De mannencross tot nu toe: veel (onbekende) Belgische zeges, maar ook al Nederlands succes Veldrijden
Veldrijden

De mannencross tot nu toe: veel (onbekende) Belgische zeges, maar ook al Nederlands succes

De mannencross tot nu toe: veel (onbekende) Belgische zeges, maar ook al Nederlands succes

De cross is België gaat nu écht beginnen! Met de Superprestigeveldrit van Overijse staat de eerste grote cross in het wielergekke land zondag 22 oktober op het programma. Maar welke namen hebben tot nu toe al gepresteerd en lijken klaar om ook in de grotere veldslagen te schitteren? In de Leiderstrui neemt je mee vanaf de eerste verreden crossen.

Die vonden net als bij de vrouwen plaats in Groot-Brittanië en Duitsland, begin september. De 24-jarige Brit Thomas Mein zegevierde in eigen land, wat hij nog eens drie keer zou herhalen. In Duitsland gingen de zeges naar de 23-jarige Zwitser Loris Rouiller en de 30-jarige Nederlander Stan Godrie.

Vervolgens werd er gecrosst in de Verenigde Staten. Ook daar was Rouiller de snelste en won twee veldritten. De 34-jarige Vlaming Vincent Baestaens was de volgende die twee Amerikaanse crossen op zijn naam schreef. Rouiller werd hier tweemaal derde. Een andere Belg, Anton Ferdinande, wist zich naar een tweede stek te rijden in een van die crossen. Een aantal dagen later schreef hij er zelfs een op zijn naam. In zijn Amerikaanse campagne (Ferdinande was kwam dit seizoen alleen in actie in de VS) behaalde hij in totaal zeven podiumplekken.

Nys, Ronhaar en Nieuwenhuis op de afspraak in de Verenigde Staten

De Nederlanders begonnen zich ook te mengen in het Amerikaanse geweld. En niet zonder resultaat: Joris Nieuwenhuis zegevierde en David Haverdings kwam tot een vierde, derde en tweede plek in drie C2-crossen. Daar bleef het Hollandse succes niet bij: Pim Ronhaar schreef de C2-cross van Waterloo op zijn naam.

De eerste echte confrontatie tussen de veldrittoppers vond eveneens plaats in de States. In de Wereldbekermanche in Waterloo won Thibau Nys voor Eli Iserbyt en Ronhaar. Nieuwenhuis werd vierde en Lars van der Haar vijfde. Nys (dit seizoen goed voor twee verreden koersen) won nogmaals. In de eerste Belgische cross van Beringen won hij voor Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

screenshot 7
Thibau Nys was de beste in de Wereldbekercross van Waterloo.

De tweede en laatst verreden cross in Vlaanderen was de cross van Ardooie. Weer werd Iserbyt tweede, ditmaal achter de 23-jarige Gerben Kuypers. De Belg wist ook al de Nederlandse veldrit van Oisterwijk te winnen en staat dus al op twee overwinningen.

Vooral al veel jonge Belgen aan het feest

In het Europese circuit hebben onder meer Zwitser Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord), Tsjech Adam Toupalik (volgend jaar in dienst bij TDT-Unibet) en Spanjaard Felipe Orts Lloret meerdere overwinningen behaald. Drie renners die vaak als outsiders beginnen aan de grotere crossen en dus al aan de champagne hebben mogen ruiken.

Toch doen de Belgen het nu al het best. En vooral de nog iets onbekendere namen wisten zich goed te laten zien. De 20-jarige Belg Ward Huybs van Baloise Trek Lions heeft al twee keer gewonnen, net als de 21-jarige Victor Van de Putte. Joran Wyseure (Alpecin-Deceuninck Dev. Team) wist zich naast een overwinning nog beter in de kijker te rijden door in Ardooie nipt achter Iserbyt en zelfs voor Vanthourenhout als derde het podium op te rijden. Ook teamgenoot Jente Michels was dit seizoen al eens aan het feest (2x), wat ook Lander Loockx (volgend jaar TDT-Unibet) eenmaal lukte.

Meerdere Belgen aan het feest, dat wisten de Hollanders ook voor elkaar te krijgen. Naast Godrie, Nieuwenhuis en Ronhaar beklom ook Jens Dekker het hoogste treetje van het podium. Het grote talent bij de jeugd (werd al eens wereldkampioen bij de junioren), was al gestopt met wielrennen, maar keert dit jaar weer terug in het veld. Dit seizoen heeft hij twee zeges op zak in Spanje.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws