Indrukwekkende Brand wint Wereldbeker Dendermonde; Honsinger verpest Nederlands podium Veldrijden
Veldrijden

Indrukwekkende Brand wint Wereldbeker Dendermonde; Honsinger verpest Nederlands podium

Indrukwekkende Brand wint Wereldbeker Dendermonde; Honsinger verpest Nederlands podium

Lucinda Brand is winnares geworden van de Wereldbeker in Dendermonde. De Nederlandse kende een moeizame start, maar nadat ze op stoom was, kon niemand haar meer bijbenen. Op het podium werd ze verrassend vergezeld door een sterke Clara Honsinger en de Nederlandse Denise Betsema.

Het was op zondag 26 december vooral uitkijken naar de eerste clash bij de mannen tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Desondanks zorgden de vrouwen voor een meer dan uitstekend voorgerecht. Er werd de rensters in Dendermonde een uitdagend parcours voorgeschoteld, waar het er iets beter bijlag dan vorig jaar, maar het parcours nog steeds erg modderig was. Daarnaast is het parcours op enkele plaatsen veranderd en zijn er naast een technisch zandstuk en een grote looptrap, ook iets meer heuvels toegevoegd. Gingen we op deze stukken dan ook meteen het verschil zien?

Het waren zoals gewoonlijk de Nederlandse vrouwen die vanaf de start meteen het heft in handen namen. Denise Betsema kende daarin de beste start en kreeg Marianne Vos, Manon Bakker, Shirin van Anrooij en Ceylin del Carmen Alvarado in haar wiel mee. Wie een wat moeizamere start kende was Brand, die in de eerste ronde niet verder kwam dan een tiende plaats en na de eerste finishpassage veertien seconden toegaf op het groepje met haar landgenotes. Dat zei echter weinig op dit zware parcours, waar Vos voor aanvang van de race al vertelde dat het 'ieder voor zich' werd.

Brand stoomt op en neemt heft in handen

Dat kwam tot uiting in veel lastige modderstukken, maar ook doordat de rensters regelmatig met de fiets aan de hand liepen. In de tweede van in totaal vijf ronden was er echter nog niet een definitieve scheiding gemaakt, maar was het Brand inmiddels gelukt om naar de kop van de wedstrijd te rijden. Bij het ingaan van de derde ronde was het voor de Nederlandse tijd om voor het eerst goed aan de boom te schudden. Haar concurrentes hadden zichtbaar moeite en in de zware modder- en loopstukken kwamen de kwaliteiten van Brand goed naar voren.

In de achtervolging was het deze keer niet aan Vos, die op dit lastige parcours niet goed uit de verf kwam. Wie zagen we dan nog wel vooraan rijden met nog twee ronden te gaan? Betsema kwam op negen seconden van Brand over de finish, Puck Pieterse kwam verrassend als derde over de finish. Van een Nederlandse dominantie was echter niet meer in zijn geheel spraken, want inmiddels zagen we op plaats vier de Amerikaanse Clara Honsinger naar voren opstomen. Honsinger maakte indruk, want het duurde vervolgens niet lang voordat ze ook Pieterse en Betsema had bijgehaald. Kon zij het Brand in de slotronde nog lastig maken? Dan moest ze bij het ingaan van de laatste ronde nog een gat van bijna twintig seconden dichten.

Indrukwekkende Brand blijft doorstampen

Om ook nog het laatste gat richting de kop te dichten, was iets te veel van het goede voor de Amerikaanse. Bij Brand geraakte de tank niet leeg en stoïcijns denderde ze de laatste ronde door. Achter Brand en Honsinger lukte het Betsema om haar landgenotes Pieterse en Van Anrooij achter zich te houden en richting de derde plaats te rijden. Honsinger kwam uiteindelijk slechts vier seconden tekort op Brand, die daarmee haar vijfde Wereldbekerzege boekte. Vos kwam uiteindelijk in de slotfase nog sterk opzetten en eindigde als vierde, vlak voor Van Anrooij en Pieterse.

Uitslag Wereldbeker Dendermonde vrouwen 2021

1. Lucinda Brand
2. Clara Holsinger
3. Denise Betsema
4. Marianne Vos
5. Shirin van Anrooij

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws