Gespot op Strava: Van Aert is klaar met loopjes naar de bakker, er moet weer getraind worden! Veldrijden
Veldrijden

Gespot op Strava: Van Aert is klaar met loopjes naar de bakker, er moet weer getraind worden!

Gespot op Strava: Van Aert is klaar met loopjes naar de bakker, er moet weer getraind worden!

Het mes mag financieel dan misschien even boven zijn nek hangen door de hele zaak tegen Nick Nuyens, Wout van Aert laat zich er duidelijk niet door afleiden in deze weken. De ster van Jumbo-Visma is voornemens om in het eerste weekend van december op te stappen in de cross. Maar hoe gaat dat, nu Van Aert voor het eerst in jaren een lange break nam na een slopend seizoen? In de Leiderstrui bekijkt het in een nieuwe Gespot op Strava!

Van Aert holt als een malle voor zijn stokbrood en croissantje

'Hij is toe aan een lange break. Dan spreken we toch al gauw over een week of drie, vier, waardoor hij alles, zo niet veel van zijn huidige conditie zal verliezen. Dat mag. Liever zie ik hem een week langer rusten dan een week minder. Het kan me niet schelen hoe het nadien met zijn vormpeil en gewicht zal zijn gesteld. Desnoods bouwen we van nul weer op', zo zei zijn trainer Marc Lamberts begin oktober bij HLN. Wout hield zich wat fietsen betreft keurig aan die opdracht. Nadat hij op 3 oktober Parijs-Roubaix als zevende eindigde, raakte hij volgens Strava de fiets voor bijna vier weken niet aan. Een enorme break, al stond de Belg allerminst stil.

Dat hij in Antwerpen een marathon van 16,1 kilometer liep, dat werd al breed uitgemeten in de media. Van Aert gebruikte de 23 dagen zonder fiets echter wel vaker voor een stuk hardlopen of wandelen. Als hij de hardloopschoenen aantrok, ging het met enige regelmaat over de tien kilometer. Zo liep hij op 5 oktober een afstand van 11,19 kilometer in dik vijftig minuten. De Antwerp 10 Miles van 16,19 kilometer ging aan 1:11:11 uur. 'Na 14 kilometer vroeg ik me af: is dit wel vakantie?', zei hij er na afloop over. In de weken zonder fiets noteerde Van Aert tijdens z'n vakantie met Sarah en Georges uiteindelijk 86,29 hardloopkilometers. Sommige wieleramateurs zullen dat in oktober niet eens op de fiets hebben gehaald? Zeg eerlijk!

Dat Van Aert bij bijna ieder loopje een stokbroodje en croissantje noteerde als doel van de trip, mag niet afleiden van het feit dat Van Aert nooit onder de 4,5 minuut per kilometer liep. Dat is pittig. Op 22 oktober holde de spierbonk zelfs zeven kilometer in een kleine 28 minuten; goed voor een gemiddelde van 3.57 minuten per kilometer. Koekoek! Strava noteert er ook bij dat het hier om de beste prestaties van Van Aert over één kilometer en één mijl ging. Dat vormpeil zal dus toch niet zeker tot het nulpunt zijn gedaald in deze periode, toch?

Gespot op Strava: Van Aert is klaar met loopjes naar de bakker, er moet weer getraind worden!
Van Aert raakte dan misschien geen fiets aan, stil zat hij niet!

Van Aert zoekt naar inhoud en explosiviteit

Hardlopen of niet, de fiets voelde op 27 oktober duidelijk niet al te fijn toen Van Aert er na drie en een halve week weer op ging zitten. Een ritje van 40,5 kilometer werd begeleid met een '🥴'. Niet zo gek, daar Van Aert de gemiddelde snelheid met 33,4 meteen flink opschroefde. Een goed begin is per slot van rekening het halve werk. De ritjes waren in de eerste week na de vakantie nog niet bijster lang, maar Van Aert daagde zichzelf al lekker uit. Na een tweede rit op de weg volgde op 30 oktober een eerste test op de crossfiets. 'In de achtertuin', zoals Van Aert het zelf noemde. Hij reed er netjes enkele persoonlijke records uit de boeken, maar aan het kaartje te zien, zette hij zijn Strava al ver voor aankomst thuis uit. Zo zijn we toch niet getrouwd!?

De maand werd op 30 oktober afgesloten met een eerste langere tocht van 97,32 kilometer aan gemiddeld 31,5 per uur, daarna ging het gas er serieus op in november. Terwijl langzaamaan bekend werd dat Van Aert op 4 december zou terugkeren in de cross, werkte de Belgisch kampioen in alle rust aan een goede vorm voor zijn rentree. Na twee derde van november (op het moment van schrijven is het 19 november) noteerde Van Aert al 1.695,6 kilometer en zat hij bijna 56 uur op de fiets. Daarmee gaat hij op voor een trainingsload die hij in de afgelopen twee jaar sowieso niet haalde in deze tijd van het jaar. Daar moet wel bij gezegd worden dat het wielerseizoen vorig seizoen door corona doorging tot in november en Van Aert in 2019 herstellende was van zijn dijbeenblessure uit de Tour de France.

En toch: het belooft, Van Aert is serieus duurvermogen aan het opbouwen richting de cross. De explosiviteit moet nog een beetje worden bijgeschaafd. 'Ik haat intervals', was de veelzeggende titel bij een serieuze trainingsrit op 6 november. Beuken tegen de veertig per uur gemiddeld, afgewisseld met uitbollen voordat de volgende interval eraan komt. Ook zocht hij al enkele malen de bossen op, en hoe! Op 7 november banjerde Van Aert 94,92 kilometer over onverharde wegen, op 11 november volgde zelfs een rit van 113,41 kilometer over veelal onverharde ondergrond. De glimlach op de foto's die hij zo af en toe meestuurt bij z'n ritten, vertellen het hele verhaal: Wout heeft er weer zin in!

Gespot op Strava: Van Aert is klaar met loopjes naar de bakker, er moet weer getraind worden!

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws