Manon Bakker stunt met zege in sneeuwcross Val di Sole na tweestrijd met Alvarado Veldrijden
Veldrijden

Manon Bakker stunt met zege in sneeuwcross Val di Sole na tweestrijd met Alvarado

Manon Bakker stunt met zege in sneeuwcross Val di Sole na tweestrijd met Alvarado

Manon Bakker heeft verrassend de sneeuwcross in Val di Sole gewonnen. De Nederlandse zette in de laatste rondes een achterstand op Ceylin del Carmen Alvarado om in een voorsprong en won zo haar eerste Wereldbekercross. Puck Pieterse maakte op gepaste afstand het volledig Nederlandse podium compleet.

In de Italiaanse Alpen kregen de vrouwen met sneeuw eens iets anders dan gras en modder voorgeschoteld als ondergrond. Uit de parcoursverkenning van Nederlands kampioen Puck Pieterse bleek al dat overeind blijven geen vanzelfsprekendheid is op het gladde parcours. Bij afwezigheid van de dit seizoen ongenaakbare Fem van Empel gold Pieterse als de favoriet. Ceylin del Carmen Alvarado maakte haar rentree nadat zij vorig weekend wegens ziekte twee crossen moest laten schieten.

Zemanová profiteert van moeizame start Nederlandse favorieten

De cross begon voor de twee Nederlandse favorieten moeizaam. Alvarado had na de start de leiding, maar schoof in de eerste bocht onderuit. Ze stond echter snel op en handhaafde zich bij de eerste drie. Ook Pieterse gleed weg en zakte daardoor terug naar de middenmoot van het veld. Vooraan was het de Tsjechische Kristyna Zemanová die een gat had geslagen, kort gevolgd door de Italiaanse Sara Casasola.

Pieterse knokte zich snel terug naar de vijfde positie, maar was de aansluiting met Alvarado wel kwijt. Haar landgenote was bezig met het rechtzetten van haar vroege crash. Eerst haalde ze Casasola bij, die haar goede start enigszins moest bekopen, vervolgens ging Alvarado overtuigend op en over Zemanová. Ook Manon Bakker was sterk bezig. Aan het eind van de eerste ronde volgde ze op een paar seconden van Alvarado en Zemanová. Pieterse daarentegen keek al tegen een achterstand van 25 seconden aan.

Alvarado laat zege uit handen glippen

Zemanová verloor in de tweede ronde al snel de aansluiting met Alvarado. Ook Bakker zag haar achterstand groter worden, maar ze hield de schade beperkt tot een achterstand van zo'n vijftien seconden. Daarmee hield ze de spanning erin. Pieterse moest zich tevreden stellen met maximaal een derde plaats. Ze koerste met Zemanová al op een achterstand van een minuut.

Bakker kwam intussen steeds dichterbij Alvarado, die het zichzelf niet makkelijk maakte door de nodige foutjes te maken. Bij het ingaan van de slotronde sloot Bakker zelfs aan bij haar landgenote. Ze had het momentum aan haar zijde en nam gelijk de koppositie. Alvarado gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen, maar Bakker had overduidelijk het meeste over en pakte tot haar grote verbazing de overwinning. Pieterse zorgde voor een Nederlands podium.

Uitslag Wereldbeker Val di Sole vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws