De eerste crossen bij de vrouwen onder de loep: wie zegevierden tot nu toe en zijn klaar voor het echte werk? Veldrijden
Veldrijden

De eerste crossen bij de vrouwen onder de loep: wie zegevierden tot nu toe en zijn klaar voor het echte werk?

De eerste crossen bij de vrouwen onder de loep: wie zegevierden tot nu toe en zijn klaar voor het echte werk?

Zondag 22 oktober is het zo ver! Dan staat de eerste manche van de Superprestige op het programma, in - hoe kan het ook anders - crossland België. Het definitieve startsein van het nieuwe crossseizoen. Maar wat is er tot nu toe gebeurt in de crossen vóór dit weekend? In de Leiderstrui neemt je mee!

De eerste veldritten van het jaar vonden plaats in Groot-Brittanië, waar onder andere een reeks crossen in de Hope Supercross Series plaatsvonden. Anna Kay, uitkomend voor Fenix-Deceuninck Development Team en vaak vooraan te zien in de grotere crossen, was meteen op de afspraak. Zij won al haar vijf crossen op het eiland.

Tegelijkertijd stonden er in Duitsland twee van dezelfde gecategoriseerde crossen (C2-crossen) geprogrammeerd, met een iets beter deelnemersveld. De Luxemburgse Marie Schreiber (Team SD Worx) won beide veldritten. In de uitslagen zien we onder meer Aniek van Alphen (tweede en derde), de Belgische Alicia Franck (vierde en vijfde) en Manon Bakker (zesde en vierde) terug. Alle vier rensters die ook in de crossen als de Superprestige voorbij komen.

Rochette en Backstedt winnen in de VS voordat Van Empel er is 

Dat mag ook gezegd worden van Maghalie Rochette. De 30-jarige Canadese is in de lage landen vaak goed voor een plek binnen de top tien, en heeft in haar eerste zes crossen van dit seizoen al zes (!) overwinningen binnen gehaald. Deze vonden allemaal plaats in de de Verenigde Staten.

Deze reeks aan overwinningen in de States werd een week later overgenomen door de Britse Zoe Backstedt. Het pas 19-jarige talent won twee keer op rij een C2-cross, waar ze onder meer de Nederlandse Bakker tot twee keer toe nipt voorbleef. De twee moesten het een paar dagen later vervolgens beiden afleggen in een C2-cross in Waterloo, waar Shirin van Anrooij zegevierde.

Deze veldrit was dan weer een voorproefje op de Wereldbeker-manche in dezelfde plaats. En daar stonden meerdere kanonnen aan het vertrek. Van Anrooij gaf al snel op, waar de winst ging naar Fem van Empel. Generatiegenoot Puck Pieterse kwam als tweede binnen. Ceylin del Carmen Alvarado werd hier derde, voor Rochette (vierde), Backstedt (vijfde) en Bakker (zesde).

Van Alphen vaak bij de beste, Verdonschot wint bijna alles

Naast deze Wereldbeker-cross vonden in Nederland en België de overige crossen van niveau (vooral qua deelnemers) plaats. In de eerste Belgische cross, in Beringen, was Van Empel duidelijk de sterkste, voor Del Carmen Alvarado, Van Anrooij en Van Alphen. In het Hollandse Oisterwijk was Blanka Vas weer overduidelijk de sterkste, voor Van Alphen, Denise Betsema en Annemarie Worst. Afgelopen week in het Vlaamse Ardooie was Worst wel de beste, nipt voor Van Alphen.

fem van empel
Wereldkampioene Fem van Empel de beste in Waterloo

In de tussentijd zijn er in heel Europa veldritten gereden, met ook namen die bijvoorbeeld in het Superprestige-circuit voorbij komen. Waar Van Alphen zegevierde in het Nederlandse Mechelen, deed Alicia Franck dat in Zweden en Tsjechië, de Franse Hélène Clauzel was op haar beurt tweemaal de beste in Zwitserland en de 26-jarige Vlaamse Laura Verdonschot won na een vierde plaats in Mechelen al haar zes crossen in Spanje en Portugal.

Vanuit Belgische hoek is ook Marion Norbert Riberolle het noemen waard. De 24-jarige renster timmert de laatste jaren goed aan de weg (al behaalt ze in het veld meer podiumplekken) en was ook in de eerste crossen dit seizoen op de afspraak: zevende in Beringen en derde in Ardooie.

Kunnen Verdonschot en Van Alphen opboksen tegen de nog jongeren Van Empel en Pieterse?

Voornamelijk de outsiders (op Fem van Empel na) hebben dus al goed geboerd qua overwinningen in de openingsfase van dit seizoen. Dat waren meestal jonge coureurs die in de komende crossen wellicht beter zijn opgewassen tegen het geweld van bijvoorbeeld Van Empel, Pieterse of Van Anrooij.

Vanuit Nederlands-Belgisch oogpunt hebben vooral Van Alphen, Bakker en Verdonschot al flink wat crossen erop zitten, en meestal succesvol afgesloten. Niet voor niets staan deze namen ook tussen de favorieten en outsiders in de voorbeschouwing van de aanstaande Superprestige-cross in Overijse!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws