Update | Organisatie NK gaat betalen voor schade aan dijk: 'Was niet te voorkomen' Veldrijden
Veldrijden

Update | Organisatie NK gaat betalen voor schade aan dijk: 'Was niet te voorkomen'

Update | Organisatie NK gaat betalen voor schade aan dijk: 'Was niet te voorkomen'

(20 januari 2023) Het Nederlands kampioenschap veldrijden in Zaltbommel van het voorbije weekend heeft voor schade gezorgd aan de dijk bij de Waal. Dat meldt Omroep Gelderland. Het Waterschap Rivierenland wil de kosten vergoeden op de organisatie van het NK.

Het parcours van het NK – gelegen aan de Waal – veranderde door stevige regenval in een grote modderpoel. Een deel van het parcours ging over de dijk. De organisatie had daar toestemming voor. Toch heeft het NK voor schade gezorgd aan de dijk, stelt Waterschap Rivierenland. ‘De grond was drassig en als daar dan overheen wordt gecrost, ontstaat er schade, legt woordvoerder Freek Jochems uit.

Door de schade is stevigheid van de dijk aangetast. Als voorzorgsmaatregelen heeft het waterschap de dijk afgedekt met matten en zandzakken. Hoewel de waterstand van de Waal de komende dagen zal stijgen, verwacht Jochems niet dat het water het beschadigde deel van de dijk zal bereiken. Verder is de exacte schade aan de dijk ook niet bekend. Deze kan pas worden vastgesteld wanneer de grasmat wordt vernieuwd, waarschijnlijk pas in het voorjaar.

Het NK veldrijden in Zaltbommel leek dit seizoen door de vele modder meer op veldlopen dan veldrijden. Bij de vrouwen ging de nationale titel naar Puck Pieterse. Zij versloeg Ceylin del Carmen Alvarado en haar leeftijdsgenoot Fem van Empel. Lars van der Haar verdedigde met succes zijn titel bij de mannen. Hij vocht een duel uit met zijn teamgenoot Joris Nieuwenhuis.

Update - 20 januari 2022 (11.55 uur): Organisatie NK neemt verantwoordelijkheid

Tegenover Wielerflits heeft de organisatie van het NK wielrennen laten weten dat ze de kosten voor het repareren van de dijk in Zaltbommel zullen betalen. Volgens penningmeester Walter Creton was dat met betrokken partijen afgesproken. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid als organisatie. We staan daarover in contact met het waterschap om het te herstellen', aldus Creton.

Door hevige regenval veranderde het parcours in Zaltbommel in een groot modderbad, wat voor extra schade heeft gezorgd. 'Donderdag hadden we een schouw met de gemeente, die is goed verlopen. Elke dag zijn er nog vrijwilligers die dingen opruimen en schoonmaken. Maar door de modder heeft alles er beroerder uitgezien. Het was echt de Hel van Zaltbommel. We hebben het maximale gedaan om het NK tot een goed einde te brengen. Maar schade aan de dijken was niet te voorkomen. Dat wisten we en daar hebben we mee ingestemd. Anders hadden de instanties wel ingegrepen.'

Omdat het waterpeil in de Waal de komende dagen stijgt, nam het waterschap voorzorgsmaatregelen. Zo werden matten en zandzakken op het beschadigde deel aangebracht. 'Het deel dat nu is ingepakt, dat is het dikste stuk dijk. Het gras is daar echt kapot gereden door de bizarre omstandigheden, maar er is geen blijvende schade', stelt Creton, die nog niet weet wat de kosten voor reperatie zullen zijn. 'De aannemer zullen wij moeten betalen, maar we zijn daarvoor verzekerd. Alle instanties zitten er goed in. Van tevoren hadden we goed contact en dat is nu ook nog zo. Zo dramatisch is het ook weer niet.'

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws