Indrukwekkende Vos zet Brand en co te kijk op Nederlands kampioenschap veldrijden Veldrijden
Veldrijden

Indrukwekkende Vos zet Brand en co te kijk op Nederlands kampioenschap veldrijden

Indrukwekkende Vos zet Brand en co te kijk op Nederlands kampioenschap veldrijden

Marianne Vos is voor de zevende keer in haar carrière Nederlands kampioen veldrijden geworden. Op een modderig parcours in Rucphen wist ze eenvoudig Lucinda Brand en anderen van haar af te houden. Ze won met een grote voorsprong.

Vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen lag het parcours in Rucphen er niet al te geweldig bij. Geconfronteerd met de modder waren het direct de twee favorieten van de dag die in de openingsronde het voortouw namen. Brand bepaalde het tempo met Vos in haar wiel. Achter de twee vrouwen viel al na de eerste passage door de carrousel een groot gat.

De vrouwen vooraan hadden door dat ze een behoorlijke voorsprong hadden en dat zorgde ervoor dat Brand in eerste instantie het tempo niet wilde laten zakken. Dat gebeurde toch op het moment dat Vos besloot niet over te nemen van haar concurrente. Dat zorgde ervoor dat Denise Betsema weer kon aansluiten bij de twee. Niet veel later volgden ook enkele andere vrouwen.

Vos rijdt gapend gat bij elkaar

Bij de volgende passage door de zandbak wist Vos een versnelling uit haar benen te persen. De renster van Jumbo-Visma sloeg direct een gaatje met de rest van de groep en mocht als eerste aan de balkjes beginnen. Terwijl zij daar gezwind overheen ging, werd Brand bij dit onderdeel ietwat gehinderd door Fem van Empel. Hierdoor kwam de wereldkampioene bijna ten val en verloor ze enkele kostbare seconden.

In de groep van Brand bestond enigszins wat vertwijfeling. De renster van Baloise Trek Lions had geen andere keuze dan de jacht op Vos te openen, maar zij wilde dit niet doen met de complete groep aan haar wiel. Nadat zij een geschikt moment gekozen had om te beginnen met de achtervolging, zette zij de concurrentie onder druk. Vos had echter nog altijd een aanzienlijke voorsprong te pakken.

Brand maakt het niet meer spannend

Na een half uur koersen had Vos al een voorsprong van twintig seconden op Brand. De wereldkampioene bleek niet meer bij machte om de ontketende Vos bij te halen op de lange omloop. Zij moest eerder nog aanzetten om een opkomende Ceylin del Carmen Alvarado van zich af te houden dan om een gooi te doen naar de zege. In die strijd kwam zij ook nog een keer ten val.

Hoewel Vos op sommige punten wat voorzichtiger werd - of wat stroever door de zandbak ging - was haar voorsprong zo groot dat ze in het restant van de wedstrijd niet meer in de problemen kwam. Na een klein uurtje crossen mocht ze zodoende haar volgende nationale titel in het veldrijden op haar naam schrijven. Brand kon de tweede plek nog vasthouden, voor Alvarado.

Van Empel wint bij beloften

De strijd bij de beloften werd in dezelfde wedstrijd beslecht als die van de elite-vrouwen. Op geruime achterstand van Vos wist Van Empel daarin haar leeftijdsgenoten te kloppen. Zij finishte op een vierde plek in de wedstrijd. Shirin van Anrooij, onlangs nog winnares in Gulegem, moest het met een zilveren plek bij de beloftes doen. Voor Puck Pieterse was het geen geweldige wedstrijd. Zij reed al vroeg achter de feiten aan na een valpartij.

Uitslag NK veldrijden 2022 - vrouwen

1. Marianne Vos
2. Lucinda Brand
3. Ceylin del Carmen Alvarado


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws