Van Aert maakt favorietenrol waar en verdedigt Belgische titel met verve na lange solo Veldrijden
Veldrijden

Van Aert maakt favorietenrol waar en verdedigt Belgische titel met verve na lange solo

Van Aert maakt favorietenrol waar en verdedigt Belgische titel met verve na lange solo

Wout van Aert mag zijn Belgische kampioenstrui nog een jaartje langer dragen. De renner, die als topfavoriet van start ging bij het BK veldrijden, begon in de tweede ronde aan zijn solo en zag zijn achtervolgers pas na de finish terug. Laurens Sweeck en Quinten Hermans werden derde.

'Kan Van Aert zijn favorietenrol waarmaken?', zo luidde zondagmiddag uiteraard de hamvraag voorafgaand aan de strijd om de Belgische titel. De renner van Team Jumbo-Visma schoot in elk geval uitstekend uit de startblokken. In de eerste zandpassage wist Van Aert al meteen een mooie kloof te slaan; enkel Toon Aerts en Quinten Hermans konden volgen. Mannen als Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt hadden toen al dik tien seconden aan de broek.

Van Aert begint er vroeg aan, Iserbyt stapt af

In ronde twee besloot Van Aert zijn medevluchters zoals velen al verwachtten vaarwel te zeggen. De Belgische publiekslieveling begon aan zijn solo, waarna Aerts en Hermans om de overige podiumplekken mochten gaan vechten. Die waren zeker nog niet binnen voor deze twee renners, want enkele ogenblikken later voegde ook voormalig Belgisch kampioen Laurens Sweeck zich bij het tweetal. Ondertussen kneep Iserbyt, die geen beste dag beleefde, in de remmen.

Halverwege de koers had Van Aert al bijna een minuut voorsprong te pakken, maar achter hem was het dus uitkijken naar de strijd om het eremetaal. Waar Sweeck eens flink op het gaspedaal trapte, moest Aerts in de achtervolging nadat hij verscheidene keren onderuit was gegaan. Ook Hermans werd geveld door pech; de crosser van Tormans Cyclo Cross Team kreeg in de zevende ronde te maken met materiaalproblemen, waardoor hij enkele seconden verloor op Sweeck.

Sweeck op weg naar zilver, maar wie pakt het brons?

Van Aert bleef zijn voorsprong maar uitbouwen en zag zijn vijfde Belgische titel steeds dichterbij komen. Achter de renner in het geel-zwart werd er nog altijd gestreden om de medailles, al ging het daarbij vooral om het brons. Sweeck bleef steady in tweede positie rijden, maar Hermans voelde de hete adem van de achtervolgende groep in zijn nek. Vanthourenhout, Jens Adams en Gianni Vermeersch zaten er namelijk niet ver achter.

Met een voorsprong van één minuut en twintig seconden op Sweeck begon Van Aert aan de slotronde van zijn cross-seizoen. Weliswaar zonder publiek mocht de renner gaan genieten van de laatste minuten op zijn crossfiets. Enkele ogenblikken later was de buit officieel binnen voor Van Aert, die zich nu volledig op het wegseizoen zal gaan richten. Sweeck mocht het zilver in ontvangst nemen, Hermans het brons.

Uitslag BK veldrijden 2022 - mannen


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws