Update | 'Stybar zet veertien jaar na eerste wereldtitel punt achter carrière op WK veldrijden in Tabor' Wielrennen
Wielrennen

Update | 'Stybar zet veertien jaar na eerste wereldtitel punt achter carrière op WK veldrijden in Tabor'

Update | 'Stybar zet veertien jaar na eerste wereldtitel punt achter carrière op WK veldrijden in Tabor'

We schreven al meerdere afscheidsgerelateerde artikelen over hem: Zdenek Stybar, de 37-jarige Tsjech die het na twaalf jaar Soudal Quick-Step en één jaar Jayco-AlUla (zijn 'huidige' ploeg) voor gezien zou houden. Daar lijkt misschien tóch verandering in te komen. In gesprek met WeLoveCycling laat de in België woonachtige coureur namelijk weten dat hij in gesprek is met ATT Investments, een Tsjechisch Continentaal Team, om er toch nog een jaartje aan vast te plakken.

Eind oktober betwistte Stybar in Hongkong nog de Sun Hung Kai Properties Hong Kong Cyclothon (een 1.1-koers), die hij afsloot met een keurige derde plaats. De Aziatische eendagswedstrijd, ver weg van familie en vrienden, gold als zijn allerlaatste koers. Kort daarvoor reed hij nog de Tour of Guangxi en het was ten tijde van die koers dat hij zijn stoppen deelde met de wereld. 'De laatste WorldTour-koers van mijn loopbaan. Niet op de manier zoals ik het verwacht had, maar het leven zou saai zijn als we alles zouden kunnen plannen, nietwaar? Nu is het tijd om rustig te gaan zitten en na te denken over mijn toekomst', liet hij toen ook ietwat kritisch optekenen, terwijl hij refereerde aan de opeenstapeling van fysieke pech die hem (uiteindelijk) de spreekwoordelijke kop kostte.

Stybar zou zijn opgedane ervaring graag overbrengen op jonge coureurs

Tenminste: dat dacht men. In gesprek met de internationale wielersite WeLoveCycling laat 'Styby' doorschemeren dat er gesprekken lopen met ATT Investments. 'Dat is zeker een optie. Maar we moeten nog bekijken hoe dat precies zou gaan werken', loopt hij nog niet al te ver op de zaken vooruit. 'Ik sta open voor elk project dat ergens op slaat. Ik zit serieus te denken aan de mogelijkheid om bij dit Tsjechische team te werken. De ervaring die ik gedurende mijn carrière vergaard heb overbrengen op jonge jongens, zou volgend seizoen mijn doel kunnen zijn.'

Naar eigen zeggen lijkt het Stybar dus leuk om zijn opgedane kennis en ervaring dus direct vanuit het zadel te delen met talentvolle jongens, al sluit hij een rol als ploegleider ook niet volledig uit. 'Ik heb in Zwitserland al de ploegleiderscursus gevolgd. Het is een realistische optie om in die hoedanigheid aan de slag te gaan, zij het wel bij een WorldTour-team. Het zal echter niet een van mijn voormalige ploegen zijn', hoeven Soudal Quick-Step en Jayco-AlUla alvast niet op de vriendelijke figuur te rekenen. 'Ik weet echter de precieze voorwaarden nog niet, dus is het moeilijk om er nu al iets concreets over te zeggen.'

Update - 28 november 2023 (19.30 uur): Stybar neemt na WK veldrijden in Tabor afscheid

Enkele weken nadat hij zijn afscheid aankondigde en de deur nadien alsnog op een kier hield, heeft Zdenek Stybar dan toch een definitieve keuze gemaakt. De intussen 37-jarige Tsjech neemt na het WK veldrijden in Tabor afscheid van de wielersport. Dat heeft hij zelf aangekondigd op een persconferentie in de Tsjechische hoofdstad Praag. De plek waar hij afscheid neemt, is symbolisch te noemen, want Stybar won er in 2010 zijn eerste van drie wereldtitels in het veld. Het wereldkampioenschap in zijn thuisland wordt op zondag 4 februari verreden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws