IDL Retro | Koningen van hun generatie: de schaarse rechtstreekse ontmoetingen tussen Boom en Van der Poel Veldrijden
Veldrijden

IDL Retro | Koningen van hun generatie: de schaarse rechtstreekse ontmoetingen tussen Boom en Van der Poel

IDL Retro | Koningen van hun generatie: de schaarse rechtstreekse ontmoetingen tussen Boom en Van der Poel

Ze zijn dé gezichten van twee veldritgeneraties uit Nederland: Mathieu van der Poel en Lars Boom. Hun loopbanen liepen tot een bepaald moment opvallend parallel: een wervelende start in het veld en vervolgens de stap naar de weg. Waar Boom het veld op een gegeven moment vaarwel zegde, blijft Van der Poel 'gewoon' terugkeren. Ze troffen elkaar acht keer en daar blikt In de Leiderstrui op terug.

Boom werd in 2008 op 22-jarige leeftijd wereldkampioen in het veld en maakte van 2007 tot 2009 de dienst uit, om na een ritzege in de Vuelta van 2009 de focus te leggen op de weg. Hij won nog wel drie keer het NK veldrijden, maar daar bleef het in de winter dan wel voornamelijk bij. In zijn jaren bij Rabobank (en opvolgers Belkin en LottoNL-Jumbo) dook hij dus sporadisch het veld in, maar na zijn overstap naar Astana in 2015 kreeg Boom er weer goesting in.

Als winnaar van onder meer de prachtige Roubaix-rit in de Tour van 2014 had hij zijn sporen op de weg al lang verdiend, maar hij koos er toch nog eens voor om in zijn nieuwe azuurblauwe tenue de terugkeer naar het veld te maken. Dan moest hij het wel opnemen tegen de jonge hond Van der Poel, op amper 20-jarige leeftijd al wereldkampioen bij de elite geworden in Tábor.

Lars Boom na zijn prachtige ritzege in de Vuelta van 2009. 
Lars Boom na zijn prachtige ritzege in de Vuelta van 2009. 

Boom en Van der Poel treffen meermaals in Heusden-Zolder

De eerste keer dat de twee kampioen elkaar troffen was in Heusden-Zolder eind 2015, waar die winter ook het WK werd verreden. Het verschil kon bijna niet groter zijn: Van der Poel won die race op het circuit, Boom eindigde als laatste - van de niet uit koers gehaalde renners - in de uitslag op plek 43. Op het WK eind januari waren de verschillen al een stuk kleiner. Wout van Aert won die wedstrijd, Van der Poel werd vijfde en Boom werd na een winter met slechts drie crossen zeer knap veertiende.

In de winter daarna werkte Boom namens Astana nog enkele crossen af. Dit deed hij om te beginnen in het Baskenland, om via drie Spaanse crossen de stap naar de Lage Landen te maken. Namen als Ismael Esteban Aguando en Stan Godrie wonnen er, Boom eindigde tweemaal als vijfde en een keer als negende.

Vervolgens stond de inmiddels 30-jarige coureur aan de start in Heusden-Zolder op Tweede Kerstdag, waar hij voor de enige maal in zijn loopbaan Van der Poel in de cross wist voor te blijven. Door problemen - hij moest van schoen wisselen en reed lek - kon VDP die dag niet met Van Aert en co voor de zege strijden en werd hij veertiende, drie plekken na Boom.

De man uit Vlijmen kon er wel van genieten. 'Het ging een stuk beter dan vorig jaar', lachte hij met een verwijzing naar zijn laatste plaats in 2015. 'Fysiek was ik wat beter en ik had geen rugklachten, waar ik vorig jaar voor de start al problemen mee had. Dan zit je voor de start al á bloc.' Toch zag hij de cross nog altijd als een leuk tussendoortje voor de weg, zo vertelde hij Omroep Brabant die dag.

Zowel op het NK (Van der Poel eerste, Boom achtste) en WK kwamen ze elkaar die winter nog tegen. In het Luxemburgse Bieles kende ze beiden een baaldag: Van der Poel zag zijn hoop op een wereldtitel in rook opgaan, Boom kon de wedstrijd niet volmaken en werd op plek 44 in de uitslag gezet. De winter daarop zagen we hem ook niet meer terug in het veld, waarna hij het begin 2019 nog wel enkele malen probeerde. Boom eindigde in die winter telkens rond plek twintig en zou uiteindelijk eind 2019 stoppen met fietsen, terwijl we van Van der Poel het laatste natuurlijk nog niet gezien hebben...

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws