Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2023 | Op naar Willunga, maar niet zoals we gewend zijn Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2023 | Op naar Willunga, maar niet zoals we gewend zijn

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2023 | Op naar Willunga, maar niet zoals we gewend zijn

Op de voorlaatste dag van de Tour Down Under is het tijd voor Willunga, onder wielerliefhebbers wellicht de plaats die je het eerste associeert met de Australische WorldTour-koers. Toch zal deze rit minder spektakel opleveren dan je misschien gewend bent. In de Leiderstrui legt uit hoe dat komt.

Parcours etappe 4 Tour Down Under 2023

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2023 | Op naar Willunga, maar niet zoals we gewend zijn

Starten doen de coureurs om 11.30 uur plaatselijke tijd in de haven van Willunga, dat zo'n tien kilometer ten westen ligt van de Australische stad zelf. De plaats bereiken we na vijftig kilometer voor de eerste keer, maar de heuvel van de stad doen we dit jaar niet aan. De 3,7 kilometer lange klim aan zeven procent gemiddeld is sinds jaar en dag dé scherprechter, maar wordt deze editie overgeslagen door koersdirecteur Stuart O'Grady.

In plaats daarvan werken we twee lange lussen af rondom Willunga, waarbij we telkens eindigen op de korte, maar niet al te steile heuvel Lower Willunga Hill. Deze slotkilometer loopt op aan 3,6 procent, maar het venijn zit hem overduidelijk in de staart. De laatste tweehonderd meter zijn namelijk 8,6 procent, terwijl het daarvoor niet meer dan vals plat is.

Al bij al lijkt deze finishstrook dus gemaakt voor de mannen met wat power in de benen en de juiste timing. Vroeg aangaan is misschien verleidelijk, maar kan op deze aankomst ook dodelijk zijn.

De finishstrook in Willunga.

Tijden
Start: 11.30 uur (02.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 15.35 uur (05.21 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 4 Tour Down Under 2023

De temperaturen zijn zaterdag met zo'n 22 graden Celsius aangenaam te noemen in en rondom Willunga, maar de wind komt wel vrij fors opsteken. Het waait vrij fors vanuit het zuiden en dat kan ook wel eens voor stukken en brokken gaan zorgen.

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2023

Vierde keer, goede keer voor Michael Matthews? De uit Canberra afkomstige coureur kende al de nodige pech tot dusver in 2023. Hij werd geflikt op het Australisch kampioenschap, kon door regen niet voluit gaan in de proloog en werd door een kettingprobleem uitgeschakeld voor de eindzege in de Tour Down Under. Op papier zou deze aankomst in Willunga hem als gegoten moeten liggen.

Dan dient hij wel afstand te nemen van een andere Aussie, Caleb Ewan. De kleine sprinter kwam net tekort in de eerste rit in lijn, maar moet het bij de Australische selectie wel al met drie ploeggenoten minder doen. Dat kan hem in een finale als deze wel eens op gaan breken, net als in de eerste rit in lijn tegenover Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).

Favorieten etappe 4 Tour Down Under 2023 | Op naar Willunga, maar niet zoals we gewend zijn

Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) is de derde Australiër die we meenemen in deze voorbeschouwing, al doet hij het tot dusver vooral met ereplaatsen. Dat geldt ook voor de jonge Fransen Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty) en Paul Penhoët (Groupama-FDJ), die daarmee hun visitekaartje voor dit jaar afgeven.

En wat met het enigma Ethan Hayter (INEOS Grenadiers)? Het lijkt erop dat hij nog niet in een goede vorm steekt, wat we ook terug zien in zijn prestaties in deze wedstrijd. Daarom verwachten we - in verhouding - meer van gretige jongens als Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Marius Mayrhofer (Team DSM). Ook de Fransen Bryan Coquard (Cofidis) en Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) moeten dit aankunnen.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor de vierde rit in lijn van de Tour Down Under? 

Topfavoriet: Michael Matthews (Jayco-AlUla)
Outsiders: Caleb Ewan (Australische selectie), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech)
Long shots: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Hugo Page (Intermarché-Wanty-Gobert), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Bryan Coquard (Cofidis) en Hugo Hofstetter (Cofidis)

Poll

Wie wint rit vier in lijn van de Tour Down Under?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws