Interview | Die éne ronde van Wout en Mathieu vanuit perspectief nummer drie Van der Haar: 'Bizar, wát een niveau' Veldrijden
Veldrijden

Interview | Die éne ronde van Wout en Mathieu vanuit perspectief nummer drie Van der Haar: 'Bizar, wát een niveau'

Interview | Die éne ronde van Wout en Mathieu vanuit perspectief nummer drie Van der Haar: 'Bizar, wát een niveau'

Achter de nagenoeg onklopbare Wout van Aert en Mathieu van der Poel denderde Lars van der Haar dinsdag in Heusden-Zolder naar een meer dan knappe derde plek. De Nederlands kampioen nam op die manier ook afstand van zijn naaste belager Laurens Sweeck in het Superprestige-klassement en mocht dus over een zeer geslaagde cross spreken. In de Leiderstrui ving hem een uurtje na de race op tijdens het uitrijden.

De eerste ronde in Heusden-Zolder was er een van een ander niveau, zo stelden verschillende betrokkenen achteraf. Van der Poel - die na afloop verklaarde geen zin te hebben in gewring - gaf er direct een snok aan met Van Aert in zijn zog, waardoor de rest direct op achterstand werd gezet. Terwijl de race op het circuit normaal gesproken dé race is waarin het lang bij elkaar blijft in het veldritseizoen.

Hoe beleefde nummer drie Van der Haar - en zijn metgezellen, die direct reden voor plek drie - die ronde? 'Ik dacht eigenlijk: ik doe het in die eerste ronde wat rustig aan, relatief gezien dan', lachte hij na afloop breeduit. 'Ik wilde die start niet voor mijn rekening nemen. Dan wordt dat wat gedrang en gedoe, maar voor ik goed en wel overzicht had, zaten Wout en Mathieu er twintig seconden voor. Dat was echt bizar, wát een niveau', luidde de conclusie van de sympathieke Nederlander in gesprek met In de Leiderstrui.

'Maar daarna wisten ze het nooit echt uit te breiden, dus wij hebben ook gewoon op een heel hoog niveau gereden', stelt de kampioen van Nederland, die niet bij de pakken neer ging zitten. 'Hun eerste ronde was gewoon bizar, maar dan denk je bij jezelf: ik probeer er het beste uit te halen qua uitslag en dat is dan een derde plek. Ik wilde gewoon de hoogst haalbare plek, maar op het moment dat ik de controle wilde pakken, zakte mijn stuur in een afdaling. Daardoor moest ik beslissen om toch een hele strook op kop te rijden om maar als eerste die post in te duiken. Dat kostte toch wel een hoop krachten.'

Van der Haar moest 'achtervolgen, achtervolgen, koersen, koersen' op het circuit van Zolder

Het was niet het enige euvel dat bij de uiteindelijke nummer drie op zijn pad kwam. 'Daarna had ik pech achter Quinten (Hermans, red.), die vast kwam te zitten. Vervolgens was het alleen maar achtervolgen, achtervolgen, koersen, koersen en op die manier loste ik mijn concurrenten één voor één en kon ik naar Tom Pidcock rijden. Toen pas heb ik besloten om voor het klassement te rijden en niet te kijken naar de derde plek. Klopte Pidcock mij voor die derde plek, dan was dat zo', aldus Van der Haar, die voor aanvang van de wedstrijd net als Laurens Sweeck 55 punten had.

Pas in die laatste ronde maakte Van der Haar dus de beslissing om met een schuin oog naar de Superprestige te kijken. 'Als Sweeck veel beter was geweest, dan was dat zo geweest. Maar nu is het leuk. Er zijn nog drie wedstrijden, dus er kan nog van alles gebeuren. Kijk maar naar Eli Iserbyt, die nagenoeg geen punten pakt.' Van der Haar (68 punten), die mocht rekenen op een zeer trotse teammanager Sven Nys na afloop, heeft er nu vijf meer dan naaste opponent Sweeck.

Interview | Die éne ronde van Wout en Mathieu vanuit perspectief nummer drie Van der Haar: 'Bizar, wát een niveau'

Van der Haar heeft drukke periode voor de boeg

Van der Haar sloeg de veldritten van Val di Sole en Mol de afgelopen twee weken over. Heeft dat hem nog geholpen qua frisheid? 'We hebben ook hard getraind, hoor', antwoordt de vinnige Nederlander even snel als dat hij in zijn laatste ronde in Heusden-Zolder afwerkte. 'Dit is mijn volste jaar ooit, qua aantal crossen. De Wereldbeker versmacht het hele crossseizoen, maar je zult ergens een plan moeten maken. Anders houd je het niet vol.'

Dat hij in Gavere vijfde werd en in Heusden-Zolder al op het podium stond, wilde hij niet wijten aan extra wedstrijdritme. 'Gavere is een andere koers, dat was te veel lopen voor mij. Hier is het veel meer fietsen en dan gaat het gewoon goed. De conditie is momenteel heel goed, maar Diegem zal wederom andere koek zijn', blikt hij alvast vooruit op de veldrit van woensdagavond, opnieuw voor de strijd om de Superprestige.

Wat worden richting de beslissende maanden januari en februari dan dé doelen van Van der Haar? 'Ik rijd de volledige X2O Trofee (waarvan er nog maar twee verreden zijn, red.), maar ook de trui van Nederlands kampioen zal heel belangrijk zijn. Voor het moment houd ik het nog bij wedstrijden, maar de klassementen zullen misschien langzaam belangrijker worden. En ik zal niet ontkennen dat het NK en WK heel belangrijk voor mij zijn. Daar ga ik voor het hoogst haalbare.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news