Bisiaux maakt favorietenrol waar op EK veldrijden junioren mannen, Van den Eijnden derde Veldrijden
Veldrijden

Bisiaux maakt favorietenrol waar op EK veldrijden junioren mannen, Van den Eijnden derde

Bisiaux maakt favorietenrol waar op EK veldrijden junioren mannen, Van den Eijnden derde

Leo Bisiaux heeft het EK veldrijden bij de junioren mannen op zijn naam geschreven. Na een aantal rondes met de Deense Nielsen samen op kop te hebben gereden, wist de Fransman zich in de laatste ronde te ontdoen van de Scandinaviër, die tweede werd. De Nederlandse Guus van den Eijnden maakte het podium in Namen compleet.

Om 11.00 uur beten de junioren mannen het spits af van wat een prachtige crosszondag beloofde te gaan worden. Alle top- en schaduwfavorieten gaven acte présence op het loodzware parcours op en rondom de legendarische Citadel van Namen. Een spannende strijd werd dus voorspeld, waarbij Bisiaux (Frankrijk), Vaclav Jezek (Tsjechië) en Van den Eijnden als de hoofdrolspelers van het schouwstuk werden bestempeld (de top drie van de UCI-ranking junioren mannen 2022-2023).

Razendsnelle beginfase bij junioren mannen 

De in 2005 of 2006 geboren heren begonnen razendsnel aan hun eerste van vijf rondjes in Namen, waar de wind flink waaide en de gevoelstemperatuur lager dan de daadwerkelijke temperatuur was. Matthias Schwarzbacher (Slowakije) koos direct het hazenpad. Hij reed vrijwel de gehele openingsronde aan kop, op luttele seconden gevolgd door zijn meeste dichte achtervolgers. Opvallend was dat al snel duidelijk werd dat Jezek, die op basis van zijn ranking en de voorbije crossen tot de favorieten behoorde, niet mee zou gaan doen om de prijzen. De Tsjech kon het tempo niet bijbenen in de voorste gelederen en reed binnen no-time al op een achterstand van meer dan dertig seconden.

Verslag gaat verder onder de tweet.

Schwarzbachers fanatisme zorgde in de daaropvolgende rondes voor een uiteengespat crosspeloton. De Franse topfavoriet Bisiaux en diens landgenoot Sparfel, Nielsen (Denemarken), Vas (Hongarije) en het Belgische duo Jamin en Nuyens vormden samen met Schwarzbacher de voorste groep. Een enorm snelle derde ronde eiste echter zijn tol bij de Slowaak, die flink wat cartouches in de openingsronde had verschoten.

Bisiaux rijdt in laatste ronde weg bij Nielsen

Bovendien zorgde een versnelling van Bisiaux ervoor dat de voorste groep andermaal uiteengereten werd. Enkel de uit Denemarken afkomstige Nielsen kon de Fransman, die al vijf crossen wist te winnen dit seizoen, bijbenen. Het werd al gauw duidelijk dat deze twee de strijd om de Europese titel samen gingen uitvechten, daar de voorsprong op de nummer drie in koers al snel was opgelopen tot circa twintig seconden.

Het was uiteindelijk Bisiaux die aan het langste eind trok. In de laatste ronde wist hij van zijn Deense concurrent af te komen. Hij soleerde zodoende naar de overwinning. Op zes seconde achterstand kwam Nielsen als tweede over de meet. Van den Eijnden wist in de slotronde van de vijfde naar de derde plaats te crossen en pakte uiteindelijk het brons (op negentien seconden van de Franse laureaat).

Uitslag EK veldrijden junioren mannen 2022

🥇️ Leo Bisiaux
🥈️ Daniel Nielsen
🥉 Guus van den Eijnden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws