Iserbyt oppermachtig in door regen geteisterde Koppenbergcross Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt oppermachtig in door regen geteisterde Koppenbergcross

Iserbyt oppermachtig in door regen geteisterde Koppenbergcross

Eli Iserbyt heeft op indrukwekkende wijze de X2O Trofee Oudenaarde op zijn naam geschreven. De Belg was na een versnelling in de tweede ronde al eenzaam aan kop en gaf die voorsprong nooit meer uit handen. Hij behaalde zo zijn tweede zege van het weekend na de Druivencross in Overijse.

Bij de vrouwen werd al gezegd dat het een hele zware cross was door de omstandigheden, dus het beloofde een zeer moeilijke koers te worden. Op het verregende en daardoor zeer modderige parcours moesten de renners gelijk de Koppenberg op. Daar waren het Lars van der Haar en Iserbyt die zich meteen lieten zien. De laatsgenoemde draaide als eerste van de kasseien af en pakte zo het initiatief in de eerste ronde.

Hij eindigde die ronde ook alleen, samen met de renner die hem zondag het vuur aan de schenen legde: Toon Aerts. Zij werden op vijftien seconden gevolgd door een groepje met daarin Toon Vandenbosch, Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout. Zo leken de twee koplopers al een redelijk gat geslagen te hebben en was Van der Haar ietwat afgegleden na een sterke start.

Iserbyt kiest voor de aanval, Aerts verliest terrein door valpartij

Op de klim van de Koppnbergcross voor het einde van ronde twee ging Iserbyt op de pedalen. De kleine en lichte Belg pakte een klein gaatje op de kasseien en dat zette hij in ronde drie door. Aerts moest even passen, terwijl daarachter Vandebosch sterk als derde rondreed. Vanthourenhout leek zich wat opgeblazen te hebben, want hij moest zijn ploeggenoot laten gaan en ook Van der Haar voor laten gaan voor plek vier.

Dat gat tussen plek één en twee werd nog eens groter toen Aerts naar de grond ging. Hij nam in de achtervolging te veel risico en kwam in een modderige bocht ten val. Dat resulteerde na ronde drie (van de zes) voor een verschil van bijna een halve minuut. Vandebosch en Van der Haar kwamen al op een minuut achterstand binnen, met Vanthourenhout zelfs op 1.20 minuten. Zo leek Iserbyt op weg naar de zege.

Harde regen zorgt voor helse omstandigheden

Inmiddels was het ook zeer hard gaan regenen. Zo moesten de crossers in barre weersomstandigheden doorfietsen, waarbij het oppassen was voor de gladheid in de modder en op de kasseien. In die neerslag was het de Nederlander Van der Haar die een goede stap zette in de strijd om een podiumplek. Hij schudde Vandenbosch af en ging zo op jacht naar zijn ploeggenoot Aerts op plek twee.

Iserbyt nam echter seconde voor seconde meer afstand. Hij nam steeds een iets grotere voorsprong op zijn achtervolgers. Hij bleef in de voorlaatste ronde nog even met zijn stuur in de netten haken, maar dat kostte hem maar een paar seconden. Zo ging de Europees kampioen soeverein naar de zege, een dag na de winst in Overijse. Achter hem wist Aerts beslag te leggen op plek twee nadat hij nog twintig seconden terugpakte in de slotronde, voor zijn Nederlandse ploeggenoot Van der Haar.

Uitslag X2O Trofee Oudenaarde 2021 mannen

1. Eli Iserbyt 1:02.44
2. Toon Aerts 0.23 minuten

3. Lars van der Haar 1.18 minuten
4. Corné van Kessel 2.40 minuten

5. Toon Vandebosch 2.47 minuten
6. Tom Meeusen 2.59 minuten
7. Lander Loockx 3.04 minuten
8. Michael Vanthourenhout 3.15 minuten

9. Jens Adams 3.36 minuten
10. Thijs Aerts 3.59 minuten


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws