Tranen, weemoed en complimenten voor Van der Poel: dit was de laatste dag als prof van Zdenek Stybar Veldrijden
Veldrijden

Tranen, weemoed en complimenten voor Van der Poel: dit was de laatste dag als prof van Zdenek Stybar

Tranen, weemoed en complimenten voor Van der Poel: dit was de laatste dag als prof van Zdenek Stybar

Het WK veldrijden in Tábor was het WK van Fem van Empel en Mathieu van der Poel, en van Tibor del Grosso en Zoë Backstedt, en van nog vele anderen. De Tsjechen vierden dit weekend echter vooral de laatste officiële wedstrijd als prof van lokale held Zdenek Stybar. De man die al even afscheid had genomen van de weg, deed dat zondag ook in de cross. En dus spraken diverse media na afloop met hem.

Het verhaal van Stybar is bekend: stiekem wilde hij helemaal niet stoppen, maar na zijn overstap naar Team Jayco-AlUla in 2023 vond hij halfweg het jaar een vernauwde liesslagader op zijn weg. Hij lag er - niet voor het eerst de laatste jaren - een hele tijd uit en vond daarom geen nieuwe ploeg. Hij zette ondertussen in Tsjechië een eigen continentale ploeg op en besloot het WK in Tábor aan te grijpen om zijn officiële afscheid nog enige glans te geven.

Stybar werd 31e in eigen land, op dik zeven minuten van winnaar Mathieu van der Poel, maar dat deerde hem niet. Met tranen in de ogen en de handen in de lucht liet hij de laatste groet van de Tsjechische fans tot zich komen. 'Ik kon geen beter afscheid hebben. Mijn carrière is hier begonnen en nu ook afgesloten, met gigantisch veel mensen. Ik heb hoofdpijn van al dat geroep en van alle supporters op de tribunes. Dat was ongelofelijk. Een moment dat ik nooit zal vergeten en waar ik dankbaar voor ben', vertelde hij bij VTM.

Lees verder onder de video!

Stybar wil werken aan relatie en dankt Van der Poel

De tranen in het interview volgen ook als hij zijn familie bedankt. Want zijn gezin ging de afgelopen jaren door een zware periode, vertelde hij voor het WK al aan HLN. 'Feit is dat Ine (zijn vrouw, red.) en ik samen drie lastige jaren achter de rug hebben. Sinds die overbelaste knie in 2020, die me de Tour kostte, is de pech niet meer gestopt. Hartoperatie (ablatie, red.), contracten die niet werden verlengd, een ingreep vorig jaar aan de liesslagaders van mijn beide benen, drie Covid-besmettingen... Vooral die laatste keer heeft me kapotgemaakt. Fysiek en mentaal was ik op. Ondertussen moest ook Lewis (zijn zoon, red.) van school veranderen. En kreeg Ine een tweede miskraam. Met een burn-out tot gevolg.'

Zdenek en Ine spreken hardop uit dat het mogelijk is dat ze uit elkaar gaan, maar niet voordat ze keihard hebben gewerkt aan hun relatie. Daar kwamen dus ook de tranen vandaan. Gelukkig overheerste de blijdschap van een mooie dag, gewonnen door zijn trainingsmaat Van der Poel. Bij de NOS is hij lovend over de Nederlander. ' We trainen regelmatig samen. Er zijn geen twintig man met wie ik zo hard en zo lang kan trainen, dus dat is goed voor mij en ook goed voor hem. We hebben ook heel veel gelachen. In de coronaperiode hebben we elkaar redelijk kapotgereden. We hebben daar goede herinneringen aan, het was plezant.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws