Pieterse verteert het kerstmaal het best en veegt dominantie Van Empel abrupt van tafel in Gavere Veldrijden
Veldrijden

Pieterse verteert het kerstmaal het best en veegt dominantie Van Empel abrupt van tafel in Gavere

Pieterse verteert het kerstmaal het best en veegt dominantie Van Empel abrupt van tafel in Gavere

Puck Pieterse heeft dinsdagmiddag de tiende manche van de wereldbeker in Gavere op haar naam geschreven. Op tweede kerstdag maakte de 21-jarige Nederlandse een einde aan de dominantie van haar landgenote en wereldkampioene Fem van Empel, die voor het eerst dit seizoen niet wist te winnen en derde werd. Wereldbekerleidster Ceylin del Carmen Alvarado vocht zich naar een tweede plek.

Net zoals bij de mannen mocht de organisatie in Oost-Vlaanderen uitpakken met een nagenoeg volledig deelnemersveld, wat de toppers betreft. Van Empel, Alvarado, Brand, Pieterse, Van Anrooij, etc.: alle Nederlandse renster tekenden present voor de wereldbekermanche. Enkel Belgisch kampioene Sanne Cant liet het kerstmaal nog wat zakken, Laura Verdonoschot, in de Zilvermeercross in Mol nog derde achter Van Anrooij, kreeg te kampen met ziektekiemen en paste eveneens. Tijdens de opwarming kende Van Empel alvast geen goede voorbereiding, want de renster van Jumbo-Visma viel tijdens het inrijden op haar pijnlijke knie.

Van Empel vindt de juiste sporen niet, Pieterse en Alvarado maken dubbele fouten

Op het spiksplinternieuwe asfalt gingen alle favorieten vrij goed van start. Enkel uittredend winnares Shirin van Anrooij startte zoals vaker als een diesel en dat betaalde ze meteen cash. Pieterse voelde zich duidelijk in haar sas en ging er na een paar bochten al als een speer vandoor. De Nederlandse kampioene vond duidelijk snel de goede grip in de Oost-Vlaamse modder, waardoor alles al snel uit elkaar geslagen werd. Van Empel, Brand, Alvarado, Schreiber en Zoe Bäckstedt volgden op korte afstand van Pieterse, die in de eerste ronde al een eerste smak tegen de grond maakte, gelukkig zonder averij. Alvarado zag dat Van Empel nog niet de juiste sporen vond en maakte de oversteek naar haar landgenote, die in dezelfde openingsronde nog eens een fout maakte en de kledij voor de tweede keer vuil maakte.

Het Nederlandse kopduo had na de eerste ronde al een voorsprong van vijftien seconden op Brand en Van Empel. Pieterse vond dat het niet snel genoeg ging en loste de wereldbekerleidster bergop, die op haar beurt de wereldkampioene op zich zag naderen. Van Empel sukkelde echter bergop met haar schoen en geraakte op een lange helling niet in haar klikpedaal, waardoor ze enorm veel tijd verloor. Nog verder in de achtergrond toonde Manon Bakker dat ze nog wat liever in bed wilde blijven liggen en reed ze in dezelfde afdaling, waar Pieterse de eerste keer onzacht in aanraking kwam met de grond, pardoes tegen het valkussen aan.

Ondanks dat Alvarado eerst achter een paaltje bleef steken en vlak daarna nog een foutje maken, kwam de 25-jarige renster van Fenix-Deceuninck opnieuw op lutteler seconden van haar ploeggenote. Van Empel kende iedere ronde op hetzelfde punt in het parcours een dipje en deed constant haasje over met Brand in strijd om het podium.

Van Empel vindt tweede adem, Pieterse is riebedebie

Pieterse fietste wel fluks over de hellingen en door de modder en haalde het best van zichzelf naar boven. Ze zette Alvarado opnieuw op achterstand, die deze keer niet meer te overbruggen viel. Op meer dan twintig seconden vond Van Empel haar tweede adem en beende ze in de allerlaatste ronde haar landgenote en wereldbekerleidster bij. De wereldkampioene liet Alvarado meteen achter en finishte toch op een respectabele tweede plaats. Alvarado verstevigde als nummer drie haar voorsprong in de wereldbeker stand op Brand, die vierde werd. De Hongaarse kampioene Blanka Kata Vas vervolledigde de top vijf en boekte daarmee haar beste resultaat van het wereldbekerseizoen.

Voor Pieterse is het de allereerste zege van het seizoen. Eerder werd al vier keer tweede in de wereldbekers van Waterloo, Troyes en Namen en in de Superprestige in Boom en twee keer derde in de X2O Badkamers Trofee in Kortrijk en in de wereldbeker in Antwerpen. Door de zege beëindigde Pieterse de zegereeks van Van Empel, die al elf (!) crossen duurde. Het record blijft zo op naam staan van Marianne Vos, wiens zegereeks zeventien crossen duurde in het seizoen 2011-2012.

Uitslag wereldbeker Gavere vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws