Update | Paniek om storm Ciarán overgewaaid: EK veldrijden vindt doorgang, geen wijzigingen in programma Veldrijden
Veldrijden

Update | Paniek om storm Ciarán overgewaaid: EK veldrijden vindt doorgang, geen wijzigingen in programma

Update | Paniek om storm Ciarán overgewaaid: EK veldrijden vindt doorgang, geen wijzigingen in programma

(1 november 2023) Slecht nieuws vanuit Frankrijk: het lijkt nog maar zeer de vraag of het EK veldrijden in Pontchateau door kan gaan. Het Europees kampioenschap staat voor zaterdag en zondag gepland, maar het wordt deze dagen vreselijk weer. En dus wacht de organisatie met knikkende knietjes af...

Op zaterdag 4 november gaan de elite dames het veld in, met in de ochtend ook de junioren vrouwen en in de middag de beloften mannen op het programma. Op de zondag zijn de elite heren aan de beurt, voorafgegaand door de junioren mannen en beloften vrouwen. Op vrijdag 3 november trapt het EK af met de Mixed Team Relay.

Probleem is alleen: in de nacht van woensdag op donderdag en vooral donderdag overdag wordt er storm verwacht, Ciarán genaamd. In Nederland is daarvoor al code oranje afgegeven en ook in Frankrijk staan te schrap voor wat er komen gaat. De eindverantwoordelijken in de regio Bretagne hebben alle sportevenementen voor komende dagen al afgelast, maar: 'De prefecture heeft voor ons een uitzondering gemaakt. We zijn de enige manifestatie in het hele weekend', vertelt coördinator Bernard Clouet aan HLN.

Tweede storm verwacht op zaterdag voor EK veldrijden

Dat wil echter niet zeggen dat een lastminute afgelasting is uitgesloten. 'Op dit moment gaat alles door zoals gepland, maar dat kan snel veranderen. 'De storm zou woensdagavond moeten beginnen. Tegen donderdagmorgen moeten we het ergste hebben gehad. We zijn toch wel een beetje ongerust. Wat kunnen we anders doen dan afwachten? Donderdag hebben we een vergadering met het organisatiecomité. Dan moeten we beslissen of de wedstrijd gewoon kan plaatsvinden.'

Mocht het parcours het overleven, dan staat er zaterdag nog een ongelofelijke bak met water van zo'n 40 (!) millimeter op de rol. 'Zaterdag wordt een nieuwe storm voorspeld. Die wordt minder zwaar dan de eerste, maar ook dat moeten we zien', aldus Clouet. Bij de Belgen hebben ze er alvast een hard hoofd in. 'Als je de weerberichten mag geloven, kan het EK gewoon niet plaatsvinden', aldus bondscoach Sven Vanthourenhout.

Update - 2 november 2023 (17.00 uur): EK veldrijden gaat definitief door

Goed nieuws vanuit de organisatie van het EK veldrijden. Het Laatste Nieuws weet te melden dat de organisatoren na uitgebreid overleg definitief groen licht hebben gegeven voor het laten doorgaan van het kampioenschap. Najaarsstorm Ciarán, die in zowel Engeland, Frankrijk als België (en ook in sommige delen van Nederland) stevig huishield, gooit dus geen roet in het eten van het crossfestijn. Het parcours in Pontchâteau bleef grotendeels bespaard: de stevig vastgezette tenten en de meer dan 2.000 paaltjes en 6,5 kilometer aan netten om het parcours af te bakenen hielden stand.

'Het programma blijft ongewijzigd, alle wedstrijden gaan door op de oorspronkelijk voorziene data en tijdstippen', zo bevestigde Clouet, tevens secretaris van het lokale organisatiecomité, aan HLN. En dat betekent dus dat we komend weekeinde kunnen smullen van een heus cross-spektakel, waarbij het dus waarschijnlijk met bakken uit de lucht gaat vallen. Het volledige programma vind je hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws