Spektakel in Val di Sole: sneeuwspecialiste Van Empel zegeviert na late crash Vos Veldrijden
Veldrijden

Spektakel in Val di Sole: sneeuwspecialiste Van Empel zegeviert na late crash Vos

Spektakel in Val di Sole: sneeuwspecialiste Van Empel zegeviert na late crash Vos

De sneeuwcross in Val di Sole is in een zeer spannende finale gewonnen door Fem van Empel. Ze werd op het einde van de race bijgehaald door Marianne Vos, maar die sloeg in de slotfase tegen de vlakte. De jonge Nederlandse kon vervolgens nog overwinnen, nadat ze al de hele race op kop had gereden.

Het was een dag waar veel crossliefhebbers lang naar hadden uitgekeken: de sneeuwcross in Val di Sole. Rond half twee werden de vrouwen op gang geschoten en direct werd het wachten van de fans beloond met de prachtige sneeuwbeelden vanuit de Italiaanse plaats. Terwijl Fem van Empel uit de startblokken vloog, bewezen diverse schuif- en glijpartijen dat het rijden over sneeuw een kunst op zichzelf was.

In een race als deze was het moeilijk om foutloos te blijven, ook voor een specialist als Van Empel. De Nederlandse schoot in de tweede ronde uit de bocht, maar wist zonder al te veel tijd te verliezen haar voorsprong te behouden. Die werd nog wat groter toen Marianne Vos te kampen kreeg met een vastgelopen ketting. De renster van Jumbo-Visma verloor hier veel tijd en kostbare posities.

Koud kunstje voor Van Empel

Geen enkele renster was op basis van techniek in de sneeuw in staat om Van Empel te volgen. Al bij het ingaan van de derde ronde had de jonge Nederlandse een grote voorsprong bij elkaar gereden op haar eerste achtervolgsters: Denise Betsema en Maghalie Rochette. Het duo volgde op dat moment al op meer dan twintig seconden.

Van Empel leek halverwege al een geruststellende voorsprong te hebben, maar de jonge coureur verloor in de voorlaatste ronde plots toch een bijzonder groot deel van haar voorsprong. Het was de Canadese Rochette die op basis van haar sterke uithouding weer in het spoor van de Nederlandse was gekomen. Zij had even daarvoor Betsema achter zich gelaten.

Losgeslagen Vos op komst

Vanuit de achtergrond was Vos echter bezig aan een gigantische inhaalslag. De oudgediende was na haar problemen in het begin volledig ontketend en kwam over Rochette heen in de jacht op Van Empel. De renster van Jumbo-Visma ging zo druistig tekeer dat ze daardoor onderuit gleed. Dat kostte haar weer wat seconden.

Van Empel moest ijzig koud blijven om Vos van haar af te houden, maar ze kon niet voorkomen dat haar landgenote in de slotronde wist aan te sluiten. Terwijl de Jumbo-renster wilde overnemen, reed ze in een bocht tegen het hek. Ze sloeg tegen de grond, waarna Van Empel óók werd opgehouden. Laatstgenoemde kon echter sneller op gang komen, waardoor ze met meer snelheid naar de laatste bocht ging. Vos kon haar niet meer achterhalen, waarna Van Empel zegevierde. Het was haar eerste profoverwinning van haar carrière.

De derde plek in de wedstrijd was uiteindelijk nog weggelegd voor Rochette. Thuisrijdster Eva Lechner moest het doen met de vierde plek, terwijl Betsema nog wat wat teruggezakt naar de vijfde stek in de eindafrekening.

Uitslag Wereldbeker Val di Sole 2021 - vrouwen


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws