Slimme en imposante Brand verrast Vas en landgenotes en soleert naar Europese titel Veldrijden
Veldrijden

Slimme en imposante Brand verrast Vas en landgenotes en soleert naar Europese titel

Slimme en imposante Brand verrast Vas en landgenotes en soleert naar Europese titel

Lucinda Brand heeft zaterdag het EK veldrijden op de Drentse VAM-berg gewonnen. De Nederlandse koos in de tweede ronde de aanval, toen haar concurrentes in de materiaalzone van fiets wisselden. In het vervolg was de wereldkampioene ongenaakbaar en mag ze zich nu ook de Europees kampioen noemen. Kata Blanka Vas werd tweede voor Yara Kastelijn.

Het was de Hongaarse Vas die van de favorieten het best uit de startblokken schoot. Van de Nederlandse troeven kende Manon Bakker een slecht begin met een klungelige val samen met één van de Belgische dames. Achter Vas was het aanvankelijk de Italiaanse Alice Maria Arzuffi die in tweede positie reed, maar door een valpartij haakte ze af bij de eerste posities.

Vas bleef in het restant van de eerste ronde onverstoord op kop rijden, met vijf Nederlanders vrouwen in haar wiel. Vooral wereldkampioene Brand maakte een sterke indruk. Ook Denise Betsema, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en Kastelijn konden Vas volgen.

Slimme aanval Brand verrast Vas en landgenoten

Waar Vas ook in de tweede ronde de touwtjes stevig in handen leek te hebben, bracht de passage bij de materiaalzone daar verandering in. Waar Vas en het merendeel van de Nederlandse vrouwen van fiets wisselde, deed Brand dat niet. De wereldkampioene maakte van de situatie gebruik door vol door te trekken. Vas werd door de aanval verrast en verloor zodoende de aansluiting met Brand.

Met Brand vooruit lag de verantwoordelijkheid voor de achtervolging volledig bij Vas. Voor de Nederlandse selectie zag het verloop van de cross er dus uitstekend uit, maar de situatie betekende ook een streep door de rekening van de persoonlijke ambities van de andere Nederlandse dames, waaronder die van de in topvorm verkerende Betsema.

Brand soleert ongenaakbaar naar Europese titel

Brand leek intussen ongenaakbaar en breidde haar voorsprong stelselmatig uit op Vas en haar landgenoten. Vas was nog altijd de eerste achtervolgster, met Kastelijn en Alvarado in haar wiel. Worst en Betsema ontbraken in die groep, de tweede vanwege materiaalpech. Betsema reed echter nog op korte achterstand van Vas en consorten.

Bij het ingaan van de vierde ronde had Brand 24 seconden voorsprong op Vas, Alvarado en Kastelijn. In de volgende rondes konden de achtervolgsters niets doen aan de imponerende Brand. Hoewel de voorsprong van Brand niet zozeer verder opliep, nam deze ook op geen enkel moment terug. De wereldkampioene reed de laatste rondes op een strak tempo uit en werd zo voor het eerste in haar carriere Europees kampioen.

Strijd om plek twee en drie kent wel spanning

Waar de spanning dus niet in de strijd om Europese titel zat, was die om de overige podiumplekken dat zeker wel. Waar Vas lange tijd de beste papieren leek te hebben voor de tweede plek, leek Kastelijn in het tweede deel van de cross de overhand te pakken. De Europees kampioene van 2010 was op de loopstukken door de modder namelijk sterker dan de Hongaarse. Vas gaf zich echter niet zomaar gewonnen en knokte zich terug naar het wiel van Kastelijn. Achter de twee probeerde een worstelende Alvarado zich ook in de strijd om de overige medailles te mengen.

Alvarado maakte vlak voor het ingaan van de laatste ronde zelfs de aansluiting, maar daarna ging het al snel mis. Op een dalend stuk kon ze bocht niet helemaal houden, waardoor ze de hekken raakte en onderuit ging. Het maakte een einde aan haar ambities voor een medaille. Op de klim richting de finish was het vervolgens Vas die Kastelijn uit het wiel reed en de tweede plek veiligstelde.

Uitslag EK veldrijden Elite vrouwen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws