Het is menens bij de UCI: wielerbond besluit 'na te denken over deelname van renners', Iserbyt wil gesprek met UCI Veldrijden
Veldrijden

Het is menens bij de UCI: wielerbond besluit 'na te denken over deelname van renners', Iserbyt wil gesprek met UCI

Het is menens bij de UCI: wielerbond besluit 'na te denken over deelname van renners', Iserbyt wil gesprek met UCI

Het is menens bij de UCI, de internationale organisatie voor de wielersport. Kritische uitspraken van voorman David Lappartient - deels gericht aan het adres van Thibau Nys - zorgden voor enorm veel oproer in de veldritwereld, waarna het wachten was op een (tegen)reactie van de UCI. Dat laatste lijkt nu te zijn gebeurd, al worden we niet heel veel wijzer van de gedeelde teksten...

'Hij zegt dat hij moe is, maar waarom zou hij zaterdag in Niel gaan rijden? Als je moe bent, rijd je niet. Ik wil hem niet stigmatiseren, want Thibau Nys is een renner die de cross nodig heeft', zo stelde de 50-jarige UCI-voorzitter in het kader van de Dendermonde-afmelding van Nys. 'Als een coureur de voorkeur geeft aan het rijden van een nationaal evenement tijdens wereldbekermanches, dan rijd je de volgende Wereldbekermanches niet en dus ook het wereldkampioenschap niet', schokte hij vervolgens de crosswereld met nog straffere (en dreigende) uitspraken.

Persbericht UCI over Lappartient-teksten staat weggestopt tussen nieuws over cycleball, kunstfietsen en para-cycling

'Ik denk dat renners het recht moeten hebben om eigen keuzes te maken. Zeker als het over jonge renners gaat, want hier wordt bijvoorbeeld ook mijn eigen zoon genoemd', vond Nys senior er het zijne van. 'Renners verbieden om het WK te rijden omdat ze Wereldbekerwedstrijden hebben overgeslagen? Ik denk dat ze eens heel goed gelachen hebben in de cross dit weekend. Dit kan hij nooit hard maken', meende ex-topveldrijder Niels Albert op zijn beurt. 'Ik denk zelf niet dat dit het juiste moment is om het machtswoord in de discussie te gebruiken', vertelde Lars van der Haar dan weer toen In de Leiderstrui hem om een reactie vroeg.

In een nieuw verschenen communiqué gaat de UCI in op de kritische noten. De wielerunie heeft officieel aangekondigd dat zij gaan nadenken over de uitspraken van Lappartient, met als doel de samenhang van de grote evenementen te garanderen. 'De UCI heeft besloten om na te denken over de deelname van renners aan de manches van de UCI World Cup en andere evenementen op de internationale kalender van de UCI, om de samenhang van haar grote evenementen te garanderen', luidt de korte tekst, die overigens weggestopt is in een persbericht met ook nieuws over cycleball, kunstfietsen en para-cycling.

Iserbyt wilt het gesprek met de UCI aangaan

Ondertussen heeft Eli Iserbyt zich via X uitgesproken over het persbericht van de UCI. De veldrittopper laat in het Engels weten open te staan om het gesprek te starten over de huidige situatie, met alle betrokkenen. 'Voor een betere toekomst van het veldrijden en de crossers', aldus de Belg.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws