Interview | Gerben de Knegt analyseert eerste dag EK veldrijden: 'Ronhaar maakte fout door niet te wisselen' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Gerben de Knegt analyseert eerste dag EK veldrijden: 'Ronhaar maakte fout door niet te wisselen'

Interview | Gerben de Knegt analyseert eerste dag EK veldrijden: 'Ronhaar maakte fout door niet te wisselen'

Europese titels met Fem van Empel en Lauren Molengraaf, een zilveren medaille van Ceylin del Carmen Alvarado en een straffe omwenteling bij de beloften mannen. Gerben de Knegt, Nederlands bondscoach, heeft er een bewogen dag op zitten op het Europees Kampioenschap veldrijden in Namen. In de Leiderstrui sprak hem na afloop van een succesvolle eerste dag op het EK.

Fem van Empel wordt Europees kampioen na een fantastische inhaalrace. Had jij nog verwacht dat ze na haar pech zou kunnen terugkeren?

Ik moet eerijk zeggen dat ik even dacht 'het gaat nog lastig worden'. Maar ik had wel het idee dat als ze rustig zou blijven, haar ding zou doen en ze zo goed was als ze laatste weken was, dat het wel zou kunnen. En dat heeft ze gedaan. Het is heel knap dat je op zo'n jonge leeftijd zo rustig blijft en dat je doet wat je moet doen. Het lijkt langs de kant zo makkelijk, maar de uitvoering is natuurlijk een stuk lastiger.

Ze steekt er bij de vrouwen echt wel bovenuit.

Absoluut. Want ik denk dat ze minimaal een halve minuut heeft verspeeld bij die lekke band. Tel dat er maar bij op, dan heeft ze een minuut sneller gereden. Dat is echt wel knap. Dat ze dit op haar twintigste al kan is knap, maar dit is echt een sport waar je op jonge leeftijd heel goed kan zijn. En nu moet ze het nog heel lang volhouden.

Ceylin del Carmen Alvarado wordt tweede. Zij komt terug na een moeilijke periode. Dat moet jou als Nederlandse bondscoach ook veel deugd doen?

Ja zeker! Daar ben ik heel blij om. Ze heeft hard geknokt en haalde vandaag een heel hoog niveau. Ze kan heel tevreden zijn met een zilveren medaille, en dat was ze ook. Dus mooi voor ons. En het is ook goed voor de sport dat Blanka Kata Vas derde is. Want er stonden maar 22 rensters aan de start. Dat is wel jammer.

Eerder op de dag leek Pim Ronhaar op weg naar de Europese titel, maar hij gaf het in de slotronde uit handen. Weet jij wat er precies is gebeurd in die laatste ronde?

Hij heeft tijdens de wedstrijd niet van fiets gewisseld. Op het einde kreeg hij daardoor wat probleempjes met zijn fiets. Daar heeft hij echt wel een fout gemaakt. Verder heeft hij niets fout gedaan, behalve dat. Maar dat is wel een cruciale fout. Hij was heel goed, maar net niet goed genoeg. En op het laatste dan door die overslaande fiets maakte hij te veel foutjes. En dan kon hij niet meer doen wat hij moest doen. Dat is echt wel jamme, en al helemaal dat hij zelfs geen medaille pakt.

Was hij heel erg teleurgesteld?

Pim was wel behoorlijk teleurgesteld. Hij gaf zelf aan dat hij had moeten wisselen en dat het stom was van hem. Maar dat is koers. We hebben wel een hele mooie koers gezien, maar ik had hem die overwinning natuurlijk wel gegund.

Morgen krijgt Nederland bij de elite mannen een kans op een nieuwe Europese titel. Lars van der Haar is misschien wel beter dan ooit?

Hij rijdt in ieder geval op een heel hoog niveau. Of hij beter dan ooit is weet ik niet, maar hij heeft zeker een goede kans om te winnen.

Volgende week lees je op In de Leiderstrui wat De Knegt te vertellen heeft over Joris Nieuwenhuis en de terugkeer in het veld van Mathieu van der Poel.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws