moest dus vol aan de bak in de afsluitende tijdrit. Iserbyt mocht beginnen aan de afsluitende tijdrit. Hij deed zijn best en kwam tot 4.23. Aerts vond echter dat het een stuk sneller kon en dat bewees hij met een tijd van 4.12. Ruim elf seconden sneller dan Iserbyt.

Sweeck was de volgende kandidaat en ging hard van start. Onderweg ging hij gelijk op met Aerts. Met een sterke eindsprint was de Belgische kampioen één seconde sneller dan Aerts. Het was de beurt aan Van der Poel. Kon hij de snelste tijd klokken? Hij was bij de eerste tussentijd net iets sneller dan Sweeck. Het ging nek aan nek met Sweeck. Uiteindelijk wist hij met negen tiende de Vlaming te kloppen.

Nu de beurt aan Nys. Gaat het grote talent dé man van het veldrijden, Van der Poel, verslaan? Hij ging volle bak en leek volledig op zijn gemak op het parcours waar hij met regelmaat traint. Onderweg liet hij betere tijden dan Van der Poel zien, een sensatie leek in de maak. Met een waanzinnige inspanning zette de jonge Vlaming ook de snelste tijd in de tijdrit neer en won hij de slag om Balenberg. (Foto: Screenshot)

Uitslag strijd om Balenberg mannen

1. Thibau Nys
2. Mathieu van der Poel
3. Laurens Sweeck

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

henkwijlhuizen
21 Jun 2020 om 18:11

Was mooi om weer live te kijken gefeliciteerd

Reageer


Meer nieuws