Puck Pieterse soleert naar Europese titel bij beloften vrouwen, Van Anrooij derde Veldrijden
Veldrijden

Puck Pieterse soleert naar Europese titel bij beloften vrouwen, Van Anrooij derde

Puck Pieterse soleert naar Europese titel bij beloften vrouwen, Van Anrooij derde

Puck Pieterse heeft zich op grootse wijze tot Europees kampioene bij de beloften vrouwen gekroond. Op en rondom de Citadel van Namen bleek zij veruit de sterkste. De Franse Line Burquier werd tweede, Shirin van Anrooij moest genoegen nemen met het brons.

In de ochtend van zondag 6 november hadden de junioren mannen hun wedstrijd al afgewerkt, wat resulteerde in een Franse winnaar. Om 13.15 uur begonnen de beloften dames eraan: zes rondjes crossen op het loodzware parcours in Namen, waar er een stevig briesje blies. Op voorhand leek het een tweestrijd te gaan worden tussen twee Nederlandse dames die het ook bij de elite vrouwen niet onverdienstelijk deden de afgelopen veldritten: Pieterse en Van Anrooij. Ook Zoe Bäckstedt, alleskunner van beroep, werd tot het rijtje met schaduwfavorieten gerekend.

Slechte start zorgt ervoor dat Van Anrooij in de achtervolging moet

Zoals gebruikelijk is bij veldrijden, was het uitkijken naar de start. De kans is altijd groot dat er opzienbarende dingen gebeuren in de prille openingsfase. En zo geschiedde ook in Namen. Van Anrooij kende een bijzonder slechte start. Bij het eerste oplopende stukje wilde de renster van Baloise Trek Lions wat concurrenten passeren. Zij kwam daarbij echter wat opgesloten te zitten in het gedrum en als gevolg daarvan moest zij van de fiets. Pieterse kende daarentegen een erg goede start en zette zich vrijwel direct aan kop. Voor Van Anrooij betekende dat slechts één ding: achtervolgen.

Het duurde even vooraleer Van Anrooij de grote menigte gepasseerd had. In de tussentijd was Pieterse vooraan al aan een solo begonnen. Halverwege de eerste ronde had de Alpecin-renster namelijk al het hazenpad gekozen. Van Anrooij bleek niet de enige die in de eerste ronde een foutje maakte: Backstedt maakte een slippertje en ging onderuit op de kasseien.

Verslag gaat verder onder de tweet.

Pieterse sloopt de concurrentie en kan overwinning uitgebreid vieren

Het was al snel duidelijk dat Pieterse aan een glorieuze solo was begonnen richting de Europese titel. De 20-jarige Nederlandse bouwde haar voorsprong geleidelijk uit. Halfweg de cross was zij op de rechte stukken al uit het zicht van haar meest naaste belagers verdwenen. Er leek geen maat te staan op Pieterse. Met nog twee ronden te gaan was haar voorsprong op de nummer twee in koers al bijna een minuut.

In tegenstelling tot de strijd om de overwinning, werd de strijd om de tweede en derde plek wel gekenmerkt door een beetje spanning. De uit Frankrijk afkomstige Burquier en Van Anrooij reden gedurende de veldrit eigenlijk continu op respectievelijk de tweede en derde plaats, maar het verschil was telkens circa tien seconden. Op ongeveer twintig seconden van Van Anrooij had er zich een strijd om de vierde plaats ontvouwd. De Luxemburgse Marie Schreiber en Backstedt (Groot-Brittannië) kruisten de degens om plek vier.

Pieterse beging geen enkele fout op het pittige parcours en 'free-wheelde' naar de Europese titel bij beloften vrouwen. Met een heuse wheelie (met één hand) kwam zij over de streep. Het is de derde gouden medaille voor Nederland dit EK en daar kwam ook nog een bronzen plak bij: Van Anrooij had Burquier vaak in het vizier gedurende de cross, maar leek niet haar beste dag te hebben en dichtte het gat met de Franse dan ook niet. Burquier werd zodoende tweede op vijftig seconden en Van Anrooij derde op anderhalve minuut. Van Anrooij was namelijk in de slotfase nog onderuit gegaan.

Uitslag EK veldrijden beloften vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws