Nieuwe titanenstrijd tussen Van Empel en Brand in wereldbeker: opnieuw zege voor jongeling Veldrijden
Veldrijden

Nieuwe titanenstrijd tussen Van Empel en Brand in wereldbeker: opnieuw zege voor jongeling

Nieuwe titanenstrijd tussen Van Empel en Brand in wereldbeker: opnieuw zege voor jongeling

Fem van Empel heeft de tweede wereldbekercross van het seizoen op haar naam geschreven, dit keer in Fayetteville. De jongeling van Pauwels Sauzen - Bingoal was in de eindsprint te snel voor Lucinda Brand en Annemarie Worst, die als tweede en derde over de streep kwamen.

Onderin de beugel schoot Ceylin del Carmen Alvarado uit de startblokken, zij aan zij ging ze het veld in met Hélène Clauzel, vechtend voor de kopstart. Die eer ging uiteindelijk naar de Française. Ook Van Empel was goed weg en, in tegenstelling tot vorige week, Brand ook. Iedereen leek de eerste ronde goed door te komen, totdat plots de fiets van Alvarado kuren vertoonde, waardoor ze abrupt zestien seconden verloor.

Speldenprikjes Brand en Van Empel zorgen niet voor schifting

Na de eerste ronde gingen de vrouwen van Pauwels Sauzen - Bingoal en 777 het ploegenspel spelen. In de kopgroep van vijf hadden beide ploegen twee rensters (Betsema en Van Empel voor Pauwels Sauzen, Inge van der Heijden en Worst voor 777) en Brand zat geïsoleerd. Worst en Van Empel lieten het gat vallen op Betsema en Van der Heijden, in de hoop Brand uit de tent te lokken. Een mooi tactisch steekspel begon zich te ontvouwen. Alvarado maakte ondertussen rap terrein goed en sloot weer aan bij de groep Brand/Van Empel, ook Clauzel sloot aan.

Brand liet zich inderdaad wat uit de tent lokken en moest dan het snel groter wordende gat met het leidende duo dichten. Van Empel zat strak op het wiel. De kopgroep kwam weer bij elkaar totdat Alvarado opnieuw problemen had met haar fiets, het leek een wederkerend thema te worden deze wedstrijd. De situatie na drie rondes was als volgt: kopgroep met Brand, Van Empel, Betsema, Worst, Van der Heijden en Clauzel. Alvarado op een korte achterstand.

Serieuze prik van Brand, fenomenale Van Empel op de balkjes

In de vierde ronde reed Clauzel, de naar verwachting minst sterke renster van de kopgroep, op kop. Brand zag dat als een perfect moment om vlak voor een technische passage de rest onder druk te zetten. De Dordtse knalde voorbij de Française en zette alle andere koplopers op een gat... Ten minste, dat was buiten Van Empel gerekend! De Bosschenaar haalde Clauzel op stijlvolle wijze in en schoof mee in het wiel van haar concurrent. Het duo pakte gelijk een gat op de rest.

Betsema, Van der Heijden en Worst sloten weer aan. In de voorlaatste ronde reed Brand aan de leiding van het kwintet, maar vlak voor de balkjes nam Van Empel over. Met haar goede techniek sprong zij als enige over de balkjes en pakte daarmee meteen een gat van een paar seconden op Brand en de rest. Op het scherpst van de snede werd er gestreden voor de zege. Maar de beslissing viel hier niet, Brand sloot weer aan. Nog één ronde.

In de laatste ronde probeerde Van Empel opnieuw het gat te slaan op de balkjes. Ze kreeg een kleiner gat dan een ronde eerder, want Brand had zich er deze keer op voorbereid. Ook Betsema en Worst konden nog meeschuiven. De renster van Baloise -Trek Lions nam de kop op de lange helling en enkel Van Empel kon mee. Enkele honderden meters later sloot Worst weer aan, het trio ging vechten voor de overwinning. De renster van 777 wist de leiding te pakken omdat Brand en Van Empel vooral naar elkaar leken te kijken. In de sprint kon ze toch geen rol van betekenis spelen, het ging tussen de twee topfavorieten en van hen bleek Van Empel de snelste.

Uitslagen Wereldbeker Fayetteville Vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws