Jumbo-Visma noemt cross Van Aert 'een hobby': 'Topconditie? Ik lig plat van ‘t lachen' Veldrijden
Veldrijden

Jumbo-Visma noemt cross Van Aert 'een hobby': 'Topconditie? Ik lig plat van ‘t lachen'

Jumbo-Visma noemt cross Van Aert 'een hobby': 'Topconditie? Ik lig plat van ‘t lachen'

Wout van Aert is de topfavoriet voor het WK veldrijden bij de mannen, maar volgens z'n coaches bij Jumbo-Visma is nog niet eens in absolute topvorm. Dat zeggen trainer Marc Lamberts en sportief directeur Merijn Zeeman in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Van Aert won deze crosswinter negen wedstrijden en finishte nooit buiten de top twee. Een bijna foutloze campagne, in de wetenschap dat Van Aert de cross louter en alleen gebruikt als training voor de weg. 'Ons uitgangspunt is dat we geen compromissen maken over zaken die kunnen beïnvloeden dat Wout minder goed is in het voorjaar', zo zegt Zeeman streng.

Omloop Het Nieuwsblad werd geschrapt in dienst van het WK veldrijden, maar daar moest het voor Jumbo-Visma ook echt bij blijven. 'Wanneer Wout mij in augustus stuurt welke crossen hij kan rijden en of het WK een mogelijkheid is, begin ik aan een planning met als enige doel: hoe krijgen we Wout top in april en hoeveel crossen passen in dat schema. Pas wanneer dat schema klaar is, mag zijn manager Jef Van Den Bosch beginnen onderhandelen met de organisatoren', zo legt Lamberts uit.

Jumbo-Visma vindt cross Van Aert en Van Empel 'een hobby'

Het is duidelijk: het WK veldrijden zou een geweldige titel zijn, maar voor Jumbo-Visma is het absoluut geen prioriteit. De cross zorgt voor extra focus bij Van Aert en voor een prikkel in lastige periodes rond de feestdagen. De topvorm is er echter nog lang niet. 'Hij staat nu waar hij begin februari moet staan om top te zijn in het voorjaar, maar als ik sommigen hoor spreken over topconditie, lig ik plat van ‘t lachen. Met de conditie die Wout nu heeft, kan hij geen klassieker winnen en al zeker niet schitteren in de Tour', benadrukt Lamberts.

Volgens Van Aerts trainer moet er nog drie procent bij en moet er ook nog een kilootje af. Die dingen maken het verschil tussen goed en top zijn. Het geeft ook aan hoe men naar de cross kijkt, want kennelijk rijdt Van Aert daar niet in hoogvorm rond. Zeeman noemt het veldrijden 'een hobby'. 'Maar wel een hobby die professioneel wordt aangepakt. Hetzelfde met Fem van Empel. Leuk dat ze zo goed kan crossen en net als Wout kans maakt op de wereldtitel, maar wij hebben vooral ambities op de weg met haar. De cross is voor onze sponsoren zeer interessant, maar voor ons liggen de verdiensten in het wegseizoen.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news