Van der Poel en Van Aert doen niet mee aan waan van de dag, wat zo'n WK cross toch een beetje is Veldrijden
Veldrijden

Van der Poel en Van Aert doen niet mee aan waan van de dag, wat zo'n WK cross toch een beetje is

Van der Poel en Van Aert doen niet mee aan waan van de dag, wat zo'n WK cross toch een beetje is

Met het afsluiten van de vrijdag zit het tweede etmaal van 96 uur veldritplezier in het Brabantse Hoogerheide erop. Grote afwezigen tot dusver (of juist niet) Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De twee tenoren lieten zich niet zien bij de verschillende verkenningsmomenten, maar in alles merk je dat het publiek toeleeft naar zondagmiddag drie uur.

Vrijdag stonden er twee verkenningsmomenten op de planning: tussen tien en twaalf en tussen twee en vier mochten alle WK-deelnemers het WK-rondje in Hoogerheide verkennen. Mét gratis publiek, dus de opkomst was met name bij de Mixed Relay fraai te noemen. Eén deel van die mensen bleef nog even hangen om een glimp op te vangen van Wout en/of Mathieu, maar beiden gaven niet thuis.

En dus kregen we hetzelfde fenomeen als in Benidorm tijdens de verkenning, al was het NederBelgische publiek zich wel iets meer bewust van het feit dat we de twee veldritgoden mogelijk nog niet in actie zouden zien deze vrijdag. Daarbij was er met Adrie wel een andere Van der Poel die de show wist te stelen met zijn tomeloze inzet. Voor de aanwezigen moet het een hele verbazing geweest zijn dat er überhaupt wordt getwijfeld aan de bedoelingen van Van der Poel senior, die constant met hekken aan het slepen was en in de weer was. Een vakman op en top.

Enfin, bij een WK dient iedereen te accepteren dat er nog meer geschreven en gezegd moet worden en dus ook iemand met de statuur van Adrie. Zelf maakt hij zich daar niet al te veel druk om, wat ook geldt voor de resterende entourage van de Nederlander en al evenveel bij het kamp-Van Aert, waar het al dan niet uittekenen van Adrie geen thema is. De grote twee doen dus niet mee aan de waan van de dag en de randzaken die zo'n WK altijd kenmerken. Zij focussen zich op waar ze invloed op hebben: hoe ze zondag voor de dag komen, business as usual.

Van der Poel en Van Aert doen niet mee aan waan van de dag, wat zo'n WK cross toch een beetje is

De Knegt hint op goede Van der Poel

Bon, dat is dat. Waar pakweg Fem van Empel en Laurens Sweeck meededen aan de door het Nederlandse zestal gewonnen Team Relay, koos het andere deel voor een verkenning vanaf twee uur. Een grote Nederlandse entourage dook iets na tweeën als een oranje zwerm over het parcours, maar waarom was Van der Poel daar dan niet bij? Bondscoach Gerben De Knegt verklaarde dat VDP geen uitzonderingen maakt qua voorbereidingen voor dit WK, dus hij spitst zich vooral toe op de verkenning en race op zondag.

Voorlopig blijft het dus nog gissen naar de gemoedstoestand van Van der Poel, die zich ook – verstandig – totaal niet mengde in de parcoursdiscussie rondom zijn vader. Navraag bij bondscoach De Knegt maakte ons ook nog niet echt direct heel wat wijzer, wat in deze fase van de strijd met Van Aert alleen maar begrijpelijk is. Slapende honden moet je niet wakker maken.

‘Volgens mij staat Mathieu er goed voor, de signalen die ik heb gekregen wijzen in ieder geval wel die kant op’, stelde de Nederlandse keuzeheer. ‘Hij heeft er heel veel zin in en het zal een super spannende wedstrijd gaan worden, maar dat weet iedereen.’

Van Aert wil voor supercompensatie gaan in Hoogerheide

Bij Jumbo-Visma, waar ze vrijdag kwamen opdraven voor Van Empel terwijl Alpecin-Deceuninck Pieterse volgens De Knegt niet af wilde staan, woorden van soortgelijke strekking. Van Aert hoopt dat zijn trainingsplan richting het WK, met enkele zware ritten op stage in Spanje en een mogelijke vorm van supercompensatie aankomende zondag, zich uit zal gaan betalen. Op vrijdag koos hij voor een rit van net geen vijftig kilometer vanuit Brasschaat, de thuisbasis van de Belgen op dit BK. ‘No fringale Friday’, luidde het ludieke bijschrift van de kopman van Jumbo-Visma.

Van Aert zal deze vrijdagavond nog wel een persconferentie geven, waar ze bij de Nederlandse equipe niet voor kiezen. Kamp-Van der Poel hult zich dus enigszins in nevelen, maar vast staat dat de veelzijdige Nederlander tot op het bot gemotiveerd zal zijn om iedereen zondag lik op stuk te geven in zijn thuisregio.

Iedereen mag zich dus opmaken voor een heerlijk duel, inclusief de statistici. Ze kwamen elkaar al zeven keer tegen op een WK bij de elite, waarbij de stand 4-3 in het voordeel van Van der Poel is. Dit seizoen is Van Aert dan weer in het voordeel, met een tussenstand van 6-4 voor de Belg in de onderlinge confrontaties. Maar wat is dat zondag om drie uur waard? Niets, helemaal niets…

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws